hirdetés

Ez lesz kiskutyád első karácsonya? Így készítsd fel az ünnepekre, hogy ne essen pánikba

Ferenczi Deborah

2021. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kölyökkutyával ünnepelni a karácsonyt csodálatos dolog, hiszen tanúja lehetsz annak, ahogyan az izgalom mámorában felfedezi az ünnepség okozta történéseket. Fontos azonban emlékezni arra, hogy a kölykök éppolyan csintalanok, mint amennyire imádnivalók. Ügyelj arra, hogy semmi balesetveszélyes tárgyat, vagy számukra egészségtelen ételt ne hagyj elöl. Így tedd maximálisan kutyabiztossá a karácsonyt!

hirdetés

A karácsony veszélyesebb az állatokra nézve, mint bármely más ünnep. A mérgező vagy éppen nagyon egészségtelen ételektől kezdve a veszélyes dekorációkon át egészen a mérgező növényekig számos kockázati tényező létezik. Íme néhány tipp, ami segít neked abban, hogy maximálisan kutyabiztossá tedd az ünnepeket.

Az alkohol veszélyei

Akár te magad szervezed a karácsonyi vendégséget, akár másokhoz vagytok hivatalosak, mindig ügyelj arra, hogy az eb semmi esetre se férjen hozzá az alkoholos italokhoz. Egy kíváncsi kiskutya kísértést érezhet arra, hogy megkóstolja ezeket. Ráadásul különösen vonzódnak a krémes, édeskés koktélokhoz is. Vannak olyan kutyák is, akik előszeretettel kóstolnának meg bort vagy a sört is. Nagyon fontos, hogy ezeket távol tartsd a kutyádtól, mivel számára mérgezőek. Feltétlen ügyelni kell arra is, hogy olyan desszert se maradjon elöl, amiben alkohol van, ugyanis ezek is ártalmasak lehetnek.

Az ünnepek alatt azzal is találkozunk, hogy a kutyák berúgnak alkohollal átitatott desszertek, például rumgolyók elfogyasztása után.” – nyilatkozta dr. Charlotte Flint, a Pet Poison Helpline, a 24 órás állatmérgezés-ellenőrző szolgálat vezető tanácsadója.

Fontos tudni, hogy ha a háziállatok alkoholt fogyasztanak, akkor részegség tünetei jelentkezhetnek, beleértve a koordinációs zavarokat, álmosságot, gyengeséget és a hányást is. A nagyobb mennyiség pedig értelemszerűen veszélyesebb tüneteket is okozhat, például alacsony vércukorszintet és testhőmérsékletet, valamint a pulzusszám, a légzés és a vérnyomás kóros változásait.

Ne engedd az ételekhez!

Fokozottan kell ügyelni a karácsonyi lakoma közben a lehulló ételekre is, hiszen az ebek általában megeszik ezeket. Legyél különösen óvatos az alábbi élelmiszerekkel:

  • mazsola: a hagyományos ünnepi finomságok, mint a gyümölcstorták és karácsonyi pudingok általában mazsolát tartalmaznak, amely mérgező a kutyák számára.
  • élesztős tészta: miután a kelő tészta nagyon finom illatú, így odavonzza a kiskutyát. Az élesztő komoly problémákat okozhat a gyomorban, nagyon felpuffasztja a kutyát, és hasi fájdalmat okoz számára.
  • cukormentes cukorka: ne engedd a kutyádnak, hogy cukornádat vagy más, xilitet tartalmazó finomságokat fogyasszon. Ez egy népszerű cukorhelyettesítő, amely mérgező a kutyák számára. Lenyelés esetén alacsony vércukorszintet okozhat és májelégtelenséghez vezethet.
  • makadámdió: népszerű az ünnepi szezonban, de mérgező a kutyák számára, és hányástól a hasnyálmirigy-gyulladásig terjedő tüneteket okozhat.
  • zsíros ételek: bár nem igazán mérgezőek, de a zsíros ételek fogyasztása hányást, hasmenést és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat a kölyökkutyáknak.
  •  fagyöngy: A kutyákra mérgező növény. Nagy mennyiségben történő lenyelése szív- és érrendszeri, esetleg neurológiai tüneteket okozhat.

Ha az eb a fentiekben említett ünnepi táplálékok vagy díszek bármelyikét elfogyasztotta, fordulj állatorvoshoz, mivel az azonnali kezelés kulcsfontosságú lehet.

Kell egy biztonságos hely

Annak ellenére, hogy a kutyusod élvezheti a szórakozást, szüksége van a magányra is. Készíts külön szobát a legszükségesebb dolgokkal ellátva. Ezek az élelem, víz, kedvenc játékok és a pihenésre alkalmas puha ágy. Pihentető zenét, vagy fehér zajt is használhatsz, hogy csillapítsa az ünnepség lármáját.

Kutyabarát karácsonyfa

A feltűnő fényekkel és a lógó díszekkel a karácsonyfák rendkívül érdekesek a kölykök számára, viszont komoly veszélyt is jelentenek. Fontos tudni, hogy az antik díszek ólmot tartalmazhatnak, az üvegdíszek pedig lenyelés esetén gyomorsérülést okoznak. Vegyél műanyag díszeket, és helyezd őket magasabbra, távol a kölyökkutyától. Ezen felül fontos, hogy ne férhessen hozzá az elektromos vezetékekhez és a hosszabbítókhoz, amelyek áramütést okozhatnak. A kölyökkutya biztonsága érdekében rágásálló zsinórvédők állnak rendelkezésre.

Amennyiben kutyával készülsz karácsonyozni,érdemes betartanod ezeket a tanácsokat, ugyanis könnyen életmentőek lehetnek.

biztonság első karácsony első karácsony kutyával karácsony kölyökkutya kutya karácsony ünnepek veszély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink