hirdetés

Hat láb két keréken: németjuhászával motorozza körbe a világot a vagány nő

Szénási Szimonetta

2023. április 2 - Kép: GoRUFFLY/YouTube

A kalandvágyó hölgy gondolt egyet, és motorra pattant, hogy bejárja a világot. Szeretett kutyája is vele tart az izgalmas utazásokra. Szinte már az összes kontinensen járt a különleges páros.

hirdetés

Jess Stone és németjuhásza, Moxie élete aztán bővelkedik izgalmakban! A páros ugyanis nem kisebb kalandba vágott bele, minthogy bejárja a világot, de nem ám akárhogy: motoron! Nem csoda, hogy mindenhol szájtátva lesik őket, majd nyúlnak is a telefonjukért, hogy levideózzák a gazdival suhanó kutyát, akin ráadásul szemüveg is van, méghozzá rózsaszín. Nagyon stílusos!

Döcögős kezdetek

A hölgy körülbelül tíz éve motorozik. Férjétől, Gregtől tanulta meg az alapokat, aki egyébként szintén részt vesz a világjáró túrán, felesége és kedvencük mögött haladva. Mint Jess elmesélte, a kezdetek nem voltak épp bökkenőmentesek, meglátása szerint ugyanis nem a legszerencsésebb a saját pároddal gyakorolni. Ahogy visszaemlékszik, Greg nem volt túl türelmes vele.

Ennek ellenére a leckék eredményesek voltak, máskülönben valószínűleg nem vágtak volna bele egy ekkora kalandba. A nagy világjárást megelőzte egy nyolchónapos motoros túra, amikor Észak- és Dél-Amerikát barangolta be a házaspár. Eztán került az életükbe Moxie. Idővel úgy döntöttek, hármasban is szeretnék átélni a korábbi élményt, így a 34 kilogrammos német juhászkutya elfoglalta helyét Jess háta mögött, aki már gázt is adott.

34 kilós „rakomány”

Rendben, egy kicsit előreszaladtunk: természetesen a párnak alaposan fel kellett készülnie egy ilyen kaliberű útra. Elsőként Moxie helyét kellett kialakítaniuk a motoron. Ezt követően az addigra tapasztal hölgynek meg kellett tanulnia a viszonylag nagy súlyú jószággal egyensúlyozni.

Mindenki mindig azt kérdezi, mennyi időbe telik megtanítani a kutyát motorozni. Őszintén szólva Moxienak egy hétvége kellett hozzá. Nekem sokkal tovább tartott, mire kényelmesen éreztem magam úgy, hogy ekkora súly van a hátam mögött, hiszen korábban még sosem motoroztam utassal

– mesélt az összeszokásról Jess.

Arra is megvan a válasz, hogy miért nem oldalkocsiban vagy utánfutón utazik velük az eb: Jess nem szerette volna, ha bármi megváltoztatta volna a motorozás dinamikáját.

Mexikó, USA, Kanada és a többi

A gazdasági helyzet miatt ugyan az eredeti tervhez képest módosítaniuk kellett az útvonalon, hiszen a köztes utazások és a járművek szállítása nagyon drága lett. Ettől függetlenül irigylésreméltó utat jártak már be! Guatemalából eljutottak Mexikóba, majd az Egyesült Államokon át Kanadába, innen pedig a Jeges-tengerig. Ezen kívül Dél-Amerika számos pontja még be van jelölve a pár térképén mint leendő célállomások, ahogy Afrika, Ázsia és Európa több országát is szeretnék meglátogatni. A teljes út körülbelül még két és fél évig fog tartani.

Motorozás kutyával: előnyök és hátrányok

A gazda őszintén beszélt a kedvencével való utazás jó tapasztalatairól és a nehézségeiről is. Azt mindenképp kiemelte, hogy hatalmas élmény úgy motorozni, hogy érzi, ahogy Moxie végig hozzásimul, sőt néha az orrát is a nyakához nyomja. A visszapillantó tükörben pedig folyamatosan szemmel is tarthatja szeretett jószágát. Ahogy fogalmazott, ezeken az utakon Moxie is folyamatosan új élményekkel gazdagodik a mindig újabb hangok, illatok és látványok által.

Ugyanakkor rámutat, hogy egy ilyen útra csak az vállalkozzon, aki szereti a természetet (ami egyébiránt igen jót tesz az ember egészségének.) Mivel nem mindig sikerül kutyabarát szállást találniuk, így gyakran kempingeznek. Ami számukra nem probléma, de aki hasonló útra adja a fejét, annak ezzel az eshetőséggel is számolnia kell. Ugyanígy a vendéglátóhelyek terén is némi kötöttséget jelent egy eb, hiszen nem mindenhova lehet bevinni állatokat.

Jávorszarvassal és grizzly medvével is találkoztak

A természetközeliségnek hála a kalandoroknak fantasztikus élményekben volt része, mint például az út mentén felbukkanó jávorszarvasok vagy grizzly medvék látványa. Jess szerint Moxie egyenesen extázisba jön, ha meglátja ezeket a csodás teremtményeket az út szélén. Osztozunk a kutyus lelkesedésében: valóban különleges élmény lehet!

Az alábbi angol nyelvű videóban bepillantást nyerhetsz a világjárók egy vadonban töltött napjába:

Volt, hogy felborultak

Jess elmondta, hogy a kalandozásaik során a rengeteg jó élmény mellett akadtak azért meredek helyzetek. Például amikor Kanadában egy hosszú, különösen kavicsos úton kellett haladnia.

– Aggódtam, hogy elcsúszom, és megsérül a motorom. Vicces, de sosem gondoltam arra, hogy megsérülök. Leginkább a motorom miatt aggódom – vallotta be Jess, aki szerencsére gond nélkül tudta le az említett szakaszt. Ahogy az összes többi terepes részen is átjutottak Moxie-val, bár a nő a sokévnyi gyakorlat és korábbi tapasztalat ellenére saját bevallása szerint még mindig tart a terepmotorozástól és a földutaktól. Komolyabb gondjuk ugyan még nem adódott, ám előfordult, hogy egy-egy rizikósabb útvonalon bizony felborultak. Ilyenkor különösen megnyugtató volt, hogy a férje ott jött mögöttük. Előfordul ugyan, hogy néha szétválnak, mert a férfit éppen egy másik útvonal vonz, ám a kitérő után újra csatlakozik a család másik feléhez.

Motorcserére is szükség volt

A legnagyobb fennakadást az okozta, mikor Jessnek olajszivárgás miatt le kellett cserélnie a motorkerékpárját. Mivel a javítás nagyon költséges lett volna, így azon az áron inkább egy másik, szintén használt kétkerekűt vettek. Ez a kiadás nem volt bekalkulálva, de ki tudták gazdálkodni a keretből. Reményeik szerint az új gép már kiszolgálja őket a tervezett út végéig.

Támogatók

A gazdák szerették volna sokakkal megosztani élményeiket, így felvették a kapcsolatot a Girl Up nevű, női vezetőképzéssel foglalkozó globális nonprofit szervezettel. Így született meg a GoRUFFLY Around The World nevű oldal, ahol nyomonkövethető a csapat minden izgalma.

Ezzel egyúttal Jess azt is szeretné megmutatni az érdeklődőknek és a többi gazdinak, hogy egyáltalán nem lehetetlen egy nagytestű kutyával utazni, még motorkerékpáron sem.

Hogyan utazhatsz kedvenceddel motoron? Ezek a hazai szabályok

Az izgalmas kalandtúra evezzünk hazai vizekre, és nézzük, mi vonatkozik idehaza a kutyával való közlekedésre, azon belül a motorozásra. Ahogy korábban már írtunk róla, hazánkban a  KRESZ nem szabályozza külön a kutyás utazást, így rájuk is a rakomány szállítására vonatkozó előírások érvényesek. Ennek alapján az állatot minden esetben rögzíteni kell. Autóban a hámhoz rögzített speciális csattal, amit aztán a biztonsági övhöz lehet kapcsolni, illetve kutyaboxban vagy ketrecben.

Motoron kedvencedet szintén a járműhöz rögzített kisállatszállító-boxban vagy egy speciális, direkt erre a célra kialakított hátizsákban viheted magaddal. Biciklin is hasonló módon utazhattok együtt.

autóban utazás biciklizés kutyával KRESZ kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya KRESZ motor motorozás motorozás kutyával német juhászkutya németjuhász nyaralás nyaralás kutyával utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink