hirdetés

A magyar gazdik 80 százaléka elköveti ezt a hibát

Hangai Lilla

2023. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

A forgalomban számos olyan ebet látunk, akik az autó hátsó ülésén vagy az anyósülésen ülnek anélkül, hogy kutyáknak szánt biztonsági övvel ki lennének kötve, sőt, sok gazdi egyenesen az ölébe veszi kedvencét, miközben vezet. Lehet, hogy valakinek ez teljesen természetesnek tűnik, de a mi hajunk égnek áll a látványtól. Több okból is. Veszélyes a kutyára és a gazdira nézve, de a többi autósra is.

hirdetés

Egy hazai tanulmány lerántotta a leplet a magyarországi állapotokról is; és a helyzet az, hogy nem túl bíztató. A kutyával való vezetés potenciálisan veszélyes, az általuk okozott balesetek pedig nem ritkák.

Biztonságos kutyával való vezetés: a kutya bekötve ül hátul.

Meghökkentő hazai adatok

2019-ben a Groupama biztosító által készített országos, reprezentítv felmérésből kiderült, hogy a kutyatartók 57%-a szállítja kedvencét autóval. Közülük mindössze csak 21% utazik biztonságosan, tehát bekötve, rögzítve, vagy speciális boxban. A leggyakrabban egy másik utas fogja az ebet (37%), vagy az hátul utazik az ülésen egyedül, biztosíték nélkül (27%).

Magyarországon a KRESZ-ben nincs szabály külön a kutyákra vonatkozóan; a kutya és más kisállat is rakománynak minősül az autóban való szállításnál.

„A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.”

Ez alapján a szabály alapján tehát világossá válik, hogy a kutya kikötés vagy box nélküli szállítása az utóban szabályellenes. Mivel egyre több a kutyabarát munkahely és számos hotel valamint vendéglátóhely is igazodik az új igényekhez, ideje felnőni emiatt az utaztatás kérdéséhez is!

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprémi Rendőrkapitányság legújabb baleset-megelőzési videója segít abban, hogyan kell kutyát szállítani biztonságosan:

Hogy legyen viszonyítási alapod

„Egy 2 kilogrammos yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak” – magyarázta dr. Tokodi Panna az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának r. főhadnagya a kreszvaltozas.hu-nak adott nyilatkozatában.

Ám probléma nem csak a hirtelen fékezésnél merülhet föl! A kutyát bármilyen inger érheti az autóban utazva, melynek következtében nyugtalan lesz, felugrálhat, elmozdulhat a helyéről ezzel elvonva a gazdi figyelmét, aki balesetet okozhat így.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a nem biztonságos módszert alkalmazók is tartanak attól, hogy valami rosszul fog elsülni. 40%-a azoknak, akik az ölükben utaztatják a kutyát gondol arra, hogy valami baja lehet az ebnek. A megkérdezettek közül csupán 20% mondta azt, hogy semmilyen frusztrációt nem él át, miközben kutyáját szállítja az autóban. Az adatok tehát magukért beszélnek!

Így néz ki egy csomagtartóba rögzíthető kutyaketrec.

A kutyával való vezetés így lehet biztonságos

Kisebb, vagy közepes testű kutyák számára megfelelő megoldás lehet a speciális hám és az ahhoz csatolható biztonsági öv. Mind a kettőt már néhány ezer forintos ártól be lehet szerezni, így ez sem lehet kifogás. Ha azt kényelmesebbnek gondolod, kistestű kutyát a hordozójában is lehet szállítani, melyeken általában található oldalt egy pánt, amihez rögzíteni lehet az autó biztonsági övét.

Nagytestű kutyák esetében jobb megoldás lehet őket a csomagtartóba rögzíthető szállítódobozban utaztatni, de persze náluk is működhet a biztonsági öves megoldás.

Nagyon cuki tud lenni egy az ablakon a fejét kilógató kutyus, akinek dús szőrébe tép a szél, de ez borzasztóan balesetveszélyes, így ezt soha ne engedd neki!

Hosszabb út esetén arra figyelj, hogy 2-3 óránként állj meg, enged ki az ebet, had nyújtóztassa ki a tagjait és kínáld meg vízzel is. Ellenőrizd, hogy nincs-e túl meleg számára hátul!

Az ismerős illatok és a kedvenc játék jelenléte nagy segítség lehet ahhoz, hogy megnyugodjon a blöki, így ne felejts el magaddal vinni a kis plédet, párnát, labdát, rágókát, amit nagyon szeret.

autó autó és kutya autóba zárt kutya autóban utazás autós túra autózás balesetveszély KRESZ kutya az autóban kutya KRESZ Magyarország rendőrség veszély veszélyek vezetés kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink