hirdetés

Együtt mész nyaralni a kutyáddal? 4 elengedhetetlen dolog, amire mindenképpen ügyelj, hogy ne legyen probléma

Pető Blanka

2022. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

A nyaralás szervezése több energiát és időt igényel, ha kutyával utazol, de nem kérdés, megéri-e. Segítünk, melyek azok a pontok, amelyeket többször át kell gondolnod, kérdések, amelyeket fel kell tenned és papírok illetve fontos tárgyak, amiket el kell csomagolnod.

hirdetés

A nyár közeledtével már biztosan te is elkezdted tervezni az utazást, esetleg a kutyáddal együtt. Ha először indultok közösen ilyen kalandra, akkor nehéz lehet a felkészülés, de ha odafigyelsz erre a 4 dologra, akkor kevésbé érhet meglepetés az út során.

1: Földön, vízen, levegőben

Mivel tervezed az utazást? Autóval? Repülővel? Hajóval? Esetleg vonatra szállnátok? Minden közlekedési eszközre más-más szabályok vonatkoznak, így érdemes utánanézned, min hogyan biztonságos utaztatni a kedvencet.

Ha autóval indultok, biztosítani kell neki külön helyet. A KRESZ szerint minden állat csomagnak minősül, amit jól rögzíteni kell. Ez kedvenced esetében kutyás biztonsági övet jelent.  Ha ezek a kötelező dolgok megvannak, már csak az marad hátra, hogy kényelmesebbé tedd négylábú barátod számára a hosszú utat.

Hajós utazás tervezésekor az első, amire gondolnod kell, hogy vajon a kutyának is örömet szerez-e majd a kaland. Ha nincs hozzászokva a vízhez és a bizonytalan talajhoz, könnyen szenvedéssé változhat a kirándulás. Az állatok is lehetnek tengeribetegek, pont úgy, mint az emberek, de ilyen környezetben nem ez az egyetlen kihívás. A mentőmellényen is érdemes elgondolkodnod, ebből is létezik ebek számára készített változat.

Repülővel egészen más a helyzet. Ilyenkor az adott légitársaságnál érdeklődj az állatok utaztatásáról. Előfordul, hogy felengedik a fedélzetre, de ez a ritkábbik eset, így valószínűleg be kell szerezned neki egy hordozót. Repüléskor arra is gondolnod kell, hogy a kutya megfelelő egészségi állapotban van-e ahhoz, hogy ilyen utakat bevállalj vele.

2: Minden papír megvan?

Úti célodtól függően szükséged lesz kisállat útlevélre, állategészségügyi bizonyítványra, mikrochipre és a megfelelő oltásokra, esetleg állatbiztosításra. Az útlevélről állatorvosodnál érdeklődj, ezeket ők szokták kiállítani. Az állategészségügyi bizonyítványt csak akkor kell beszerezned, ha nem EU-s országból indulsz, ilyenkor szintén állatorvoshoz kell fordulni. A chipről és az oltásokról jobb esetben minden gazdi még kölyökkorban gondoskodott, de a veszettség elleni ismétlő oltás sem maradhat el. Emellett pedig célszerű megnézni, hogy az úti célként szolgáló országban van-e olyan betegség, ami ellen külön oltani kellene kedvencedet.

3: Habzsi-dőzsi

Utazás előtt nem szabad megetetni a kutyádat, mivel felkavarodhat a gyomra. Viszont mindenképpen vigyél magaddal a tápjából, ha ez az állateledel ott nem kapható, ahova tartotok. Természetesen ott is be lehet szerezni a megfelelő ételt, de nem ilyenkor kéne elkezdeni a kísérletezést. Ha kedvenced tápját kint nem árulják, akkor fokozatosan szoktasd rá egy újra, amit ott is meg tudsz venni még hetekkel az utazás előtt. De természetesen ha befér a csomagok közé, az otthonit is magatokkal vihetitek.

A víz egyszerűbb téma, de annál fontosabb. Mindig legyen nálad a kutya számára ivóvíz és itatótál. Ha autóval utaztok, álljatok meg ivó- és ürítőszünetet tartani, de ha a tömegközlekedést választottátok, akkor is folyamatosan figyelni kell, hogy a négylábú igényei ki legyenek elégítve. Ha esetleg a célország csapvize nem megfelelő emberi fogyasztásra, akkor az ebnek is érdemes inkább ásványvizet adnod. Ugyanúgy, mint az embereknél, nála is okozhat hasmenést az olyan víz és étel, amihez nincs hozzászokva. A legjobb, ha erre felkészülsz, és a biztonság kedvéért viszel számára gyógyszereket.

4: Túl nagy izgalom

Egy ilyen különleges alkalom sok stresszt okozhat a kutyának, ha nincs hozzászokva a nagy kiruccanásokhoz. Hogy ezt csökkentsd, mozgasd meg, amikor csak tudod. Ha kifárad, az utazás nagy részét átalussza majd. Vidd szintén magaddal a kedvenc játékát és – ha van – egy pokrócát is. Így az ismerős szagok is nyugtatóan hatnak majd rá, amikor pihenni szeretne.

autóban utazás hajó kutya a repülőn kutya utazás kutya útlevél nyaralás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink