hirdetés

Ehet-e a kutya mézeskalácsot? Ha ezt a fűszert is használod, mérgező a számára!

Szénási Szimonetta

2022. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

A karácsony egyik elmaradhatatlan finomsága a mézeskalács. De vajon adhatsz belőle kedvencednek is? Egyes hozzávalókat muszáj kihagynod, mert mérgezőek a számára!

hirdetés

Az ünnepi hangolódás kedves programja a mézeskalácssütés, a szép díszek pedig a karácsonyfán is gyönyörűen mutatnak. Nem mellesleg ez az édesség nagyon finom is. Gazdiként fontos kérdés, hogy ehet-e a kutya mézeskalácsot? Ha bizonyos hozzávalókat kihagysz a receptből, akkor igen. Nézzük, mikre kell figyelned!

A szerecsendió mérgező

A mézeskalász fűszerezése receptenként és háztartásonként eltérő. Van, aki csak fahéjat, gyömbért, szegfűszeget tesz bele, míg mások szeretik, ha minél többféle aroma teszi különlegessé a sütemény ízét. A bolti fűszerkeverékekben is megtalálható szerecsendióval azonban vigyázz: mérgező a kutyák számára!

Ha kedvenced sokat fogyaszt a szerecsendióból, akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek nála:

  • tájékozódási zavar
  • hallucinációk
  • megnövekedett pulzusszám és vérnyomás
  • szájszárazság
  • hasi fájdalom
  • görcsrohamok

Nagy valószínűséggel egy szem mézeskalács még nem fog problémát okozni, ám a mérgezéseknél sajnos kiszámíthatatlan, melyik kutya hogy fog reagálni az adott anyagra.

Az egyéni érzékenység mellett az állat mérete, életkora és fajtája is befolyásoló tényezők. A legjobb, ha nem kockáztatsz, és kihagyod ezt a hozzávalót, nehogy kedvencednek baja legyen tőle.

Nyírfacukrot soha!

Ahogy a szerecsendió, úgy a nyírfacukor, vagy más néven xilit is mérgező a négylábúdra, így ne használd, ha kutyáddal is megkóstoltatnád a süteményt! A boltban kapható reform, illetve cukorcsökkentett és -mentes termékekben is gyakorta használják ezt az édesítőt, így azoknak is mindig gondosan olvasd el a címkéjét.

(Fontos tudnivaló, hogy a fogkrémeket is többnyire nyírfacukorral édesítik, emiatt azok is roppant veszélyesek az ebekre. A pékáruk ízesítésére is előszeretettel használják, így azokkal is vigyázni kell!)

Csokoládé

Bár a klasszikus mézeskalács-receptben nem szerepel ez a hozzávaló, ám a díszítésnél sokan használják, így ki kell térnünk a csokoládéra is.

Olyan sokszor beszélünk róla, hogy nagy valószínűséggel már régóta tudod, hogy a csoki méreg kedvencednek. Ahogy nemrégiben írtunk róla, a fehér változat sem kivétel a tiltás alól, mert bár jóval kisebb mennyiségben, de mégis tartalmazza a mérgezést kiváltó teobromint.

Tedd elérhetetlen helyre!

Ha mégis használod a fent felsorolt hozzávalókat, akkor az elkészült mézeskalácsot – vagy bármilyen más süteményt – tedd olyan helyre, ahol jószágod nem fér hozzá!

Kutyáknak készült finomságok

Hogy szeretett négylábúd se maradjon ki az ünnepi habzsi-dőzsiből, vegyél vagy készíts számára biztonságos finomságot! A boltokban számos kutyáknak készült termék érhető el, az interneten pedig több kutyabarát receptet is találsz, amik elkészítése nem bonyolult.

Ha szeretnél te magad alkotni valami finomat, ITT összegyűjtöttünk neked néhány receptet.

csoki csokoládé első karácsony fahéj karácsony karácsony kutyával karácsonyi fűszer kutya kutyabarát süti mérgező mérgező ételek szerecsendió tiltott ételek xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink