hirdetés

Kezdődik a vadászszezon: ezért öltöztesd színesbe a kutyádat, ha erdőbe mész

Ferenczi Deborah

2021. október 2

Az ősz beköszöntével az emberek szeretnek kimenni a kirándulni az erdőbe. Ez nemcsak nekünk hatalmas élmény, hanem a kutyánknak is. Viszont ahogyan elkezdődődött az évszak úgy a vadászszezon is, így nagyon fontos, hogy megtedd a kellő óvintézkedéseket, ha a kutyáddal mész az erdőbe.

hirdetés

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy amikor elmennek ősszel kirándulni, fokozottan odafigyeljenek a kutyusukra. Ugyanis ebben az időszakban már kezdetét veszi a vadászszezon, ami nagy veszélyt jelenthet a kutyákra, hiszen könnyen nagyon komoly baleset is érheti őket.

A jogszabály szerint a természetben sehol sem lehet az állat póráz nélkül.

Milyen jogszabályok vonatkoznak az erőben való sétáltatásra?

Annak ellenére, hogy ezt sokan nem tudják, korábban jogszabályba foglalták, hogy a kutya szinte sehol sem sétálhat a természetben póráz hiányában. A szabálysértési törvény egészen pontosan úgy hangzik, hogy természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen a kutya csak pórázzal sétáltatható. Nem csupán a saját, de a kirándulótársak védelmében is. Ugyanis egy random előkerülő kutya még a legmagabiztosabb kirándulót is megrémítheti. Éppen ezért fontos, hogy a szabadban is, bármennyire is kevés emberrel találkozol a kirándulás során, mindig pórázon legyen a kutyád.

Fontos, hogy a kutyád engedelmes legyen, ugyanis akár az élete is múlhat rajta, hogy oda figyel-e a behívásra

A legnagyobb veszély: bármikor lelőhetik

Többek között azért is elengedhetetlenül fontos a pórázon való sétáltatás, mert a vadászok véletlenül könnyen lelőhetik a kutyát. Akár egy félrement lövés történik, akár véletlenül egy nagyobb testű kutyát valamilyen vadnak néznek, halálos kimenetelű lehet. Sőt a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a vadászterületen a gazdája felügyelete nélkül kóborló kutya dúvadnak minősül, így ha például elkezdi kergetni a vadat, azonnal le is lőhető. Márpedig ha a kutya egy vadnyom felfedezése indokán szagot fog, akkor nagyon nehezen koordinálható. Könnyen eltűnik az erdőben, mivel ösztönösen a vad után ered.

Láthatósági mellény

Érdemes annak érdekében, hogy véletlen ért találatokat kikerüld, kutyára kapható láthatósági hámot vagy világító nyakörvet venni, aminek a segítségével messziről is tisztán látható. Sőt ezen felül egyfajta jelzésértékkel is bír, ugyanis egyértelműen jelzi, hogy nem kóbor kutyus, hanem a gazdájával van. Így kikerülhetőek a balesetek.

Nem érdemes olyan helyre menni, ahol éppen vadászat zajlik

Nem tanácsos olyan helyen kirándulni, ahol vadászat folyik, így teljesen minimalizálhatjuk ennek veszélyét. Érdemes nyomon követni azt, hogy hol éppen mi zajlik, ugyanis az erdőgazdálkodók jelentős többsége feltünteti a honlapján, ha egy-egy területen éppen vadászat van. Sőt ajánlott figyelni a jelzéseket is, ugyanis táblákon is szokták jelezni, hogy az adott erdőszakaszon érdemes fokozottan vigyázni. Az erdőgazdálkodók azt tanácsolják, hogy a kirándulók és a kutyáik minden esetben maradjanak a kijelölt turistaútvonalon, mivel itt van a legkisebb esélye annak, hogy vadászokkal találkozzanak.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya erdőben kutya póráz kutya sétáltatása pórázon kutyasétáltatás pórázon láthatósági hám vadászat vadászszezon világító nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!