hirdetés

Azonnal vidd orvoshoz, ha nagyot esett a kutyád: 6 tünet, ami agyrázkódásra utalhat

Szénási Szimonetta

2023. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy egy nagyobb esés után fennáll az agyrázkódás veszélye. Így van ez a kutyák esetében is. Ezekre a tünetekre figyelj!

hirdetés

Kedvencedet kisebb-nagyobb baleset érte, ami után furcsán viselkedik? Ha a kutya nagyot esik, akár agyrázkódást is szenvedhet. Dr. Sarah Pietrapoli állatorvos vette sorra az erre utaló jeleket.

Ha a kutyus nagyot esik, mindenképp érdemes megmutatni orvosnak

1.) Letargia

Ha az állat a baleset után letargikussá válik, tehát elfekszik, nem igazán reagál a környezeti ingerekre, akkor mindenképp meg kell nézetni egy állatorvossal. Fejsérülés következtében gyakrabban szenvedhet agyrázkódást a kutya, ám más típusú veszélyhelyzetek nyomán is kialakulhat. Például egy gázolás következményeként.

Autóbaleset esetén amúgy is muszáj megmutatni a négylábút egy orvosnak, hiszen számos olyan belső sérülést szenvedhetett, amelyeknek nincs külső nyoma, és a tünetei is csak később jelentkeznek. Az egyik ilyen az említett agyrázkódás, de lehet csonttörése vagy belső vérzése is. Mindezek pedig rövid idő alatt életveszélyessé válhatnak.

2.) Egyensúlyozási problémák

Ha a sérült eb nehezen áll lábra, majd azt követően imbolyog, és szemmel láthatóan instabil, akkor valószínűleg agyrázkódása van. Ezek a tünetek egyébiránt utalhatnak más betegségekre, például daganatokra vagy agyvérzésre is.

Az egyensúly elvesztése is agyrázkódásra utaló jel

3.) Hányás

A hányás viszonylag gyakori a kutyáknál, és számos panasz jele lehet. Ám ha egy baleset után közvetlenül jelentkezik, és az itt felsorolt egyéb tünetek közül is társulnak hozzá, akkor agyrázkódásra gyanakodhatsz. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyakori hányás hamar kiszáradáshoz vezethet, ezért mihamarabb vidd orvoshoz a sérültet!

4.) Eltérő pupillaméret

Bár nem minden esetben tapasztalható, a pupillák eltérő mérete is az agyrázkódás velejárója lehet.

5.) Roham

Ha egy baleset után a kutyánál rohamok lépnek fel, az jó eséllyel fejsérülésre, illetve agyrázkódásra utal.

6.) Zavartság

Ha kedvenced zavartan viselkedik, mintha nem tudná, hol lenne, kóvályog a lakásban, vagy nem ismer fel titeket, akkor irány az állatorvos! Viselkedésbeli változások is megjelenhetnek: akár félénkebb, akár agresszívebb is lehet a kutya.

Gyanús lehet, ha megváltozik a viselkedése, miután nagyot esik a kutya

Mit lehet tenni agyrázkódás esetén?

Az agyrázkódás ellátása állatorvosi feladat, így semmiképp se próbáld otthon, egymagad kezelni a kutyát! Az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése után tudja eldönteni, milyen probléma okozza a tapasztalt tüneteket, és mivel tud enyhíteni azokon. Amik használhatnak agyrázkódás esetén:

  • pihenés: az orvos tájékoztatni fog arról, milyen hosszú ideg kell nyugalmat biztosítanod az ebnek. Az agyrázkódás súlyosságától függ, hogy mi az, ami megengedett.
  • megfigyelés: ahogy bármiféle betegségnél vagy problémánál, úgy ezúttal is nagyon fotnos, hogy a szokottnál is jobban figyelj oda kedvencedre. Így minden apró változást időben észrevehetsz, és jelezheted azt az orvos felé.
  • infúzió: többnyire akkor kötnek be infúziót a sérültnek, ha az hányással reagált, ezzel előzve meg a kiszáradást.
  • oxigén: súlyosabb esetekben oxigén adása is indokolt lehet.
  • műtét: szintén az állat állapotától, illetve a sérülés milyenségétől függ, hogy kell-e műteni. Szerencsére csak ritkán van szükség ilyen komoly beavatkozásra.

Reméljük, nem kell átélned azt, hogy kedvenceddel egy baleset miatt rohansz az állatorvoshoz, de ha mégis megtörténne a baj, a fentiek ismeretében már tudni fogod, mi a teendő.

agyrázkódás állatorvos autóbaleset baleset belső vérzés egyensúlyzavar gázolás hányás kutya csonttörés letargia szédülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink