hirdetés

7 étel, amit sose adj a kutyádnak: egészségkárosodást okozhat, ha ezekből fogyaszt!

Csupor Erik

2022. október 28 - Képek: Getty Images Hungary

Széles körben elterjedt nézet, hogy a kutyának az az étel a legideálisabb, amit a gazdái is fogyasztanak, azaz a leggyakrabban használt kifejezéssel élve az úgynevezett házikoszt. Kétségkívül igaz, hogy az ember által fogyasztott táplálékok egy részét a kutyák is hasznosítani tudják, ugyanakkor soha nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az állat egy ragadozó ősökkel rendelkező húsevő, táplálkozása, emésztése és biológiája eltér az emberétől. Ezért sok esetben olyan élelmiszerek, vagy táplálékkiegészítők is veszélyesek lehetnek az egészségére, amik egy ember esetében semmilyen negatív hatással nem járnak együtt.

hirdetés

Mivel a kutyatartók köre is szélesen rétegződik, természetesen sokan vannak, akik tisztában vannak mindezekkel. Azonban azt is elmondható, hogy legalább ekkora kört jelentenek azok, akik viszont nem. Vannak természetesen, akik már hallottak hasonlókról, de a konyhában ártatlan szemekkel őket stírölő, tágra nyitott szemekkel éppen az éhes kutya vagyok drámai szerepet előadó kedvencüknek nem tudnak ellenállni, és csak leesik véletlenül az asztal alá néhány sütidarab, vagy egyéb finomság. Melyek azok az ételek, amelyek élettani hatásuk miatt nem feltétlenül, vagy határozottan NEM ajánlhatóak kutyák számára?

7. Tejtermékek

A kutyák igen jelentős része laktózérzékeny, és az ilyen termékek etetése hasmenéssel, gyomorgörcsökkel és puffadással járhat együtt. Az eredeti környezetükben élő pásztorkutyák táplálásánál a pásztorok a tejsavót is felhasználják, de a napjainkban elterjedt divatfajták esetében meglehetősen elterjedt ez az érzékenység. Különösen figyelni kell az édesített, kiemelten a mesterséges édesítőkkel adagolt termékekre.

6. A csontokról általában

Gyerekkorunk óta a rajzfilmekben és a képregényekben a kutyákat csonttal a szájukban látjuk, erre szocializálódtunk. Kétségkívül vannak olyan csonttípusok, pl. a marha lábszárcsont vagy a bordacsontok, amelyek rágása nem káros a kutyák számára. Sőt, kifejezetten hasznos is lehet, hiszen erősíti a rágóizmokat és tisztítja a fogakat. Ami viszont nagyon nem szerencsés, az a baromfikból származó csöves csontok, főként, ha azok főtt vagy sült állagúak. Ezekben az esetekben ezek a csontok szilánkosan törnek, amelyek komoly károkat tehetnek a kutyák nyelőcsövében és gyomrában. Külön elrettentő fejezet az úgynevezett műcsontok köre (ezt az angol rawhide-nak nevezi), amelyek a „modern” állateledelipar szörnyszülöttei. Kevesen tudják, hogy ezek többsége több alkalommal vegyszerekkel kezelt és festett marhabőrből készülnek nagyipari eljárásokkal.

5. Szőlő és mazsola

Máig nem ismert, hogy pontosan miért, de a szőlő és a mazsola is mérgezést válthat ki egyes kutyáknál. Mindez azért is lehet, mert az ebek általában nem tudnak ellenállni az édes íznek, és nem ritka a szőlőfürtökről csipegető kutya látványa sem. Nagyobb mennyiségű szőlő elfogyasztása akár végleges vesekárosodást is okozhat kutyáknál.

4. Csokoládé/kakaó

Mind a csokoládé, mind pedig a kakaó tartalmaz egy olyan alkaloid vegyületet, a teobromint, amit szemben az emberekkel, a kutyák nagyon lassan tudnak megemészteni. Mivel a felhalmozódó teobromin mérgező, ezért már kis mennyiség is rosszullétet okozhat kutyáknál, például fokozott izgatottság vagy szívritmuszavarok formájában. Nagyobb mennyiség elfogyasztása pedig keringési összeomlást is okozhat.

3. Koffein

A koffein kutyákra gyakorolt hatásmechnizmusa nagyon hasonlít az előbb említett teobrominéhoz. Tehát semmiképpen nem javasolt kutyák számára semmilyen formában. Habár mindenki tudja azt, hogy a kávé koffeint tartalmaz, kevesen vannak tisztában azzal, hogy pl. a tea, az energiaitalok, sőt a fájdalomcsillapítók egy része is. Tudjuk, hogy rendkívül cukik és jól mutatnak az Instagramon a gazdával együtt kávézgató kutyák, a valóságban azonban ez nem jó ötlet, mindenképpen kerülendő.

2. Nyers disznóhús

A kutyák nyers hússal történő etetése egy nagyon megosztó téma, amiről természetesen mindenkinek megvan a maga véleménye. Érdekességként talán annyit, hogy e sorok írója az elmúlt években több mint 50 csúcs tenyésztőnél járt személyesen és nem igazán látott arra példát, hogy a kutyák étrendjének egy részét ne nyers hús tette volna ki, pl. marha vagy szárnyasok. Mindez alól nagyon szigorú kivételt képez a nyers disznóhús, amit kutyával etetni nyers állapotban tilos. A nyers sertéshús ugyanis tartalmazhat egy olyan herpeszvírust, ami az úgynevezett Aujeszky-kórt okozza, és a veszettséghez hasonló tüneteket okoz. Minden kutyásnak tudnia kell arról, hogy ez a betegség jelenleg nem gyógyítható, az elhalálozási arány kutyák körében 100%-os.

Mesterséges édesítőszerek, xilit

A lista első helyén a mesterséges édesítőszerek, de különösen a xilit, vagy más ismert nevén, a nyírfacukor állnak, aminek veszélyeiről szintén kevesen tudnak. Ezek a szerek jól beilleszkedtek az emberi táplálkozásba, de a kutyák esetében egy gyorsan ható méregként viselkednek. E szerek elfogyasztása esetén a kutyák szervezete ezek édességét érzékeli és azonnali, túlzott inzulintermeléssel reagál, ami kóros szintű vércukor csökkenéshez vezet, aminek rövid időn belül kómás állapot lehet a vége. Ráadásul ne nagyobb mennyiségekre gondoljunk, kisebb termetű kutyák esetében ez a hatás már egészen kis mennyiségű édesítőszer elfogyasztása után is jelentkezhet. Ezért is említettük a tejtermékeknél a mesterséges édesítőszerekkel ízesített termékeket, például joghurtokat. A mesterséges édestőszerek akár véletlen fogyasztása a kutyák számára feltétlenül kerülendő.

csokoládé Csupor Erik koffein kutya csoki mérgező kutya tejtermék milyen csontot ehet a kutya nyers hús szőlő tiltott ételek xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink