hirdetés

Kempingezés kutyával: mit vigyél magaddal és milyen szabályokat tarts észben?

László Enikő

2021. július 10

A kempingezés remek kikapcsolódás lehet kedvenceddel. Azonban ehhez néhány dolog elengedhetetlen. Mutatjuk, miket vigyél magaddal mindenképpen!

hirdetés

Ha igazán természetközeli kikapcsolódásra vágysz, és nem elvárás egy szálloda kényelme, a kempingezés tökéletes lehet neked és kutyádnak egyaránt. Ehhez azonban szükséges némi felkészültség. Nemcsak saját magad, de kutyád számára is egy kisebb csomaggal kell készülni, hiszen sok mindenre szüksége lehet. Emellett érdemes előre megismerkedni a szabályokkal.

Mit vigyél kutyád számára?

Egyszerűnek tűnhet: tál, kedvenc takaró, kutyatáp. Azonban a kempingezés felkészülést igényel. Hiszen a természet lágy ölén nem feltétlen jutsz hozzá olyan dolgokhoz, amiket a város közepén könnyen beszerezhetsz, ha elfelejtenéd vinni.

Az étel és a víz a legfontosabb

Természetesen a legfontosabb az, hogy legyen kutyádnak mit ennie. Bár sok kempingező hely viszonylag népszerű lakott területen van és nem a kietlen erdő közepén töltötök el pár éjszakát, érdemes elegendő kutyatápot vinni magaddal. Elsősorban ilyenkor a száraztáp javasolt, hiszen a hűtés nehezen megoldható a természetben. Az eledelt jól zárd vissza, hiszen hamar megostromolhatják a közelben élő állatok.

Ha normál esetben kedvenced nem szárazeledelt eszik, utazás előtt néhány héttel fokozatosan szoktasd hozzá, hogy ne érje váratlanul. Máskülönben komoly hasmenés árnyékolhatja be a pihenést. Evés után gondoskodj tálja elmosásáról és elrakásáról, hiszen a hangyák percek alatt ellephetik. Az összecsukható tálak praktikusak és helytakarékosak, ideálisak kempingezéshez.

Ügyelj arra is, hogy mindig legyen kirakva számára könnyen, árnyékos helyen elérhető víz.

Póráz és nyakörv

Indulás előtt ellenőrizd, kutyád póráza, nyakörve vagy hámja biztonságos-e (nincs elszakadva, a csat eltörve, illetve érdemes belőlük pótot is vinni). A sötétben jó szolgálatot tehet egy olyan nyakörv, ami világít, így mindig látod, hol van kedvenced. Állatorvosoddal érdemes ellenőriztetni a mikrochipet is, biztosan regisztrálva van-e. Ha kutyád jól behívható, akkor is pórázon kell tartani, hiszen egy vadon élő állat nyomába iramodhat az erdőben. Ha zárt kemping területén vagytok, tájékozódj előre a szabályzatukról.

Félős, szocializálatlan vagy agresszív ebet ne tegyél ki ilyen feszültségnek, hiszen ez számára nem lenne kikapcsolódás, csak folyamatos stresszforrás. Értelemszerűen ilyen kutyát sosem engedünk el pórázról.

Egy kicsi az otthon kényelméből

Kutyád ágyát vagy kedvenc párnáját, takaróját, alvókáját érdemes magaddal vinni. Hiszen neki is szüksége van egy helyre, ahol álomra hajthatja kényelmesen a fejét (természetesen a sátoron belül). Egyes ebeknek megterhelő lehet a hirtelen jött környezetváltozás. Ha tudod, hogy kutyád érzékeny lélek és kertes házban laktok, előtte érdemes otthon kipróbálni a kempingezést. Töltsetek egy éjszakát az udvaron felállított sátorban próbaképp!

Ürítés a természetben

Ürülékszedő zacskót mindenképp vigyél magaddal. Fontos, hogy nagy figyelmet fordíts arra, hogy kutyád mikor és hova ürít, és azt minél hamarabb szedd is fel utána.

Megfelelő védelem

Kedvenced oltási papírjait feltétlen vidd magaddal! Emellett kempingezéskor még fontosabb az élősködők elleni védelem, mint általában. Az erdőben jóval több kullancs leselkedik kedvencedre és rád egyaránt. Sűrűbben nézd át kutyádat, mint azt általában tennéd. Vigyél magaddal szemöldök- vagy kullancscsipeszt, amivel könnyen eltávolíthatod az élősködőt.

Írj listát!

Hogy biztosan semmi fontosat ne hagyj otthon, érdemes egy listát írni arról, mire lehet szüksége kedvencednek. A jutalomfalatok se maradjanak ki, hiszen ezzel terelheted el a figyelmét egy-egy olyan dologról, amivel nem lenne szerencsés, ha kempingezés közben foglalatoskodna. Kedvenc játékait is vidd el, mert sok alkalmatok lesz egy kis labdázásra.

Elemlámpát is pakolj be, hiszen jól jöhet az esti sétákhoz. Sokan szoktak egy kis kutyasampont is vinni magukkal, mivel sok négylábú imád egy-egy jobb világra szenderült állat tetemébe vagy ürülékbe hemperegni. Ez pedig a természetben nem ritka. A babatörlőkendő ebből a szempontból szintén jól jöhet.

Egy törölközőt is érdemes bepakolni neki, ha esetleg esne az eső vagy olyan helyre mentek, ahol kutyák is használhatják a strandot. Ha kedvenced még nem volt korábban vízben, egy mentőmellény is hasznos lehet számára. Emellett fontos a fokozatos vízhez szoktatás is. Az elsősegélycsomag pedig sose maradjon otthon!

A szabályok betartása

Ha zárt kempingbe mentek, előre tájékozódj a szabályzatról, valamint arról, lehet-e egyáltalán kutyát vinni magaddal.

Másik esetben, ha például egy erdőben vagytok, tartsd azt tiszteletben. Ügyelj arra, hogy minél kevésbé zavarjátok azokat az állatokat, akiknek ez az otthona. Sose szemetelj, valamint mindig szedd fel kutyád után az ürüléket.

Mindkét esetben fontos, hogy más, közelben táborozó embereket ne zavarjon kutyád. Ügyelj arra, hogy ne szaladjon oda másokhoz, ne ugassa őket, ne okozzon kellemetlenséget.

(Képek: Getty Images Hungary)

erdő kemping kempingezés kutyával kirándulás kirándulás kutyával kutya az erdőben nyaralás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink