hirdetés

Külföldi nyaralás kutyával: 5 veszély, ami kedvencedet fenyegeti

Szénási Szimonetta

2023. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ha idén négylábúd is elkísér a nyaralásra, akkor az alábbi helyzetekre mindenképp készüljetek fel!

hirdetés

A többség izgatottan számol vissza a vakáció kezdetéig, ahol végre kedve és habitusa szerint pihenheti ki a fáradalmait, és élvezheti a nyár kínálta lehetőségeket. Sokan kedvencüket sem szeretnék kihagyni a jóból, és a szeretett társ is velük tart az útra. Manapság már az sem riasztja el az állattartókat, ha hazánk határain túl, sőt egyenesen valamilyen egzotikus helyen van az úti cél. Ám kutyával a külföldi nyaralás talán még több előrelátást és szervezést igényel, mintha belföldön üdülnétek. Összeszedtük azokat a helyzeteket, amelyek veszélyesek lehetnek kedvenced számára. Természetesen a megelőzésre is kitérünk!

1.) A szükséges dokumentumok

Mindig tájékozódj az út szervezése során, milyen iratokra lesz szüksége kutyádnak a határátlépéshez (útlevél, oltási könyv, orvosi igazolás, stb.). Fontos, hogy időben elintézz minden papírt, nehogy emiatt menjen csődbe az áhított pihenés!

Továbbá ha kutyával utazol, akkor evidens, hogy kutyabarát szállás után kell nézned. Itt is informálódj, milyen szabályok vonatkoznak a négylábúakra.

2.) Az utazás módja

Külföldre számos módon utazhat az ember, a különféle járművek azonban másként veszik igénybe az állatot. Ha autóval mentek, az minden bizonnyal ismerős lesz kedvenced számára. Azonban az utazás hosszának függvényében több pihenőre, átmozgatásra és pisiszünetre lehet szüksége az ebnek (ahogy neked is.)

A repülős utazás feltételeiről a közelmúltban írtunk kimerítően (ITT olvashatod el); mivel ez egy speciálisnak mondható utazási mód – hiszen nem mindennap szállunk fel az égbe –, ezért egyes jószágoknak nehézséget jelenthet. Az említett cikkben arra is kitérünk, miként teheted könnyebbé számára az utat.

Akár kocsival, akár repülővel, akár vonattal mentek, a legtöbb járművön légkondicionáló működik. Ez különféle egészségügyi panaszokat idézhet elő, mint a szemgyulladás. Ha teheted, állítsd alacsonyabb fokozatra, vagy üljetek messzebb a készüléktől.

Megemlítjük még a hajózást is, hiszen sokan a kikapcsolódás részeként vízre is szállnak. Különösen vigyázz kedvencedre, nehogy beleessen a vízbe! Kaphatók már ebeknek készült mentőmellények, amik akár életmentőek lehetnek.

3.) Betegség, sérülés

Ha belföldön nyaralsz, könnyebb dolgod van, hiszen viszonylag könnyen lehet ügyeletes állatklinikát találni, ahol vészhelyzetben ellátják a kutyát. Ám külföldön ez problémásabb. Még itthon nézz utána, mik az adott országban a lehetőségek, s azokat miként vehetitek igénybe. Ha kutyád állandó gyógyszert szed, abból vigyél annyit, hogy biztosan elegendő legyen a vakáció idején.

4.) Sós víz

A tengerparti nyaralás csodálatos, ám vannak veszélyei! Ha kutyád túl sokat nyel a sós vízből, akkor könnyen sómérgezést kaphat. Ez a hányással-hasmenéssel, izomgörcsökkel, zavartsággal járó állapot akár életveszélyessé is fokozódhat, ezért vedd komolyan! Emellett a só az állat szemét és a bőrét is irritálhatja.

Ügyelj arra, hogy kedvenced ne nyeljen, pláne ne igyon a tengervízből, és legalább félóránként kínáld meg friss vízzel. Ez a nagy melegben helyszíntől függetlenül fontos!

5.) Szokatlan ételek

A vakáció egyesekben felébreszti a kíváncsiságot: új dolgokat próbálnak ki, s gyakran szokatlan, egzotikus ételeket kóstolnak. Kutyád esetében azonban semmi szükség a gasztronómiai kalandozásokra! Egye a megszokott ételeket, amikről tudod, hogy nem okoznak neki problémát!

klíma kutya a vízben kutya tenger nyár nyaralás nyári veszélyek repülés kutyával utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!