hirdetés

Súlyos tévedés a reptéren: Amerika helyett Szaúd-Arábiában landolt a labrador

Szénási Szimonetta

2023. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

A repülőtársaság csaknem 5000 kilométert tévedett, így gazdái hiába várták Tennessee-ben labradorjukat, a kutya Szaúd-Arábiában landolt. Az állatot komolyan traumatizálta az eset.

hirdetés

A fiatal pár, Madison és James Miller december 1-jén a hertfordshire-i Berkhamstedben lévő otthonukból a Tennessee állambeli Nashville-be költöztek fekete labradorjukkal, Bluebell-lel. A légitársaság tévesztése miatt azonban kedvencük egy másik gépre került.

Egy másik kutyát kaptak

A gyanútlan pár békésen töltötte a repülőutat új otthonuk felé, abban a tudatban, hogy kedvencük, Bluebell is velük utazik a rakodótérben. Ám a repülőtársaság alkalmazottjai tévedésből egy Rijádba tartó gépre tették fel a kutyát.

A tévedésre akkor derült fény, mikor a megérkezést követően át akarták venni a labradort, ám a személyzet egy másik jószággal várta őket.

60 óra bezárva

Elképzelhető a gazdák döbbenete és a felháborodása, mikor a hosszas utánajárást követően közölték velük, hogy kedvencük Szaúd-Arábiában van.

Ezt követően Blubellnek még számos megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, mire hazakerült: a szerencsétlen eb összesen 60 órán át volt bezárva, s mindössze 20 perce engedték ki Rijádban, ahol át kellett esnie egy állatorvosi vizsgálaton is. Ezt követően egy 16 ezer kilométeres repülőút várt rá, hogy az eredeti úticélba, Tennessee-be érkezzen.

Traumaként éltre meg

Mint a pár nyilatkozta, kutyájukat traumatizálták a történtek, aminek következtében éjjel-nappal sír, s jelentős anyagi kárt okozott az új otthonukban.

Egyszerűen nem hagyhatjuk magára. Mi mindent jól csináltunk a költözés során, ennek ellenére az egész egy rémálom lett

fogalmazott James Miller.

Amikor a megpróbáltatások után először próbáltuk egyedül hagyni otthon, az első 10 percben széttépte a kennelét. A következő alkalommal egy faajtót rágott át, és egész idő alatt sírt. Így most már nem hagyhatjuk magára, félő, hogy kárt tesz magában. Túlságosan megrázó számára, hogy távol kell maradnia tőlünk

– tette hozzá a gazda.

Szorongásoldó gyógyszer és viselkedésterápia

Bluebell azóta viselkedésterápiára jár és napi háromszor szorongásoldó gyógyszert kap. Emellett gazdái folyamatosan konzultálnak egy állatorvos csapattal. Ennek ellenére egyelőre nem tudják, hogy kedvencük valaha a régi lesz-e még. Mint mondták, teljesen összetört a szívük. Úgy érzik, labradorjuk úgy éli meg, családja cserbenhagyta őt.

Mivel Millerék a légitársaságot teszik felelőssé a történtekért, ezért kártérítést követelnek a cégtől, amely fedezi a kutya rehabilitációját és gyógykezelését.

Hogyan repülj biztonságosan kedvenceddel?

Bár a Blubellel történt tragikus események abszolút nem a gazdák felelőssége, nem árt beszélni arról, mire érdemes figyelni, mielőtt úgy döntesz, kutyáddal szállsz repülőre.

  1. Már a tervezés fázisában nézz utána, mik az adott légitársaság feltételei a kutyával való utazás kapcsán.
  2. A következő lépés az állatorvosi látogatás egy átfogó vizsgálat végett. Ahogy arról korábban részletesen írtunk, a repüléshez feltétlenül fontos, hogy az állatnak minden kötelező oltása meglegyen. Érdemes tudni, hogy a rövid orrú kutyafajtákra olyan veszélyesnek tartják a repülést, hogy nem engedik őket fel a járatra. Szintén a veszélyeztetett kategóriába tartozik a si-cu, a boxer, a mopsz, a bulldog, a masztiff és a pekingi palotapincsi.
  3. Az egészségügyi ellenőrzés mellett nagyon fontos az állat útlevele. Ennek megcsináltatása vagy érvényesítése a veszettség elleni védőoltás függvénye.
  4. Legyen bilétás, névvel és telefonszámmal ellátott nyakörve kedvencednek. Ha még nincs, akkor időben csináltasd meg az út előtt!
  5. Egy ketrecet is be kell szerezned a megfelelő paraméterekkel, hogy engedélyezzék a szállítást. Magára a szállítóeszközre mindenképpen írd rá, hogy “Live Animal” (azaz élő állat), és a címed, neved és telefonszámod is legyen rajta, arra az esetre, ha bármiféle komplikáció adódna.
  6. Szintén lényeges informálódni az út alatt várható reakciókról, illetve teendőkről. Az állatorvosok szerint érdemes a repülést megelőző négy órában nem etetni az állatot. Illetve tilos bármi olyat adni neki, amit korábban nem evett, ugyanis ez nagyon felkavarhatja a gyomrát. Szintén ajánlott az utazást megelőzően nagyon lefárasztani a kutyát, mivel így a repülés jelentős részét át fogja aludni. Emellett állatorvossal való előzetes egyeztetéssel meg lehet próbálni orvos által felírt nyugtatót is adni neki, ha először repül, vagy ha nagyon nehezen viseli a repülést.

Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor egészen biztosan pozitív élmény lesz számotokra a repülés.

 

költözés költözés kutyával kutya viselkedése nyaralás kutyával repülés repülés kutyával trauma traumatizált kutya utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!