hirdetés

A kutyák megérzik a halál pillanatát? Így viselkednek az utolsó percekben

László Enikő

2020. november 15

Halál nélkül nincsen élet sem, és ennek bekövetkezte mindenki számára elkerülhetetlen. Nincs ez másképp a kutyákkal sem. Vajon értik mi vár rájuk ilyenkor, képesek megérezni, ha eljön a végső búcsú?

hirdetés

Egy kutya elvesztése a legtöbb gazda életében borzasztó tragédia, hiszen sokszor az eb is családtag. Gyakran lesznek betegségek, balesetek áldozatai, viszonylag ritkán éri őket természetes halál. Idős korukban jobb lelkileg előre felkészülni, habár az elvesztésre teljesen sosem lehet. Sokan pedig nem is akarnak belegondolni, mi lesz, ha már nem lesz mellettük szerető társuk.

Tudják, mi az a halál?

Az állatok érző lények, tisztában vannak a halál jelenségével. Még akkor is, ha jellemzően a pillanatnak élnek, és valószínűleg nem filozofálnak soha azon, hogy mi lesz, ha bekövetkezik az elmúlás. Sok faj hasonló módon gyászol, mint mi, emberek. Egyes vadállatokra jellemző, hogy nehezen engedik el halott társaikat, olykor életük árán is mellettük maradnak. De a kutyák is hozzánk hasonlóan gyászolnak, gyakran akár depressziósak is lesznek, ha szerető gazdájuk vagy négylábú barátjuk eltávozott.

Gyászolni is képesek

A kutyák gazdáikat, illetve más állatokat is gyászolnak. Sajnos sok esetben olyan mélyen, hogy nem ritka, hogy az eb elvesztett négy- vagy kétlábú társa után megy. Szerencsére ez nem minden esetben fordul elő. A gyász néhány formája megmutatkozik rajtuk. Étvágytalanság, letargia, depresszió és csökkenő aktivitás jellemző ezekre az ebekre. Jóval több időt töltenek alvással, nincs kedvük a játékhoz, sétához, de az is előfordul, hogy gyakran hallatják hangjukat, olykor agresszívak vagy éppen túlságosan ragaszkodóak lesznek. Az egyértelműen gyászból fakadó viselkedést nem szabad büntetni, hiszen ezzel csak ronthatsz a helyzeten.

Tudják vajon, hogy eljött a vég?

Számos gazda számolt már be arról, hogy kutyájuk megvárta, amíg hazaér a munkából, hosszú útról és csak utána ment el. Egyesek azt mondják, kedvencük csak azután aludt el örökre, miután ők biztosították arról, hogy minden rendben lesz. Az azonban biztos, hogy a haldokló kedvencek az utolsó napokban furcsán viselkednek. Étvágytalanok, bágyadtak, különös helyekre húzódnak, tehát biztosan érzik, hogy valami nincsen rendben. Szaglásuk segítségével más kutyákról és az emberekről is képesek megállapítani, ha haldokolnak.

Egyedül vagy együtt?

Az állatorvosok szerint az egyik legszomorúbb pillanat karrierjük során, amikor úgy kell elaltatniuk egy kutyát, hogy nincs mellette annak gazdája. Ugyanakkor filmekben is gyakran látott jelenet, hogy amikor az eb érzi, hogy itt a vég, elmegy otthonról. Keres magának egy csendes, nyugodt helyet, ahol végleg álomra hajtja a fejét. Ha nem is tud elmenni otthonról, de elhúzódni valóban képes egy haldokló kedvenc. Ez is bizonyítja, hogy érzi, ha eljött az idő. Tehát, ha az idős eb szokatlan helyekre húzódik és ott alszik el, lehet, hogy már a halálra készül. Sokak szerint a haldokló háziállatok azért bandukolnak el, hogy megkíméljék gazdáikat a gyásztól. Akár ez is igaz lehet, de a szakértők inkább másban hisznek. Véleményük szerint ezek az ebek már demenciában szenvednek, rossz a látásuk, hallásuk, ezáltal könnyebben elvesznek, eltévednek (persze csak ha hagyjuk).

Mindig légy mellette

A szerető kutyagazdák életének egyik legnehezebb pillanata, amikor nekik kell kimondani az eb halálos ítéletét. Ezzel megszabadítják őket a felesleges szenvedéstől, és megadják nekik a tisztességes elmúlás lehetőségét. De ennek tudatában is borzasztóan nehéz meghozni a döntést. Sokan képtelenek ilyenkor végignézni az utolsó pillanatokat, ezért az állatorvos várótermében várakoznak. Ez pedig nem helyes döntés. Szerető társad utolsó pillanatait tragikus végignézni, de szüksége van rád. Tudnia kell, hogy mellette vagy, és megérdemli, hogy ne egy számára mindig is kellemetlen helyen, egy hideg asztalon, ráadásul gazdája nélkül térjen végső útjára. Mindig légy mellette, ahogyan ő is tette azt egész életében.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyász halál idős kutya kutya gyászol kutya megérzi a halált

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink