hirdetés

Ez a teendő, ha kedvencedet elgázolta egy autó: az életét mentheted meg vele

Szénási Szimonetta

2023. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád autóbalesetet szenvedett, minden perc számít, így fontos, hogy a lehető leghamarabb cselekedj. Az alábbiakban részletesen elmagyarázzuk, mi a teendő gázolásnál.

hirdetés

Vészhelyzetben gyorsan kell gondolkodnod és cselekedned, így fontos, hogy legyen vészterved különféle nehéz helyzetekre. Az egyik ilyen lehetséges, és sajnos igen gyakori katasztrófa, hogy a kutyát elgázolta egy autó. Vegyük sorra, mit kell tenned, hogy kedvenced a lehető legnagyobb eséllyel élje túl a balesetet.

Sokkos állapot

A súlyos baleseteknél mind az elszenvedő, mind a szemtanúk sokkos állapotba kerülhetnek. Ha szerető gazdaként a szemed láttára ütik el kedvencedet, az hatalmas megrázkódtatás. De egy idegen kutya tragédiája ugyanilyen trauma lehet. Hogy ne blokkolj le, és hatékonyan tudj segíteni a szerencsétlenül járt állaton, fontos, hogy felkészült légy ilyen eshetőségekre (és kívánjuk, hogy soha az életben ne legyen szükséged erre a tudásra!)

1.) Vigyázz magadra!

A legtöbb gázolás az úttesten történik, így lényeges, hogy a sérült ebet mihamarabb biztonságba helyezd.  Ám az első és legfontosabb, hogy ne legyél meggondolatlan, és vigyázz a saját testi épségedre is! Ezt azért kell kiemelni, mert a tapasztalatok szerint a legtöbb gazda a gázolás láttán gondolkodás nélkül a kutyájához rohan, nem törődve a forgalommal. Ezzel pedig magát is életveszélynek teszi ki.

2.) Óvatosan mozgasd!

Ha nem vagy egyedül, akkor kérj segítséget a jelenlevőktől. Valaki a saját biztonságára is ügyelve állítsa meg az arra haladó autókat. Ahogy más közúti balesetnél, úgy ebben a helyzetben is használni kell a vészvillogót, a láthatósági mellényt és az elakadásjelző háromszöget (feltételezzük, hogy a gázoló megállt, így ezek kéznél vannak.)

A gázolás súlyos baleset, ami komoly, sőt életveszélyes sérüléseket okozhat, és a gerinc is érintett lehet. Ha ennek fennáll az esélye – a kutya egyáltalán nem mozdul, eszméletlen, maga alá piszkít – akkor úgy kell áthelyezni a sérült állatot, hogy lehetőség szerint ne mozdítsátok meg a gerincoszlopát.

Több ember együtt ezt jobban tudja kivitelezni. Ha van nálad takaró vagy ponyva, akkor azt kell óvatosan a sérült alá csúsztatni, majd úgy felemelni. Ha nincs, akkor több helyen nyúljatok a kutya teste alá, a fejére külön ügyelve, majd egyszerre emeljétek fel és tegyétek a kívánt helyre. Az elsősegélyben ez az úgynevezett tálcafogás.

Főként nagytestű kutyáknál egy takaró – a sérülések milyenségétől függően – hevederként, illetve hordágyként is szolgálhat. Így könnyebb mozgatni a jószágot, például, ha a lába sérült meg, emiatt nehezen mozog, vagy nagyon gyenge és nem tud lábra állni.

3.) Ne hagyd elszökni!

Ha nem szenvedett akkora sérülést, ami ezt megakadályozná, előfordulhat, hogy a riadt jószág megpróbál elmenekülni a helyszínről. Ez azonban roppant veszélyes, mert a különféle belső sérülések miatt később életveszélyes állapotba kerülhet, továbbá ezzel ronthat is az állapotán. Hogy ezt elkerüld, tartsd szemmel a balesetet szenvedett állatot!

4.) Szükség lehet szájkosárra

Fájdalmában kedvenced haraphat – még ha ez nem is jellemző rá –, így vigyáznotok kell, nehogy ő is sérülést okozzon valakinek! Szükség lehet szájkosárra, amit egy puha rongy vagy más kötözésre alkalmas anyag helyettesíthet. Azonban ha légzési nehézségei vannak az állatnak, ezek használata tilos! Ilyenkor tartsd távol magad a szájától, és másokat is figyelmeztess erre!

5.) Takard be a sérültet

A kihűlés veszélye miatt takard be a kutyát egy pokróccal vagy bármilyen kezed ügyében levő ruhadarabbal!

6.) Hívd az orvost!

Fontos, hogy a lehető leghamarabb tárcsázd az állatorvosotokat, vagy ha nagyon messze vagytok, akkor a legközelebbi klinikát! A telefonban részletesen mondd el, mi történt, milyen sérüléseket látsz, hogyan viselkedik a kutya. Így a doktor már felkészülten várhat titeket, ami meggyorsítja az eb ellátását. Ez pedig az életét is megmentheti.

Fontos, hogy egy ilyen komoly balesetnél akkor is orvoshoz kell vinni a kutyát, ha nincs szemmel látható sérülése, és úgy tűnik, jól van. A belső vérzés gyakran csak később okoz tüneteket, és a kezdeti sokkhatás miatt tűnhet úgy, hogy kedvenced jól van.

7.) Sebkezelés

Gázolásnál gyakoriak az erős vérzéssel járó sérülések. Mivel a nagy vérveszteség szintén életveszélyes, így ezeket mihamarabb el kell látni. Ehhez szükség van arra, hogy tudj nyomókötést felhelyezni. Az elsősegélynyújtásról részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk, ITT pedig a vérző sebek ellátását részletezzük.

8.) Nyugtasd meg

Már az első perctől fontos, hogy próbáld megnyugtatni kedvencedet. Ehhez az kell, hogy te magad is meg tudd őrizni a lélekjelenlétedet, amire nagy szükséged van ebben a nehéz helyzetben! Miközben megteszed a fent felsorolt lépéseket, beszélj lágy, nyugtató hangon a kutyushoz. Ha engedi és nem esik rosszul neki, akkor finoman simogasd, de csak ott, ahol nem látsz sérülést! Nagyon sokat jelent a gazdi jelenléte és közelsége ilyenkor.

A legfontosabb a megelőzés!

Hogy valóban soha ne kelljen átélned ezt a borzalmas helyzetet, nagyon fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyél négylábúd védelmében!

1. Mindig legyen pórázon!

Ahogy törvényileg is elő van írva, közterületeken kötelező a póráz viselése. Ezzel nemcsak a többi kutyát és az embereket, de saját négylábúdat is véded! Mivel a bajhoz egy fél pillanat is elegendő, így mindig előbb a pórázt kattintsd rá a nyakörvre, mintsem kinyitnád az ajtót vagy a kaput. Fordított helyzetben az eb előreszaladhat, és már meg is van a baleset.

2. Tanítsd meg a parancsokra!

Alapvető fontosságú, hogy kutyád ismerje a „marad”, „lábhoz”, „ül”, „nem szabad” parancsszavakat, és bármikor be is tudd hívni. Flexi póráznál könnyen megtörténhet, hogy bár fogod, mégis kiszalad egy jármű elé. Ha időben meg tudod állítani, az életét mented meg.

3. Az autózás veszélyei

Ha kutyád is veled autózik, csak annyira engedd le az ablakot, hogy azon ne tudjon kiugrani. Megállásnál, parkolásnál pedig az ajtónyitással légy óvatos. Sok kutya a parkolóban szenved balesetet!

4. Tüzelés

A tüzelési időszakban gyakrabban szöknek el otthonról a kutyák, így az év ezen szakában a megszokottnál is jobban ügyelj szerelmes négylábúdra. Az ivartalanítás ilyen szempontból is életmentő lehet.

5. Legyen jól látható!

Az őszi-téli hónapokban későn kel fel a nap, és korán sötétedik. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy kutyád jól látható legyen a forgalom számára. Fényvisszaverő mellény, póráz és nyakörv, illetve különféle világító és foszforeszkáló eszközök is kaphatók e célból.

Fontos, hogy a séták alkalmával te és kutyád is jól láthatóak legyetek.

6. Félelmetes helyzetek

A tűzijáték, a nyári vihar, a nagy tömeg, vagy bármilyen szokatlan, ezáltal ijesztő helyzet arra sarkallhatja az ebet, hogy kereket oldjon. Ha tudod, mi az, amitől különösen fél kedvenced, gondoskodj róla, hogy az adott helyzetben nehogy elszaladjon félelmében. Tűzijátéknál vagy más, nagy zajjal járó eseménynél – lőgyakorlat, égszakadás, szirénapróba, stb. – pedig a legjobb, ha magad mellett tudod a lakásban.

állatorvos autó és kutya autóbaleset baleset belső vérzés életmentés elsősegély kutya autózás kutya életveszély kutya elsősegély kutya szökik kutya vérzik láthatósági mellény otthoni elsősegély vérzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink