hirdetés

Te tudod, milyen KRESZ-szabály vonatkozik a kutyatartásra? Akár kedvenced életét is megmentheti

Szénási Szimonetta

2023. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

A KRESZ a forgalmi szabályok mellett kitér az állattartásra is, mégpedig nyomós okkal! Az előírás be nem tartása ugyanis balesetveszélyes, sőt könnyen az állat életébe is kerülhet.

hirdetés

Ha a KRESZ-ről beszélünk, akkor többnyire az autóvezetésre vonatkozó szabályok jutnak eszünkbe, holott az előírások között számos más vonatkozású is található, amelyek mind a biztonságunkat hivatottak garantálni. Ilyen az állattartásra vonatkozó előírás is, ami minden út közelében élő gazdára vonatkozik.

Egybevágó jogszabályok

A KRESZ vonatkozó szakasza szerint állatot út közelében oly módon szabad tartani, hogy az útra ne juthasson ki –  idézi az előírást dr. Kajó Cecília szakjogász, aki rámutat, hogy ez a rendelkezés tartalmilag megfelel az állatvédelmi törvény vonatkozó szakaszának, mely szerint meg kell akadályozni az állat szökését.

Nem szorul magyarázatra, miért veszélyes, ha egy elszabadult kutya kiszalad az autók elé, ami mind az ő, mind az autósok életét veszélyezteti.

Miként büntetnek?

Az állatvédelmi törvény szerint, aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály előírását megsérti, állatvédelmi bírságot köteles fizetni. Ez egy objektív alapú szankció, ami annyit tesz, hogy ha megtörtént az adott dolog, akkor nem szükséges vizsgálni, hogy annak mi állt a hátterében.

Szabálysértési bírságot arra szabnak ki, aki kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát. Ilyen, ha valaki felügyelet nélkül közterületre engedi a kutyáját, illetve ha nem tesz lépést kóborló jószága megfékezésére (például nem javítja meg a kerítést.) Ezekben az esetekben szándékos cselekvésekről van szó.

Fontos kitétel, hogy – a szakkifejezést idézve –, a cselekvés azonossága kizárja a kétszeres értékelést. Ez lefordítva annyit tesz, hogy egyazon tettért nem lehet kétféle büntetést kiszabni. Azonban ha az adott magatartás egy másik problémát is eredményez, akkor ez a kitétel érvényét veszti. Erre jó példa az útra kiszaladó kutya esete.

Többféle bírságot is kiszabhatnak egyszerre

Ha a kiszökött eb kijut az útra, és veszélyezteti a közlekedők biztonságát, úgy mindkét bírság kiróható az állattartóra.

Az útra engedés (szabálysértési eljárás) következtében kialakult veszélyhelyzet (állatvédelmi hatósági eljárás) nem ütközik a kettős értékelés tilalmába

– magyarázta a jogász.

Ha sérülést okoz az elszabadult eb

– Amennyiben állat embernek sérülést okoz, ott büntetőeljárásban kell vizsgálni a gondatlan testi sértés megállapításának lehetőségét, a bírósági joggyakorlat szerint akkor is, ha a kutya közúti jelenléte miatt következett be a közlekedési baleset – fogalmazott dr. Kajó Cecília.

Ezalatt azt érti, ha az állat kiszökött, majd ezt követően kóborolt, kárt okozott (ez lehet baleset, de az is, ha megtámad valakit, akár egy másik állatot), illetve bármilyen veszélyhelyzetet teremtett.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

a jogász válaszol állattartás autóbaleset baleset Dr. Kajó Cecília felelős állattartás halálos baleset jogász kóbor kutya KRESZ kutya elszökött kutya gázolás kutya KRESZ kutyatartás pénzbírság szökés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink