hirdetés

Altatni kell kutyádat egy műtéthez? Ezekkel a kockázatokkal érdemes tisztában lenned

Ferenczi Deborah

2022. január 3 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Amennyiben műtétre kerül a sor, sok esetben elengedhetetlen, hogy kutyádat lokálisan érzéstelenítsék vagy akár elbódítsák. A legfontosabb az, hogy tisztában legyél a felmerülő esetleges kockázatokkal, azaz a beavatkozás előtt alaposan kérdezd ki a szakembert.

hirdetés

Az érzéstelenítésnek két fajtája létezik. Az egyik a helyi, amikor csak egy adott területet tesznek érzéketlenné, így a páciens nem érez fájdalmat. A másik az általános érzéstelenítés (narkózis), amit nagyobb beavatkozásokkor alkalmaznak. Az altatás során a beteg nincs öntudatánál, míg a regionális érzéstelenítésnél igen. Annak ellenére, hogy a bódítással összefüggő halálesetek viszonylag ritkák, mégis előfordulhatnak. Dr. Heidi Shafford, a Preventative Vet vezető állatorvosa és aneszteziológusa szerint körülbelül 2000 egészséges kutya közül 1 hal meg a fellépő komplikációk miatt éves szinten.

Egyes fajták esetében veszélyesebb lehet az altatás

Bizonyos kutyák esetében nagyobb az anesztézia közben vagy után fellépő problémák kockázata. Ennek oka a fajtájuk, méretük, egészségi állapotuk vagy akár az életkoruk is lehet. Ezek a kockázatok a kisebb problémáktól, például az enyhe hányástól az olyan életveszélyes állapotokig terjedhetnek, mint a szívmegállás. Éppen ezért minden esetben érdemes konzultálni egy altatóorvossal.

Az aneszteziológus fő feladata a biztonságos, optimális altatás biztosítása, kifejezetten kedvencedre szabva. Az aneszteziológusok arra vannak képezve, hogy biztonságosan adják be az ehhez szükséges gyógyszereket ” – nyilatkozott az American College of Veterinary Anesthesia and Analgesia egyik munkatársa.

Az American Animal Hospital Association (AAHA) arra figyelmeztet, hogy például az agaraknál hosszabb idő szükséges az ébredéshez a barbiturátok után. A Cavalier King Charles spánielek hajlamosak lehetnek szívbetegségekre, ami megnöveli az altatás kockázatát. A bulldogok, mopszok és boston terrierek körében magasabb a légúti szövődmények aránya. A kistestű fajták hajlamosabbak a hipotermiára, nehezebb lehet őket intubálni, és könnyebb őket túladagolni az állatgyógyászati szerekkel. A túlsúlyos állatoknál nagyobb az altatás kockázata. Ugyanis ha elhízott az eb, akkor bizony komoly komplikációk adódhatnak.

Az életkor is szerepet játszhat

Az idős és a nagyon fiatal kutyák altatása nagyobb rizikót jelenthet, ugyanis nem pontosan úgy működnek a szerveik, mint a felnőtt, kifejlett ebeké. Dr. Berit Fischer aneszteziológus azonban úgy gondolja, hogy ugyan az életkor egészséges kutya esetében nem feltétlen befolyásoló tényező, ellenben ha az állat beteg, bizony sokkal nagyobb veszélyt jelenthet számára a műtétek során bekövetkező altatás.

A műtét után is oda kell figyelni

Az altatással összefüggő halálesetek csaknem fele a posztoperatív időszak első néhány órájában következik be. A kritikus fontosságú időszakban elengedhetetlen a folyamatos szakképzett felügyelet, hogy ha bármi komplikáció adódna, azonnal be tudjanak avatkozni.

altatás érzéstelenítés Idős kutya altatás veszélyei kutya altatás kutya altatás után kutya műtét kutya műtét után túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!