hirdetés

Állatságok a rendelőben: a gazdik vagy a kutyáik viselkednek jobban? Az orvos elmondja!

Jóvári Krisztina

2021. január 17

Mik azok a viselkedési formák a kutyatulajdonosok részéről, amelyek idegesítőek vagy kellemetlenek a doktor számára? Dr. Richter Ádám állatorvost kérdeztük a felmerülő problémákról.

hirdetés

Többször előfordul, hogy az állatorvosi rendelőben a kedvencek tulajdonosai nem tartják be a viselkedési normákat. Ezzel zavarják a rendelést és az orvosok munkáját is. A gazdik sokszor ingerültek vagy türelmetlenek, amikor kutyájuk beteg, ami érthető is. Azonban érdemes odafigyelni, miként viselkedünk, hiszen ez segíti elő az együttműködést a gyógyulás érdekében. Nem mellesleg pedig az állatorvos munkáját is megkönnyítjük, ha nem csupán négylábú páciensével kell hadakoznia. Lássuk, melyek a leggyakoribb gazdikihágások!

Kutya szemvizsgálata.

Ingerült tulajdonosok

Sokszor az eb gazdája ingerülten érkezik a rendelőbe, amikor valamilyen betegséget tapasztal kedvencénél. Úgy viselkedik, mintha az állatorvos tehetne az állat betegségéről. Ez súlyosabb, akut esetekben még jobban jellemző a tulajdonosokra. Fontos megjegyezni, hogy az állatorvos érdeke azonban pont megegyezik a gazdáéval: minél előbb meggyógyítani a kutyát.

Utcán talált állatok

Sokan úgy gondolják, hogy az utcán talált vagy sérült állatok ellátását az állatorvosoknak kötelességük elvégezni saját költségükre. Amennyiben ilyen kutyát visznek be a rendelőbe, felháborodva tapasztalják, hogy meg kellene téríteniük az ellátást. Ilyen esetben az állatorvos nem kötelezett az állat befogadására, tartására, szállítására. Amiben viszont tud segíteni: chipet olvas, hogy a segítségével megpróbálja elérni a tulajdonost, illetve megadja a közeli menhely elérhetőségét. Amennyiben az állat állapota szükségessé teszi, sürgősségi ellátásban részesíti. Azonban itt szintén felmerül a kérdés, ki fogja megtéríteni a kezelés költségeit.

Alapvető viselkedési normák

Az állatorvosi rendelőben hajlamosak lehetnek a gazdik jobban megfeledkezni az alapvető viselkedési normákról, míg egy humán orvosi rendelőben szinte 100%-ban betartják azokat. Ilyen a sor kivárása, csendben maradás, telefon lenémítása. Az utóbbi ráadásul minden korosztályra jellemző, nem csak a telefonálás, hanem a chatelés is. Ez zavarja az állatorvos munkáját, valamint elvonja a gazdák figyelmét is a kedvencükről. A váróteremben több állat tartózkodása esetén nagyon résen kell lenni az esetleges balesetek elkerülése miatt, főleg ha problémásabb viselkedésű kutyák tartózkodnak bent.

Az orvosok munkáját elősegítjük, ha rábízzuk a kutyát.

Állatorvos utasításainak betartása

Az állatorvos utasításait a vizsgálat esetén, valamint az otthoni utókezelésnél hajlamosak elbagatellizálni a tulajdonosok. Nehéz elfogadtatni a gazdikkal, hogy a kutya vagy macska nem nézi, kinek a kezét harapja, karmolja meg stressz vagy fájdalom hatására. Sokszor hallani ennek ellenére a gazdiktól, hogy „engem sosem harapna meg az állatom”. Azonban az állatorvosok fel szokták világosítani őket, hogy otthon nem nyomkodják az állat a fájós fülét vagy kezelik a sebét.

Fülvizsgálat.

Az otthoni utókezelés szempontjából előírt gyógyszeres terápia, diéta vagy mozgáskorlátozás betartása is sokszor nehezen elérhető. Ez hátráltatja az állat gyógyulását, sőt valamikor nem is kivitelezhető: például allergiás állatnál előírja az orvos a hipoallergén tápot, de az egész család párizsival és virslivel jutalmazza a kutyát…

A kezelés idején nem bízzák az orvosra a kutyát

Nehézséget okoz bizonyos vizsgálatok során, ha a tulajdonos nem bízza az orvosra a kedvencét. Az aggódó, esetleg kétségbeesett gazda feszültsége a kutyára is „átragad”. Így nehezebb az orvosnak megnyugtatni, majd megvizsgálni az állatot és megállapítani a diagnózist. Természetesen itt is vannak kivételek: egy jól működő kutya-gazda kapcsolat hatalmas segítség az állatorvos számára.

Kölyökkutya az állatorvosnál.

Otthoni diagnózis

Előfordul, hogy a tulajdonosok már kész diagnózissal érkeznek az állatorvoshoz, amelyet az internetről összegyűjtött információk alapján állítanak össze, vagy a tenyésztőtől, ismerősöktől kapott tippek szerint. Ez önmagában még nem rejt veszélyt, viszont az ilyen „kórmeghatározás” szerint végzett humán gyógyszerekkel történő otthoni „kezelés” komoly problémákat okozhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos állatorvosi vizsgálat beteg kutya betegségek gazdiviselkedés gyógykezelés rendelő vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!