hirdetés

Ennél kétségbeesettebb nézés nincs a világon: a kis berni pásztor állatorvosnál járt

Szénási Szimonetta

2023. április 4 - Képek: Getty Images Hungary

Tündéri videó egy kis berni pásztorról, aki még csak most ismerkedik az állatorvosi rendelővel. A nézése mindent visz!

hirdetés

Nagyon aranyos felvételre bukkantunk egy berni pásztorkutya kölyökről, akinek beszédes nézése elárulja, fogalma sincs róla, mi történik éppen vele az állatorvosnál.

Azok a szemek!

A kiskutya még nincs egy éves, így nem sok tapasztalata van az orvosi vizitek és a rendelőlátogatás terén. Ennek pedig egyértelmű jele van: a meglepett eb olyan szemeket mereszt a vizsgálat alatt, hogy azt nem lehet nevetés nélkül kibírni.

Amikor pedig megkapja a soron következő oltását, a hatalmas kutyaszemek még inkább elkerekednek, hogy még a fehérje is kivillan. Döbbenet a köbön! Gazdája mindeközben kedvesen somolyog a háttérben, szorosan ölelve megszeppent kedvencét. De vajon mi az oka annak, hogy sok kutya pánikba esik, ha eljön az orvoslátogatás ideje? Van rá magyarázat!

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

Miért fél a kutya az állatorvostól?

Gondolj csak bele! Elmentek egy szokatlan, furcsa, többnyire szúrós – fertőtlenítő, gyógyszerek, stb. – szagokkal teli helyre, ahol egy idegen megtapogatja, -forgatja a jószágot, belenéz a fülébe, a szájába, különféle műszerekkel közelít felé, mindez pedig félelmetes és egyúttal kellemetlen. Ezen felül pedig gyakran valami igazán fájdalmas is történik az ebbel: chipet helyeznek bele, injekciót kap, esetenként ellátják egy-egy sebét vagy sérülését. Ezek az élmények többnyire rossz emlékként raktározódnak el az állat fejében, így elég csak meglátnia a rendelő ajtaját (rosszabb esetben felismernie az útvonalat, vagy csak megsejtenie az oltási könyvből, hova készültök aznap…), és már menekülne is.

Van megoldás!

Jó hír azonban, hogy gazdiként sokat tudsz oldani kutyád szorongásán, akkor is, ha az állatorvostól fél.

  1. Az első lépés, hogy találd meg a megfelelő személyt, akiben te és kedvenced is megbíztok.
  2.  Szintén nagyon fontos, hogy jó élménnyé varázsold az orvoslátogatást. Ebben segíthet, ha az első egy-két alkalommal valóban csak látogatóba mentek, tehát nem történik semmi a kutyussal. Maximum kap egy kis simogatást és néhány finom falatot.
  3. Amikor pedig éles a helyzet, próbáld közben elterelni a jószág figyelmét. Beszélj hozzá, esetleg adj feladatokat neki. Természetesen csak akkor, ha ezzel nem zavarod a vizsgálatot! Ha az állatorvos éppen a páciens szívét vagy tüdejét hallgatja, és a gazda közben beszél, azzal ellehetetleníti a vizsgálatot. Ha bizonytalan vagy a helyes viselkedést illetően, inkább kérdezd meg a doktort, mit szabad és mit nem.
  4. Az is nagyon hasznos, ha időről időre otthon is „elpróbálod” azokat a speciális fogásokat, amelyeket az orvos is alkalmaz. Nézz bele kedvenced szájába, fülébe, emeld meg a lábait, fordítsd a hátára, stb. Így nem lesznek számára szokatlanok, egyszersmind ijesztőek ezek a mozdulatok.
  5. Te se légy ideges! Kutyád nagyon hamar ráhangolódik a hangulatodra, így fontos, hogy magad is nyugodt légy az állatorvosi látogatás alatt. Ez természetesen nem könnyű, ha valamilyen betegség vagy baleset miatt vagytok ott, de kutyád érdekében mégis próbáld megőrizni a hidegvéred még a nehéz helyzetekben is.
  6. Ha pedig csak egy rutin vizsgálatra vagy előre tervezett oltásra mentek, szervezd a vizit köré a napotokat. Add kutyádnak a kedvenc ételét, sétáljatok vagy játsszatok az indulás előtt egy nagyot, majd a rendelőt elhagyva is próbálj a hős kedvében járni. Ezzel kárpótolod az elszenvedett nehézségekért, egyúttal azt erősíted benne, hogy az orvoslátogatás nem is olyan szörnyű dolog.

Reméljük, tanácsainkat megfogadva sikerül számotokra is jó élménnyé varázsolni az állatorvosi látogatásokat, s bízunk abban is, hogy a kis berni pásztor idővel nyugodtabban vizslatja majd a rendelő történéseit!

állatorvos állatorvosi ellátás berni pásztor berni pásztorkutya fél a kutya félős kutya kiskutya szemek kutya fél az állatorvostól szorongás szorongó kutya videó vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink