hirdetés

A világjáró magyar gazdi-kutya páros még gondolázni és síelni is együtt megy: interjú Czellér Andreával, Bella gazdijával

László Enikő

2022. április 27 - Képek: bellavoyage.dog, Kelemen Tímea Lissbis photography, Cseh Szilvia kutyafotózás

Kutyával étterembe járni, vásárolni, de nyaralni és túrázni is népszerű, és szerencsére egyre több olyan hely jön létre, ahol ez megengedett. Kedvenced már olyan programokra is elkísérhet, mint a síelés vagy a SUP-ozás. Hogy hogyan lehetséges ez, arról Czellér Andreát kérdeztük, aki border collie-jával, Bellával járja a világot.

hirdetés

Míg egyesek lemondanak kedvencükről külföldre költözés esetén, Czellér Andrea számára sosem volt kérdés, hogy vigye magával Bella nevű border collie-ját, amikor Barcelonába költözött. De nemcsak oda mentek közösen, hanem mindenhova. A világ legkülönfélébb helyeiről gyűjtöttek közös élményeket, Bella még SUP-ozni, gondolázni és síelni is elkíséri gazdáját. Mindennapjaikat pedig közös Instagram-oldalukon osztják meg követőikkel.

– 6 éve élsz Barcelonában, Bella pedig 1 éves volt, amikor költöztetek. Sokan lemondanak kedvencükről, amikor külföldre mennek. Te hogyan oldottad meg ezt a helyzetet, mennyire volt nehéz egy kutyával költözni, miket kellett elintézni hozzá?

Nálam fel sem merült, hogy Bella nélkül költözzek. Családtag. Minden helyzethez így állunk hozzá és a költözéssel sem volt ez másképp. Bella az első kutyám, de ez már a legelején kialakult nálunk, hogy ő is mindenben részt vesz. Amint hozzánk került, még pici 3 kg-os kutyaként, akárhova mentem, vittem magammal a válltáskámban, aztán pár hónap elteltével persze már a saját lábán jött.

Nagyon élvezi az emberek társaságát. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert kezdettől fogva részt vett a baráti vacsorákon, borkóstolókon, jött velünk étterembe, nyaralni, vagy egyébként is ilyen természet. Amikor jött a lehetőség, hogy költözzünk, plafonig pakoltuk a kocsit (persze csak annyira, hogy Bella fekhelyének legyen hely a hátsó ülésen, és ő kényelmesen el tudjon feküdni), aztán indultunk is.

Útlevele már volt. A költözést megelőző nyáron Horvátországban nyaraltunk vele, akkor utánajártunk, hogy mi szükséges az Európán belüli kutyás utazáshoz, így a papírjai már készen voltak. Ezt bármelyik állatorvos ki tudja állítani, viszont az, hogy mi kell egy kényelmes kutyás utazáshoz, már magunknak kellett kitapasztalni.

Ügyes volt végig a hosszú úton. Többször megálltunk, sétáltunk egy kicsit és kapott új játékot is útközben, hogy ne unatkozzon. Barcelona szerencsére nagyon kutyabarát. A beilleszkedés könnyen ment.

– Bella mindenhová veled tart, többek között síelni is. Hogyan oldható meg egy ilyen kirándulás kutyával? Mit csinál akkor, amikor olyan program adódik, amiben ő nem vehet részt?

Nagyon kevés olyan program van amire Bella nem jöhet, de olyankor azt a nap második felére időzítem, hogy a délelőttöt együtt tudjuk tölteni valami izgalmas programmal. Túra, nagy séta, fürdés és utána ügyesen pihen a szállodaszobában.

Fotó: Kelemen Tímea Lissbis photography

A párom nem síel, így a síelésnél ő van vele, de 99%-ban olyan helyeket keresünk, ahol engednek kutyákat szaladgálni a strandon, illetve sok múzeumba is bejöhet. Ezeknek általában még az út tervezésénél utánanézek.

– Hogyan készülsz fel Bellával egy nyaralásra, mik azok a teendők, amiket ilyenkor el kell intézni?

Amit mindig viszünk magunkkal, bárhová is utazunk, az természetesen az útlevele (ami egyben az oltási igazolványa is) a fekhelye, az utazó tálkája és a kutyás elsősegélykészlet. Ezeken kívül egy kedvenc játék és persze a jutalomfalat is alapkellék.

– Mire érdemes figyelni, amikor kutyával szeretnénk nyaralni menni?

Az utazás előtt nagyjából átgondolom, hogy mit fogunk csinálni, például, ha stand up paddle-özni készülünk, akkor be kell rakni a vízi mellényét. Amikor vízeséshez mentünk, kellett a hám, de a legfontosabb a védelem a kullancsok, szúnyogok ellen.

Fotó: Cseh Szilvia kutyafotózás

A szállodának mindig előre jelezzük, hogy kutyával megyünk, és azt is, hogy milyen fajta, mekkora méretre számítsanak. Egyszer béreltünk egy kutyabarátként hirdetett házat, ahol Bella patkánymérget talált a kertben. Azóta erre is mindig külön rákérdezünk, valamint érdemes a helyi állatorvosi ügyeletnek is utánanézni, még mielőtt elindulunk.

– Szerinted bárhová el lehet menni kutyával?

Vannak olyan országok, ahol nem tiltottak a kutyák, de belépéskor karanténkötelesek. Ennek nem tenném ki Bellát, de a kedvelt európai úticéloknak szerintem mindegyike alkalmas arra, hogy kutyával menjünk. Persze figyelni kell arra is, hogy mit szeret a kutyánk, mennyire bírja a szélsőségesen hideg vagy meleg időt.

A nagy melegekben, mint július, augusztus, mi napfelkeltekor megyünk ki a tengerpartra, amikor még kellemes az idő és inkább estefelé újra. A szigetek (mint Mallorca, Szardínia stb.) is megközelíthetőek komppal, amelyeken most már kutyabarát kabinok is bérelhetők, így oda is vihetjük őket.

– Melyik volt a legemlékezetesebb kalandotok?

Mióta Bella velem van, nem mentem nyaralni, síelni nélküle. Igazi partner mindenben. Stand up paddle-özünk a napfelkeltében, túrázunk a hegyekben, várost nézünk Párizsban, gondolázunk Velencében, múzeumot látogatunk, vízesésben fürdünk és annak ellenére, hogy nem kistestű kutya, ez mind megoldható.

Amikor sífelvonóval felmentünk több ezer méterre, sok jutalomfalattal készültem, de ügyesen beugrott a kabinba a falatok nélkül is. Annyi élményünk van, nehéz lenne egyet kiemelni.

Mindketten nagyon szeretjük a vizet. A vizes kalandok mindig nagy hatással vannak rám. Sevillában béreltünk egy stand up paddle boardot és a Guadalquivir folyóról csodáltuk a várost. Hajók, kajakosok közlekedtek mellettünk. Az egy nagyon különleges nap volt.

Strasbourgban beengedték az állatkertbe, ahol először látott majmokat. Szerintem, ha őt kérdeznénk, ezt emelné ki és a magyarországi utakat, ahol mindig nagyon jól érzi magát és rengeteg finom falatot kap.

interjú költözés kutyával nyaralás kutyával utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink