hirdetés

Egy kebab nyárs ölte meg majdnem a kutyust, aki csodával határos módon maradt életben

Jakab Viktória

2023. április 27 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Bár próbáljuk minden veszélytől óvni kedvenceinket, néha így is előfordul, hogy nem figyelünk kellőképp. Ki gondolná, hogy egy nyárs veszélyes lehet akkor is, ha már kidobtuk a kukába?

hirdetés

Megérkezett a jó idő, és ezzel kezdetét is vette a grillszezon. Azzal mindenki tisztában van, hogy a saslikhoz, kebabhoz és egyéb finomságokhoz használt nyárs veszélyes, így valószínűleg egy gazdi sem adná oda kedvencének, de a fifikás jószágok bizony mennek az orruk után, és akár a szemetesből is kihalászhatják, ha nem figyelünk eléggé.

Shenzi gazdája, Megan, észrevette, hogy a három éves dalmata kezdett egy kicsit lehangoltnak tűnni. Semmi egyéb nem látszott a kutyuson, evett, ivott, de másnap megdöbbenve vettek észre egy kis csomót a hátán.
Megan a legrosszabbtól tartott, és megrémült, hogy kedvence rákos lehet. A daganat a nap folyamán egyre nagyobb lett, ezért felhívta a helyi állatkórházat Derbyben, és azonnal bejelentette a kutyust.
Amikor Megan és Shenzi megérkeztek az állatkórházba, elszörnyedtek a látványon. Az egyre növekvő csomóból kezdett kiállni valami. Megan elmondta:

„Nem hittük el, amit láttunk. Mire Shenzi a konzultációs szobába került, a nyárs már néhány centiméterre kiállt. Teljesen elborzasztó volt, és nagyon kétségbe voltunk esve. Az állatorvosok azt mondták, hogy mindent megtesznek Shenzi megmentéséért, de figyelmeztettek minket, hogy készüljünk fel a legrosszabbra.”

A családot sokkolta ami történt Az utolsó dolog, amire valaha is gondoltak volna, hogy egy ilyen nyárs okozza a problémát. Nem tudtak róla, hogy kedvencük lenyelte, valószínűleg a kukából szerezte a veszélyes zsákmányt.

Azonnal műtétre volt szükség

Shenzi-t azonnal infúzióra tették, és nyugtatót, valamint fájdalomcsillapítót kapott, hogy röntgenfelvételeket készíthessenek, amelyeken ellenőrizni lehetett, hol helyezkedik el pontosan a 15 centiméteres nyárs. Szerencsére a felvételekből kiderült, hogy bár a nyárs veszélyes közelségben volt, nem hatolt be a mellüregébe, ahol átszúrhatta volna a tüdejét. A következő lépés a sürgősségi műtét volt, hogy megállapítsák, milyen sérülést szenvedett Shenzi hasa.

Chris Furniss állatorvos, aki a műtétet végezte, elmondta: Ez egy nagyon szokatlan eset volt, Shenzi rendkívül szerencsés volt, hogy a nyárs nem okozott halálos sérülést vagy fertőzést. A műtét során kiderült, hogy átfúródott a gyomrán, mielőtt áthaladt volna a hasfalon, és meglepő módon az összes többi belső szervét elkerülte.

A nyárs veszélyes sebet ejtett

Miután teljes mértékben megvizsgálták Shenzi hasát a további sérülések szempontjából, és megtették a gyomorszivárgás megelőzésére irányuló intézkedéseket, egy drént helyeztek a sebbe, segítve ezzel a lehető leggyorsabb felépülését. Shenzi antibiotikumokat és további fájdalomcsillapítást kapott, majd megfigyelés és kezelés céljából éjszakára a kórházban maradt. Másnap reggel már sokkal derűsebb volt, és elég jól volt ahhoz, hogy visszatérjen szerető családjához, mindannyiuk megkönnyebbülésére.
Néhány nappal később eltávolították a drént, majd egy héttel később a varratokat is.

Kimondhatatlanul hálásak a gazdik

Megan és családja kimondhatatlanul hálásak az orvosoknak, amiért megmentették Shenzi életét. Hétéves súlyosan autista kisfiának a kutya nagyon sokat jelent. Shenzi a család része és mindannyiuk számára fontos, vígaszt nyújt a mindennapok nehézségei között. Amikor az orvosok műteni vitték a kutyust felkészültek a legrosszabbra, és hatalmas megkönnyebbülés volt, mikor közölték velük, hogy minden rendben lesz, felgyógyul a kedvencük.
Shenzi az életünk része, nem tudom mihez kezdenénk, ha elvesztenénk!

kutya műtét kutya műtét után nyárs seb

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink