hirdetés

A kutyák traumatikus élményeinek hosszú távú hatása: az egészségüket is befolyásolja

Ferenczi Deborah

2022. május 29

Egy komoly baleset egyértelműen traumát okoz mind ember, mind kutya esetében. A feldolgozási folyamatot gyakran követi poszttraumás stressz, melynek nemcsak lelki, de konkrét fizikai tünetei is lehetnek.

hirdetés

Az ELTE kutatócsoportja a világon elsőként elemezte a különböző traumatikus élmények okozta hosszú távú következményeket kutyák tekintetében. Annak ellenére, hogy a tudomány tisztában volt eddig is azzal, hogy a balesetek nem múlnak el nyomok nélkül sem ember, sem állatok esetében, most mégis konkrét kutatásokkal kívánták ezt alátámasztani.

Az ELTE kutatócsoportja elsőként vizsgálta a poszttraumás stressz tüneteit a kutyák esetében.

A trauma átélése összefügg az egészségügyi gondokkal?

Az eredmények szerint azok a kutyák, akik életük során valamiféle balesetet vagy meglehetősen megrázó élményt éltek át, sokkal nagyobb százalékban szenvedtek egészségügyi panaszoktól, mint társaik. Maga a jelenség nagyon hasonló ahhoz, amit az ember él át abban az esetben, ha trauma éri. Az illető a későbbiekben hajlamosabb lehet szellemi és fizikai problémák kialakulására, minél nagyobb veszteség érte, annál inkább. Ez alól a kutyák sem kivételek, ugyanezt a jelenséget figyelték meg körükben.

Mi okozhat traumát?

A kutatók többek között azt vizsgálták, hogy a kutyák esetében mely események lehetnek kifejezetten megrázóak. Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az, ha a kutya menhelyre kerül, gazdát vált, esetleg elveszett, legalább akkora traumát tud benne okozni, mintha súlyos balesetet szenvedne. Szintén sérülést okozhat, ha megváltozik a család szerkezete, ilyen a gazda halála, vagy egy gyermek születése. Ezek az esetek mind okozhatnak olyan jellegű törést mely kihatással lehet az állat egészségére.

A balesetek nagyon komoly szorongást tudnak létrehozni a kutyákban.

Miért van a trauma hatással az egészségre?

A fizikai hatások szoros szimbiózisban állnak a lelki gondokkal. A legalapvetőbb probléma, hogy a traumatikus események nagyon komoly stresszhelyzetet eredményeznek. Az extrém frusztráltsággal járó élethelyzetek pedig megemelik a stresszhormonok szintjét. Ez komoly egészségügyi panaszokkal is járhat. Minél többször kerül az állat stresszhelyzetbe, annál jelentősebb hatások figyelhetőek meg.

Az adott tanulmány szerzői úgy tartják, hogy a kutyák jelentős többsége átélt az élete során ilyen jellegű helyzeteket, és sok esetben ezek állhatnak a betegségek hátterében. Kiváltképpen akkor, ha az állatnak ettől függetlenül is traumatikus múltja volt, majd még több fájdalom érte az élete során.

(Képek: Getty Images Hungary)

baleset depressziós a kutya kutya depresszió jelei kutya trauma stresszes kutya trauma traumatizált kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink