hirdetés

A menhelyi kutyák rettegnek az éjszakától egy holland kutatás szerint: a kistestű ebekre van a legrosszabb hatással

László Enikő

2021. július 20

Köztudott, hogy a menhelyeken élő kedvencek hajlamosak lehetnek magukba fordulni, még a lehető legjobb ellátás mellett is. Nem lehet tudni, kire, milyen hatással lesz a szokatlan környezet.

hirdetés

A menhelyeken élő ebek többsége stresszesebb, mint a családokban élő kedvencek. Nem véletlenül. A megváltozott környezet nem tudni, kiből mit hoz ki. Lehet, hogy egyesek az utcáról kerültek be, ahol minden percben veszélyben volt az életük. Ők általában jobban reagálnak a menhelyi körülményekre, de náluk is előfordulhat, hogy a szabadságtól való hirtelen megfosztás, a rengeteg kutya jelenléte olyan dolgokat hoz bennük a felszínre, amik nem kedveznek örökbefogadási esélyeiknek. Agresszívabbak lehetnek, míg mások magukba fordulnak. Nehéz egy kennelbe zárt kutya megítélése, hiszen sokszor máshogy viselkednek, mint amilyenek egy igazi otthonban lennének. De egy családból menhelyre került kedvenc esete sem könnyű. Az ilyen kutyák gyakran lesznek depressziósak, szinte teljesen magukba fordulnak, hiszen nem értik, mi folyik körülöttük, mi az oka a hirtelen környezetváltozásnak.

Menhelyi kutyákat hasonlítottak össze családban élő ebekkel

Évente kutyák ezrei kerülnek menhelyre Hollandiában. A szakértők ennek a számnak a növekedésére számítanak a következő időszakban. Sokan fogadtak örökbe úgy kutyát a koronavírus alatt, hogy nem gondolták át teljes mértékben. Ennek pedig az a böjtje, hogy az ilyen ebek a menhelyekre kerülnek. A személyzet és az önkéntesek gondos ellátása ellenére ez nyomasztó élmény lehet a kutyák számára. A kutatók azt vizsgálták az ebek éjszakai aktivitása alapján, hogy képesek-e alkalmazkodni új környezetükhöz.

Janneke van der Laan és az Utrechti Egyetem Állatorvostudományi Karának kutatótársai éjszakai kamerák és más eszközök segítségével 29 menhelyi eb és 29 családban élő kutya éjszakai aktivitását hasonlították össze fajta, kor és nem tekintetében.

Megállapították, hogy a menhelyi kutyák éjszaka sokkal kevesebbet pihennek, mint a családban élő kedvencek, különösen az állatotthonban történő első két éjszaka során. Ez a nyugtalanság idővel csökkent, de a menhelyen eltöltött tizenkét nap után is a kutyák éjjel kevesebbet pihentek, mint a családokban élő társaik.

A kistestű kutyák rosszabbul viselik

„Ezt a nyugtalanságot a menhelyi kutyák vizeletében végzett hormonmérésekben is láttuk” – mondja Janneke van der Laan. A menhely kutyáinak vizeletében magasabb volt a kortizol stresszhormon értéke, mint a kedvtelésből tartott társaiknak. Különösen az első két napban, de tizenkét nappal később is. Feltűnő volt az is, hogy a kisebb menhelyi kutyák, például a si-cuk és a csivavák az első két éjszaka alatt nyugtalanabbak voltak, mint a nagyobb menhelyi kutyák, és magasabb kortizol értékük is volt.

A kutatók nagy különbségeket találtak az egyes kutyák között. Egyesek már az első éjszaka alatt meglehetősen nyugodtak voltak a menhelyen, míg mások alig aludtak. „Úgy tűnik, hogy a kutyáknak legalább két napra, de gyakran hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új környezetüket, jelen esetben a menhelyet” – magyarázza Van der Laan. „Az emberek általában kevésbé jól alszanak az első éjszaka folyamán új környezetben, például egy nyaralás elején.”

„Utánkövető kutatásainkkal még jobban fókuszálunk a menhelyeken élő ebek jólétére. De jelenlegi eredményeink már azt mutatják, hogy nagyon fontos odafigyelni azokra a kutyákra, akik több éjszaka után sem képesek megfelelően pihenni. A menhely munkatársai segíthetnek rajtuk, például egy kevésbé forgalmas, nyugodtabb helyre költöztethetik őket az állatotthonban. ”

(Képek: Getty Images Hungary)

állatmenhely alvás kistestű kutya kutatás kutya alvási szokásai menhelyi kutya stresszes kutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink