hirdetés

Kutyád megsérült, és vérzik is? Így lásd el szakszerűen a vágott sebet

Szénási Szimonetta

2022. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

Könnyen megeshet, hogy kutyád valamivel megsérti magát, és vérzik is. ilyenkor a kétségbeesés helyett jobb, ha szakszerű segítséget tudsz nyújtani. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan lásd el a sebet.

hirdetés

Ijesztő lehet, ha kedvenced megsérül, főleg, ha erősen vérzik is a sebesülés. Jobb felkészülni az ilyen helyzetekre, így élesben már tudni fogod, miként lásd el szakszerűen kedvencedet. Ha járatos vagy az elsősegélynyújtásban, könnyebb dolgod lesz, hiszen a sebkezelés kutyák esetében is hasonló.

Vérző, ám felületi sérülések

Vágott sérülést számos éles tárgy – egy üvegszilánk az utcán, egy cserépdarab a kertben, de egy kiálló fémcső vagy egy fedetlen lemezlap, stb. – okozhat. Ezek a sérülések általában nem túl mélyek, és kevéssé véreznek. Ellátásuk egyszerű: először tisztítsd meg a sebet szappanos vízzel, majd fertőtlenítsd. Erre valamely, a legtöbb háztartásban felelhető jódtartalmú készítmény kiváló. Ezután a méretéhez illeszkedő steril gézzel fedd le a vágást. Végül pólyával vagy kendővel rögzítsd azt. Fontos, hogy kellően szoros legyen a kötés, de ne szorítsa el az állat vérkeringését!

Ha nincs nálad semmiféle kötszer – mondjuk séta közben –, akkor a kezedet, vagy valamilyen kéznél levő textíliát nyomj a sebre, hogy elállítsd a vérzést. Azonban jobb, ha hosszabb utakra viszel magaddal egy kisebb elsősegélycsomagot (ahogy az autóban is kötelezően ott kell lennie a doboznak.) Fontos, hogy minden esetben lássa orvos is a kutyát, hiszen előfordulhat, hogy rosszul mérted fel a sérülés súlyosságát, továbbá minden nyílt sebnél fennáll a felülfertőződés lehetősége is. Ugyanígy különös figyelmet igényel, ha földdel vagy rozsdával szennyezett eszköz okozta a sérülést, vagy más szennyező anyag került a sebbe.

Szúrt sebek

A szúrt sebek sokkal súlyosabbak, hiszen mélyebbre hatolva a testben a főbb ereket és a belső szerveket is sérthetik. A sebbe jutott szennyeződés pedig komoly gyulladást okozhat. Ehhez elég egy egészen aprócska sérülés is, mint egy mancsba fúródott tüske vagy egy kisebb üvegszilánk. Ha pedig elhanyagolják a gyulladást, az egy életre megnyomoríthatja a kutyát. Éppen ezért a vérzés elállítása után haladéktalanul vidd orvoshoz jószágodat!

Lőtt seb

Lövés okozta sérülés általában vadászatok alkalmával fordul elő. Ahogy arra évről évre felhívjuk a gazdák figyelmét, a vadászszezonban fokozottan ügyelniük kell négylábújukra, hiszen a szabadon rohangáló kutyát könnyen vadállatnak nézhetik. Ezen felül akkor is kilőhetik az ebet, ha az üldözőbe veszi a vadat (ilyen esetben dúvadként tekintenek a kutyára.)

A testbe hatoló lövedék lágyrész-, vérér-, vagy idegsérülést, továbbá csonttörés vagy tüdővérzés okozhat. A vérzés mértéke attól függ, hogy milyen eret roncsolt a golyó. Lehet egészen enyhe, de lehet olyan súlyos is, hogy a kutya rövid időn belül elvérzik. Erősen vérző sebnél az elsődleges, hogy elállítsd a vérzést – nyomással, nyomókötéssel –, majd a lehető leghamarabb orvoshoz kell vinned a kutyát.

belső vérzés elsősegély elsősegélycsomag harapás kutya elsősegély kutyaharapás láb sérülései otthoni elsősegély sérülés vadászat vadászszezon vérzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink