hirdetés

Kutyák és gyakori rejtekhelyeik: miért bújik az ágy vagy az asztal alá?

László Enikő

2021. október 8

A kutyák gyakori szokása, hogy elbújnak az asztal, ágy vagy kanapé alá, esetleg a lakás egy félreeső, szűk zugába. Hogy miért csinálják ezt, arra számos magyarázat létezik. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Szituációfüggő, kedvenced miért bújik el az asztal vagy éppen az ágy alá. Mindegy, csak félreeső, szűk kis hely legyen. Az elbujdosást nem feltétlen félelem vagy szorongás okozza, de természetesen ez is állhat a háttérben.

Játék védelme

Biztosan sok gazdi észrevette már, hogy amikor a lakásban kergetőzik kutyájával, az mindig védett helyre szalad kedvenc játékával. Ilyenkor pedig az ember kapálózik, hogy kicsalja onnan négylábú társát, hogy folytatódjon a fogócska. Ha pedig figyelmen kívül hagyja, kedvence incselkedve előbújik. Ez teljesen természetes reakció, a kutyák szeretnek így játszani. Védett helyre mennek, hogy gazdájuk nehezebben kaparinthassa meg szeretett játékukat. Ennek ellenére azonban élvezik a fogócskát és rögtön előbújnak, ha érzékelik, hogy az ember lelkesedése kezd alábbhagyni.

Magányra vágyik

Néha a kutyáknak is szükségük van egy kis térre. Ez okból általában akkor bújnak el, ha idegenek, esetleg gyerekek vannak vendégségben náluk, és szükségük van egy kis privát szférára. Ilyenkor ne próbáld meg előráncigálni kedvencedet, hagyd, hogy egy kicsit egyedül legyen. Jó megoldás lehet egy szobakennel bevezetése, ahol csak a kutya tartózkodhat, és ha a helyére megy, ott senki sem piszkálja.

Néha a kutyák is szeretnek visszahúzódni egy nyugodt helyre.

Félelem, szorongás

A kutyák bujkálásának gyakori oka a félelem és a szorongás. Ezen érzelmeket pedig számos dolog kiválthatja. A hangos zajoktól köztudottan rengeteg kutya fél. Lehet ez a petárda, botmixer vagy porszívó hangja is. De kiválthatja belőlük ezt egy olyan ember jelenléte is, akihez rossz emlékek fűzik. Tarthatnak idegenektől, a viharoktól, szinte bármitől, ami számukra nem megszokott vagy új dolog. Ilyenkor hagyd, hogy kutyád lenyugodjon, ne akard előhúzni rejtekhelyéről. Ha pedig tudod, próbáld meg megszüntetni a félelem forrását.

Betegség vagy sérülés

A sérült, beteg kutyák hajlamosak elbújni. Az is gyakori jelenség, hogy amikor az eb érzi, hogy itt a vég, elbandukol egy eldugott helyre, ahol végleg álomra hajtja a fejét. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Lehet, hogy kedvenced belelépett valamibe, esetleg megcsípte egy darázs, és azért bújt el. A kutyák ösztönösen menedéket keresnek, ha megsérülnek, hiszen ilyenkor nem képesek többé megvédeni magukat. Még annak ellenére is ezt teszik, hogy biztonságos otthont nyújtunk számukra. Az ösztönök akkor is ösztönök maradnak. Ha kedvenced megsérült, minél előbb keresd fel vele állatorvosodat!

Finomság az asztal alatt

Kutyád gyakran tartózkodik az asztal alatt, amikor eszel? Nem véletlen, csupán néhány lepottyanó falatra vágyik, semmi többre. Ha pedig gyakran megkapja, amiben reménykedik, akkor egy jó darabig biztosan nem fogja feladni jövedelmező rejtekhelyét.

Mi van nálad?

A kérdés, amit biztosan minden gazda kedvencének szegezett már: mi van nálad? Amikor a kutya megkaparint valamit, amit tudja, hogy illetéktelenül birtokol, hajlamos inkább eldugni. Lehet, hogy ás neki egy kényelmes kis gödröt a kertben, de lehet, hogy az ágy vagy kanapé alá rejti el. Ilyen tárgyak általában a szemétből kikukázott maradékok vagy a gazdi kedvenc zoknija.

(Képek: Getty Images Hungary)

bujkálás félelem kutya elbújik kutya viselkedése rejtekhely szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink