hirdetés

Ezeket kell tudnod, mielőtt úszni indultok kutyáddal: az úszómellény nem úri huncutság

László Enikő

2021. június 5

Nyakunkon a nyár, a négylábúaknak is jól esik a nagy melegben egy frissítő úszás. Szerencsére egyre több helyen strandolhatunk együtt szőrös barátainkkal a szabad vizeknél is, de akár kutyauszodába is mehetünk velük. Van néhány fontos dolog, amire figyelnünk kell, ha úgy döntünk, hogy úszni visszük az ebet.

hirdetés

Nyári nagy melegben kutyák lefárasztása kockázatos lehet, mert a hőség az ő szívüket, keringésüket is megterheli. Hőgutát kaphatnak, vízhiányos állapot alakulhat ki. Az úsztatással, vízben való mozgatással biztosíthatod kutyusod napi lefárasztását, fizikai lemozgatását, amellett hogy egy komplex, minden izomcsoportot átmozgató sportolást biztosítasz neki. A közös vizes élmény pedig felejthetetlen pillanatokat tartogat.

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu

Nem kell megtanítani, csak tudatosan hozzászoktatni az ebet

Az úszás a kutyáknál ösztönös mozgás, nem úgy, mint az embernél, ahol egy tanult folyamat. Egészen pici kortól, már a víz fölé emelve tapasztalhatjuk, hogy úszó mozdulatokat végeznek mind a négy lábukkal. Tény, hogy nem minden kutya szeret úszni. Nyilván előnyben vannak azok a fajták, akiket kifejezetten vízi munkára  tenyésztettek és ösztönösen, otthonosan mozognak a vízben. (Retrieverek, spánielek, vizslák, vízimentő fajták, munkakutyák, stb…).

Más ösztönrendszerrel megáldott kutyáknál is könnyedén elérhetjük, hogy otthonosan mozogjanak a vízben. Ha egészen pici kortól, akár 6-8 hetesen, megfelelő módon szoktatjuk hozzá, motiváljuk, akkor élvezetessé tesszük az úszást.

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu

Nem minden kutyus rendelkezik olyan anatómiai felépítéssel vagy izomzattal, hogy fennmaradjon a vízen, és bár az úszó mozdulatokat ismeri, mégis elsüllyed. Ettől megijedhet, pánikba eshet, és végleg elvesszük a kedvét ettől a mozgástól. Pedig idővel ezek az izmok megerősödnek, és az eb ráérez a biztonságos úszásra. Hasznos eszköz ehhez a kutyáknak kialakított úszómellény. Kölyökkorban feltétlenül ajánlom, de felnőtt kutyusoknak is ad egyfajta biztonságérzetet.

Hogyan NE kezdd el, kutyád vízhez szoktatását

Semmiképpen se dobd be a medencébe vagy lökd be a stégről. Így egy életre elveheted a kedvét a víztől, és még komoly baj is lehet, ha felhevült testtel vízbe esik.

Ha egyértelműen tudtodra adja, hogy egyáltalán nem szeretne vízbe menni, semmiképp se rángasd, kiabálj vagy fegyelmezd.

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu

Az sem megoldás ha ölben beviszed, majd hirtelen elengeded abban bízva, hogy úgyis tud úszni. Ahogy próbál menekülni, összekarmolhat, ez elveheti kedvedet a közös úszástól. Pedig fantasztikus élmény és nagyon jót tesz mindenkinek.

Milyen kockázatokat rejt a szabad víznél történő úsztatás?

Felhevült testtel kutyusodnak ugyanolyan veszélyes a hideg víz, mint neked, ezért fokozatosan engedd bele.

Győződj meg róla, hogy biztonságosan ki tudjon jönni, ha elfárad. Egy stégről könnyedén beugrik, de kijönni, már nem biztos, hogy tud.

Labdázásnál vagy bot dobálásnál a kutya vizet és levegőt nyelhet. Ettől felpuffad, és a sok levegő és víz miatt hirtelen hányás következhet be. Ez egy tó közepén életveszélyes is lehet, mert elkezd fuldokolni a kutya. Ennek még rosszabb formája, ha víz kerül a tüdőbe, ez azonnali rosszullétet eredményez, és az állat életveszélyes állapotba kerülhet. Mindig figyelj arra, hogy két-három apportírozás között távozzon a felesleges levegő a kutya hasából. Ezt a bordaív alatti óvatos nyomással segítheted.

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu

A víz jótékony tulajdonsága, hogy átveszi a terhelést a kutya csontozatáról, ízületeiről, azaz tehermentes közegben mozog. Azonban, ha hagyod, hogy ki-be rohangáljon, minden kijövetelnél visszakapja a terhelést. Ez károsítja az ízületeket és ortopéd probléma esetén akár több kárt is okoz, mint gondolnád. Ha combközépig bemész a vízbe, és csak addig engeded kijönni az ebet, amíg még maráig ér a víz, – azaz éppen hogy leér a lába – megmarad a tehermentes állapot.

A vízből kijőve egy eufórikus állapot lesz úrrá négylábú barátodon és lehet, hogy őrült rohangálásba kezd, vagy újra és újra a földre veti magát, hogy „megtörölközzön”. Egy ilyen „megbolondulás” nagyon sok traumatikus sérülést rejt. Próbáld lenyugtatni, pórázra tenni vagy feladatokkal elterelni a figyelmét.

Tudtad, hogy az úszás közben kutyádban endorfin és szerotonin hormonok termelődnek, ettől lesz olyan pörgős és boldog, mikor kijön a vízből?

Hogyan fogj hozzá az úsztatáshoz?

Mindenképpen fokozatosan és legjobb, ha kölyökkortól. Az úszómellény nemcsak azért fontos, mert biztonságérzetet ad a kutyának, hanem azért is, mert segít neked, hogy irányítsd az állatot. Egyenesben tartja a kutya gerincét, és gyengébb farizommal megáldott állatoknál nem süllyed az eb feneke. Így ha magától nem megy be kedvenced a vízbe és úszik szépen, vagy az első próbálkozásotok egy csapkodós pánikkal ér véget, szerezz be egy mellényt. Először addig menj, amíg leér a lába és biztonságban érzi magát, ott játssz vele, csalogasd. Ezt követheti az, hogy az öledbe veszed, és beljebb sétálsz, majd a mellénnyel engeded, hogy kiússzon. Ezt nagyon sokszor ismételjétek meg, amíg rá nem érez. Játékot, apport tárgyat, botot dobálhatsz elé, és ha megfogja, nagyon megdicsérheted. Ne add fel, inkább kérd szakember segítségét, ha a próbálkozásotok kudarcba fullad. Hiszen a későbbiekben sokat segíthet kutyád egészségi állapotán, ha tud és szeret úszni.

Fotó: Simkó Szilárd – akutyafotos.hu

Miért fontos, hogy szeressen úszni a kutya?

Az egyik legjobb mozgatási lehetőség az úsztatás, mivel tehermentes környezetben épül az izomtömeg, és ez az egyetlen mozgásforma, ami minden izomcsoportot épít egyszerre. Emellett igen sok ortopéd problémánál tökéletes rehabilitációs módszer, vagy a felépülés alatt az egyetlen lehetőség, hogy ne sorvadjanak el az állat izmai. Prevencionálisan is nagyon fontos minden méretű és korú ebnél. Mentálisan is megfigyelhető, hogy úszás után kutyusok kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, könnyebben kezelhetőek és nem utolsó sorban kellemesen fáradnak el.

Várhegyi Dóri Kutyauszi – Dog Hotel

Várhelyi Dóri a Kutyauszi – Dog Hotel ügyvezető igazgatója, hidroterapeuta

Várhelyi Dóri 10 éve nyitotta meg az ország első kutyauszodáját Veresegyházon, ami 2019-ben Gödöllőre költözött és Kutyauszi – Dog Hotel néven már panzió, napközi és kiképzés is elérhető az uszoda mellett. Európa legnagyobb medencéjében (16m x 6m) várják a négylábúakat a hét minden napján. Az uszoda egyik fontos mottója, hogy: „Jobb a prevenció, mint a rehabilitáció!” Már egészen kölyökkortól ajánlják a tudatos mozgatást, etetést állattartást, és ehhez minden segítséget megadnak a gazdiknak.

25 éve foglalkozik kutyákkal, a munkája a hobbija, amit szenvedélyesen szeret. Magyar vizslákat tenyészt, a fajta elkötelezett híve. Szabadidejében autodidakta módon bújja az etológiával, kinológiával, kisállat dietetikával és ortopéd problémákkal foglalkozó szakirodalmakat.

 

Kutyauszi – Dog Hotel
2100 Gödöllő, Malomtó u. 2-6
www.kutyauszi.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Simkó Szilárd – akutyafotos.hu)

kutya a vízben kutya úszik kutya vízhez szoktatása kutyauszoda nyár nyári veszélyek úszás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink