hirdetés

Retteg a kutyád az állatorvostól? Így szerettesd meg vele a látogatásokat

Buzgó Csilla

2021. február 17

Talán néhányan emlékeznek gyerekkorukból az orvos utáni vigaszajándékra, kis matricára vagy dicséretre. Kutyusodnak ugyanilyen jólesnek ezek az apró figyelmességek az egészségügyi kezeléseket követően.

hirdetés

Akadnak olyan ebek, akik jól tolerálják az állatorvosnál történő látogatást, ám lehet, hogy a tiéd pont egy hiperérzékeny kutyus, akivel rémálom minden vizit. Azonban ennek a hangulatnak nem szabad eluralkodnia kettőtök között. Különben egyrészt nagyobb bonyodalmak árán veszed rá őt és magadat is az indulásra, másrészt a doktornak is nehezebb dolga lesz kedvenceddel. Ezekkel a tippekkel azonban megkönnyítheted a kutyus számára a kötelező látogatásokat.

Válaszd ki a megfelelő állatorvost!

Ahogy az emberorvosok között is akadnak olyan ügyes dokik, akiknek már a jelenléte is gyógyító, nyugtató hatású, az állatorvosok között is szép számmal találhatsz ilyet. Vannak kevésbé érzékeny kutyák, akik jól tűrik a normál bánásmódot, de a kifejezetten szenzitív állatok kezeléséhez szükség lehet a különleges finomságra, ráérzésre. Próbálj olyan orvost keresni, aki rendelkezik ezekkel a kvalitásokkal!

Menjetek a rendelőbe játékból!

Az ebnek fel kell ismernie, hogy az orvosi rendelő nem kínzókamra, hanem egy pozitív, mosolygós emberekkel teli helyszín. Itt mindig örömmel, tárt karokkal fogadják őt, utána pedig sok-sok jutalomfalat és dicséret a jussa.

Ha az első 1-2 alkalommal csupán néhány perces látogatást tesztek, és ügyelsz arra, hogy kedvenced ne váljon idegessé, hanem végig élvezze a vizitet, elméje jó élményeket társít majd a programhoz és a helyszínhez.

Szoktasd hozzá az érintéshez!

Nem a szimpla simogatásról, szeretgetésről van szó, hanem azokról a speciális fogásokról, amiket az állatorvosnál tapasztalhat a kutyus. Próbáld ki, hogy reagál, amikor határozott fogással emeled fel a lábait, vizsgálod meg a fülét, nyitod ki a száját. Ha nyugodt maradt, dicsérd meg, jutalmazd!

Adj a kutyának feladatokat a vizsgálat alatt is!

A különböző testtartásokra vonatkozó parancsok teljesítése egyrészt önbizalommal tölti el a kutyust, másrészt azt a megnyugtató érzést biztosítja neki, hogy részben ő döntött arról, hogy mi fog történni vele. Ez nem csak az eb, hanem az orvos szempontjából is egy hasznos készség, hiszen így maga a vizsgálat is sokkal gördülékenyebben zajlik majd.

Te magad is légy kiegyensúlyozott!

Számos kutatás kimutatta, hogy az ebek hajlamosak átvenni a társaságukban időző emberek hangulatát. Ha te ideges vagy a látogatás miatt, esélyes, hogy kedvenced is stresszesebb lesz a kelleténél. Sugározz biztonságot, tartást és ne bátorítsd az eb hisztériázását azáltal, hogy minden vinnyogást drámai vigaszreakcióval, gügyögéssel honorálsz! Nyugtatni, simogatni azonban minden esetben érdemes a kutyát.

Szervezd a kutya egész napját a látogatás köré!

Ügyelj arra, hogy az állatorvos előtt és után csak csupa jó élményben legyen része kedvencednek! Kapja a kedvenc ételeit, sétáljatok nagyokat, a doki után pedig ünnepeljetek valamilyen különleges programmal, pl. kutyanapközivel, kedvenc futtatójában történő hancúrozással vagy az általa szeretett személyek, kutyusok meglátogatásával!

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos állatorvos vizsgálat kutya fél az állatorvostól rettegő kutya szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink