hirdetés

6 ok, amiért a kutyák imádják a karácsonyt: ha így ünnepeltek, mindkettőtöknek örök emlék lesz

Szénási Szimonetta

2022. december 24 - Képek: Getty Images Hungary

A karácsony sokak számára az év legszebb ünnepe. Ha megfogadod az alábbi tanácsokat, kedvenced számára is boldogan telik majd.

hirdetés

Az év utolsó hónapja megannyi csodát rejt, hiszen az adventi időszak, majd a karácsony a szeretteinkkel közösen töltött idő miatt igazán értékes. A családtagok sorából pedig nem maradhat ki négylábúd sem. Hogy kutyád is imádja a karácsonyt, fogadj meg néhány jótanácsot.

1.) Sok ember, sok szeretet

Az ünnepi időszak a vendégjárás és a rokonlátogatás ideje is. Ilyenkor sokan fordulnak meg otthonodban, amiből kedvenced is profitálhat, hiszen minél több ember, annál több figyelem és simi. Ám ez csak akkor van így, ha kutyád nem túl introvertált vagy szorongó ehhez a nagy nyüzsgéshez. A visszahúzódóbb ebeket kifejezetten stresszelheti a sok új arc felbukkanása. Ha azt tapasztalod, hogy pajtásod már menekülne, ne fogd vissza, és pláne ne kényszerítsd bele számára kellemetlen helyzetbe.

Ha pedig már tudod, hogy nem fogja szeretni a tömeget, szervezd úgy az összejöveteleket, hogy neki is meglegyen a nyugta. Egy békés zug, ahova visszavonulhat, aranyat ér ilyenkor. Érdemes a vendégeket is megkérni, hogy ne nyúzzák túl sokat a kutyát. Persze csak udvariasan tedd, hogy ne legyen sértődés belőle.

2.) Finom falatok

Kár lenne tagadni, a karácsony a megannyi finomság és különleges fogás miatt is sokak kedvenc ünnepe. Kutyád orra is hamar jelezni fog az isteni illatokra. Nincs azzal semmi baj, ha ilyenkor őt is kényezteted egy-két extra falattal, arra azonban ügyelj, hogy nem minden való neki, amit te megeszel!

Vannak olyan ételek, amelyek túl nehezek vagy fűszeresek a kutya gyomrának, míg mások egyenesen mérgezőek lehetnek. Utóbbiak közé tartozik a csokoládé, illetve minden, amiben kakaó van, az alkoholtartalmú italok és ételek, a hagyma, valamint a szőlő és a mazsola is. Ezekből semennyit sem kaphat kedvenced!

3.) Klassz játékok

Itt most nem kifejezetten arra gondolunk, hogy mi rejtőzik a fa alatt szőrös pajtásod számára – bár kétségtelenül szép szokás, hogy sokan ilyenkor kutyusukat is meglepik valamivel –, hanem azokra a járulékos dolgokra, amikből kiváló eszköz válik a mókázáshoz. Ilyenek például az üres dobozok vagy a papírhengerek, amiket a legtöbb eb imád hurcolni, belemászni, az orrával böködni.

A blökik a kicsomagolásban is nagyon szívesen segítenek, arra azonban vigyázz, nehogy lenyelje a szétrágott papírt, vagy az olyan műanyag kiegészítőket, mint a masnik és szalagok. Ezek ugyanis akár fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz is vezethetnek, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel. Ilyen okból kell ügyelni a karácsonyfadíszekre és a többi dekorációra is.

4.) Extra séták

A nagy lakomák után sokan iktatnak be egy-egy plusz kört, hogy a mozgás hatására hatékonyabb legyen az emésztés, és kicsit megkönnyebbüljenek. Ilyenkor vigyétek magatokkal kedvencedet is, aki garantáltan élvezni fogja a szabadságot! (Zárójelben jegyezzük meg: a kutyasétáltatás remek kibúvó, ha már túl sok volt a családi csevejből.)

5.) Szundi a kanapén

A kevésbé aktív családtagok séta helyett a kanapén bóbiskolva pihenik ki az evés fáradalmait. A kutyák ebben is remek partnerek. Azonban ha amúgy tilos felmennie a bútorokra, most se tégy kivételt, mert egyrészt összezavarod vele a jószágot, utána pedig nehéz lesz leszoktatni az új szokásról.

6.) Sok-sok közös élmény

A karácsony egyúttal az év végi szabadságot is jelenti. Négylábú barátod ki fog ugrani a bundájából, hogy a gazdi szinte egész nap otthon van! Használd ki az időt, és legyetek együtt minél többet! Hiszen kutyád számára te vagy a legfontosabb a világon.

csoki csokoládé első karácsony karácsony karácsony kutyával karácsonyfa karácsonyi ajándék kutyabarát ünnep kutyás ünnep kutyás ünnepek kutyasétáltatás mérgező ételek ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!