hirdetés

Autós túra kutyáddal: így lehet zökkenőmentes az órákon át tartó utazás

László Enikő

2021. július 2

Nyáron sokan indulnak autóval nyaralni, akár belföldön, akár a környező országokban töltik pihenéssel a kánikulát. A kutyák egy része azonban nehezen viseli a hosszú autózást. Hogyan teheted ezt kellemesebbé kedvenced számára?

hirdetés

A hosszú utazást a légkondicionálóval felszerelt, kényelmes autókban is olykor nehéz kibírni. A kutyák számára ez még inkább megterhelő. Egyesek rosszul vannak az autóban való utazástól, és gyakran hánynak is. Ha a te kedvenced is ilyen, vele ne vállalkozz hosszú utakra mindaddig, amíg a rosszullétet nem tudod megakadályozni. Arról, hogy ilyenkor mi a teendő, egy korábbi cikkünkben már írtunk. Ha még sosem ült kutyusod kocsiban, érdemes a nyaralás előtt elvinni néhány hosszabb körre, hogy tudd, hogyan reagál a mozgó gépjárműben való létre.

Hogyan teheted az utazást kellemesebbé kutyád számára?

Még annak ellenére is, hogy kedvenced nem lesz tengeribeteg az autóban, kellemetlen lehet számára a hosszú utazás.

Óvatosan a klímával

A nyári forróságban a kutyák számára a hőség jelenti a legnagyobb kihívást. A legtöbb autóban már van légkondicionáló, ami jelentősen megkönnyíti a helyzeteteket. Azonban érdemes vele vigyázni, hogy olyan helyre legyen irányítva a levegő áramlása, ami nem közvetlenül kedvencedre megy, hiszen könnyen megfázhat, huzatot kaphat. Ahogy az emberekre, úgy a kutyákra nézve sem egészséges ez. Légkondi híján pedig valamennyire mindig legyen lehúzva az autó ablaka.

Gyakran álljatok meg

Az időnkénti megállás (biztonságos helyen!) nemcsak a sofőrnek, az elgémberedett lábú utasoknak, de a kutyáknak is hasznos. Ahogyan neked is, kedvencednek is időnként ürítenie kell. Erről mindig gondoskodj, hagyd, hogy néhány percig körbeszaglászhasson, elvégezze a dolgát, és utána útnak is indulhattok. Ha lehetőségetek van rá, játszatok egy kicsit, hogy kutyád valamennyire fáradjon, szórakozzon.

Sose hagyd az autóban!

Ha valahol megálltok, például ételt venni vagy tankolni, sose hagyjátok egy percre sem bezárva a kutyát az autóban. Ennek veszélyeit egy felelős gazdinak bizonyára nem kell taglalni. Mindig maradjon kint vele valaki vagy a kocsiban ülve, légkondival, esetleg sétáljon vele egy kört, amíg ő elvégezheti dolgát, szimatolhat.

Kutyát lehúzott ablakkal se hagyj autóban!

Miket vigyél magaddal?

Az egyik legfontosabb a szokásos felszereléseken kívül az, hogy sok vizet vigyél magaddal, amit kutyád megihat. Gyakran kínáld meg egy hordozható itatóból, nehogy kiszáradjon a melegben.

A táp is egy alapvető kelléke az utazásnak. Azonban gyakran megesik, hogy a gazdák nem akarják magukkal cipelni a sok kutyaeledelt, és inkább megérkezéskor vesznek éppen olyat, amilyet találnak. A tipikus nyaralási hasmenés ilyenkor lép fel a kutyáknál, hiszen a szokásostól eltérő, gyakran rosszabb minőségű eledel felborítja emésztésüket. Ha kedvencedet nem táppal eteted, de szokásos ételét túlságosan bonyolult, nehéz magaddal vinni, az utazás előtt fokozatosan szoktasd hozzá jó minőségű eledelhez. Így nem akkor kell legelőször szembesülnie a változással, és nem alakul ki hasmenés.

Kedvenced ürülékét mindig fel kell szedni, erről a nyaraláson se feledkezz meg. A kutyagumi zacskó elengedhetetlen kellék, akárhová is mentek.

Érdemes magatokkal vinni négylábú társad egy kedvenc játékát, amit rágcsálhat vagy egyszerűen csak hozzábújhat. Ez gyakran segít a kutyáknak megnyugodni vagy lefoglalni magukat.

Ha kutyád rosszul tűri az utazást, de muszáj autóval elindulnotok, állatorvosodtól kérhetsz számára biztonságos nyugtató tablettát. Ez megakadályozza a hányást, illetve lecsillapítja kedvenced idegrendszerét. De minden esetben kérd ki erről állatorvosod véleményét!

Bármi történik, egy elsősegély doboz kutyád számára is hasznos lehet.

Mit tegyél az utazás előtt?

Mielőtt útnak indulnátok, ellenőrizd, kedvenced minden oltása rendben van-e. Kiskönyvét pedig mindig vidd magaddal.

Lehetőleg ne adj neki enni indulás előtt, így elkerülheted az esetleges rosszullétet. Ha olyan hosszú az út, hogy muszáj megetetni, kevesebbet adj neki, kisebb adagokban.

Indulás előtt gondold végig, hogy fog kutyád utazni az autóban. A szükséges hordozót, utazóhámot időben szerezd be. Sose üljön kedvenced úgy egy gépjárműbe, hogy az öledben ül vagy csak egyszerűen az ülésen, hiszen egy esetleges baleset során a túlélési esélyei szinte nullára csökkennek ezáltal.

Végezetül pedig indulás előtt érdemes lefárasztanod kedvencedet. Egy kiadós mozgás kellőképp kimeríti, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy békésen elszunyókál addig, amíg meg nem érkeztek.

(Képek: Getty Images Hungary)

autóban utazás autós túra kutya autózás kutya az autóban nyár nyaralás nyaralás kutyával utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!