hirdetés

Kutyád fél a mellette elhaladó autóktól? Így segíthetsz szorongó kedvenceden

László Enikő

2022. január 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az elhaladó, hangos járművektől való általános félelem sok kutyánál előfordul. De hogyan is hibáztathatnánk őket. Egy hangos dudálás néha még az embereket is megijeszti, így nem véletlen, hogy a kutyák is negatívan reagálhatnak.

hirdetés

Természetes dolog, hogy a kutyák félnek a város hangos zajától, például az elsuhanó autóktól és a dudák hangjától. Azonban fontos, hogy ezekhez minél hamarabb hozzászoktasd kedvencedet, mert a folyamatos stressz beárnyékolhatja a nap fénypontjait, a sétákat. Emellett pedig életveszélyes lehet, ha az eb félelmében kiugrik vagy kiránt téged egy gépjármű elé. Hogy félelmét legyőzze, pozitív asszociációkat kell kialakítanod, hogy megnyugtasd. Rá kell jönnie, hogy az elhaladó járművek, hangos zajok vagy akár az idegenek nem bántják, és nincs mitől tartania.

Miért rohannak a kutyák az autók felé?

A legtöbb gazdi számára nehéz lehet megállapítani, hogy mi okozza a kutyája autótól való félelmét, ezért ha szükséges, ajánlott egy profi kutyakiképző véleményét kikérni. Sokszor az állattartók azt feltételezik, hogy kutyáik az autókat akarják üldözni, de valami egészen más is lehet a háttérben.

A terelő fajták reaktívabbak lennének?

Néhány kutyafajtát azért tenyésztettek ki, hogy minden mozgó dolgot üldözzenek, és ezeknek az ösztönöknek nagyon nehéz ellenállni. A terelőfajták és keverékeik hajlamosak arra, hogy a gyerekeket a hátsó udvarban tereljék, vagy az elhaladó autók és kerékpárok felé rohanjanak. A terriereket arra tenyésztették, hogy minden gyors mozdulatra felfigyeljenek, így ők is üldöznek mindent, ami mozog. A kutyák terelési és üldözési ösztöne azonban nem minden esetben válasz a járművekre való reaktivitásra.

A szorongás az egyik fő ok

A kutyák szorongása az egyik fő oka annak, hogy ugatnak, az autók felé ugranak vagy eliramodnak. Ha félnek, és negatív tapasztalataik vannak valamivel kapcsolatban, szoronghatnak és félelemmel reagálhatnak. Lehet, hogy egy hangos, elsuhanó autó haladt el kedvenced mellett valamikor, ami nagyon megijesztette, és ez örökké megragadt benne. Ráadásul a járművek felé irányuló agressziót is általában a szorongás váltja ki, ezért ugatják a kocsikat vagy iramodnak meg a forgalom felé.

Próbálj te is pozitív lenni!

Ha tétovázást vagy félelem jeleit mutatod egy kamion elhaladásakor vagy dudálás után, kedvenced felveszi ezt a szorongó energiát, és asszociációkat kelt az autókkal. Ezért fontos, hogy ezekben a helyzetekben nyugodt maradj, hogy kutyád megtanulja a járművek ártalmatlan természetét.

A fokozatosság kulcsfontosságú

Egy másik módja annak, hogy segíts könnyen megijedő társadon, a fokozatosság és a pozitív megerősítés elve. Ha rettegő kutyádat úgy kondicionálnád a forgalomhoz, hogy rögtön a mélyvízbe dobod, és szembesíted félelmével, azzal csak traumatizálod. Ehelyett próbálj vidám és játékos hangot alkalmazni, amikor átkeltek az úton vagy elhalad mellettetek egy jármű. Pozitívan erősítsd meg kutyádat miután megnyugodott, és a javulás jeleit mutatja. Ne erősítsd meg negatívan vagy szidd le, mert fél, hiszen ez csak fokozza a félelmet.

A kutyád lassú és fokozatos hozzászoktatása a legelőnyösebb módja annak, hogy enyhítsd félelmeit. Kezdd például otthon az ablakok kinyitásával. Négylábú társad hallani fogja a forgalom és a gyalogosok hangját kívülről. Ha ezt etetés vagy játék közben teszi, akkor az ingereket pozitív élményekkel kezdi társítani, ami lassan csökkenti a félelmét.

Kis lépésekben haladjatok a cél felé!

Egy másik jó ötlet, hogy távolról tedd ki kutyádat az idegen embereknek, az autóknak és a mindennapi életnek. Naponta egyszer vidd el sétálni egy olyan részére, amely elég távol van a forgatagtól, de elég közel ahhoz, hogy hallja és lássa a környezetet. A kis győzelmek számítanak, így jutalmazd meg az ebet finomságokkal minden alkalommal, amikor egy autó elhalad mellette, és ő nyugodt marad. Növeld az expozíciós időt minden alkalom után, hogy javítsd kutyád fejlődését. De fontos, hogy minden előrelépés csak akkor történjen meg, ha az előzőt már szorongásmentesen megoldotta kedvenced.

Válassz egy csendes parkot a sétákhoz!

Ha kutyád fél az elhaladó autóktól, soha ne sétálj vele egy forgalmas út mellett. Sokszor a tapasztalatlan gazdik azt feltételezik, hogy az arra haladó autók megtanítják az ebnek, hogy azok ártalmatlanok. Valójában pontosan az ellenkezőjét érik el ezzel, és még jobban megijesztik az állatot.

Napi sétákhoz válassz egy csendes parkot, ahol az elhaladó autók minimális zavaró tényezőt jelentenek. Ha sétálni szeretnél a környéken, járjatok kutyáddal olyan útvonalon, ahol a lehető legkevesebb autóval találkoztok.

Társítsd a parkoló autókat jutalommal!

A parkoló kocsik is nagyon ijesztőek lehetnek egy félős eb számára. Ezért meg kell tanítanod kutyádat arra, hogy a parkoló autók azt jelentik, hogy valami finomság jelenik meg. Szerezz be sok szuper finom falatot, tedd pórázra kedvencedet, és sétáljatok egy parkoló jármű felé. Ahogy közeledtek, minden lépés után adj kutyájának egy finomságot. Valójában nem mondasz semmit; csak valami nagyon jót (jutalomfalat) párosítasz valami ijesztővel (autó). Ha az eb visszahúzódik, valószínűleg egy kicsit túl gyorsan haladtatok, ezért tegyél három nagy lépést hátrafelé, és jutalmazd meg kutyádat, ha az autót csak nézi, vagy egyáltalán nem reagál rá. Egy perc múlva fejezd be a munkamenetet.

Gyakorold ezt hetente többször, amíg el nem tudtok sétálni az autóhoz. Ha már a kocsi mellett álltok, adj kedvencednek egymás után több jutalomfalatot!

Kérj meg valakit, hogy vezessen el lassan mellettetek!

Kérd meg egy barátodat, hogy vezessen el lassan előttetek (kertes házban a kapu előtt, vagy egy csendes, kieső helyen, parkolóban), és jutalmazd meg pórázon lévő kutyádat abban a pillanatban, amikor észreveszi, és ránéz a lassan közeledő autóra. Jutalmazd folyamatosan, ahogy a kocsi lassan elhalad mindkettőtök mellett. Ha elment, a finomságok is eltűnnek!

Ha kutyád félelme az elhaladó autóktól még némi gyakorlás után is fennáll, nem javul vagy esetleg fokozódik, akkor feltétlen kérd egy kutyakiképző segítségét!

félelem kutya a városban kutya fél az autóktól kutyasétáltatás nevelés szorongás városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink