hirdetés

Első utazás autóban: így tudod hazaszállítani kedvencedet

Jóvári Krisztina

2021. november 2

Kedvenced első alkalommal történő szállítása izgalmas pillanat. Azonban fontos a biztonságára gondolnod, mert ez az utazás meghatározó lehet a jövőre nézve is.

hirdetés

Mostanában egyre többen posztolnak a közösségi média felületeken az új családtagjukról, akit éppen most vásároltak vagy fogadtak örökbe és még indulás előtt az autóban készítettek róla képet. A világjárvány óta jelentősen megnőtt az új kutyát vásárlók száma, sokan gondolták úgy, eljött az idő az új kedvenc érkezésére. Néhány szállítási mód előnyeit és hátrányait gyűjtöttük össze, amellyel bizonyára a legtöbb gazdi találkozott már.

Egyik utas ölében utazik a kutya

A módszer pozitívuma, hogy erősíti a kötődést a kutya és az őt kézben tartó személy között. Azok az ebek, akik szeretnek így utazni, biztonságban érzik magukat, akiknek viszont több térre van szükségük, nem találják komfortosnak ezt a szállítást. Az ölben tartott kutyánál megelőzzük, hogy a járműben mozogjon és zavarja a vezetőt, viszont egy nagyobb fékezésnél vagy ütközésnél nem tudjuk megelőzni a lehetséges sérülését. Mindent összevetve, nem a legbiztonságosabb módja a szállításnak.

Szállítóboxban utazás

A szállítóboxbban utaztatás jóval biztonságosabb mód, ha kedvencünket magunkkal szeretnénk vinni. Pozitívumként említhető, hogy a szállítóbox minimalizálja a lehetőséget, hogy a kutya a kocsi belsejére piszkítson, hányjon vagy összekoszolja a huzatot. Negatív ez a módszer a boxtól pánikoló kutyák esetében, ezért először megfelelően hozzá kell szoktatni az ebet.

Hámmal és biztonsági övvel rögzítés

A módszer előnye, hogy ütközésnél vagy hirtelen fékezésnél a kutya nem tud előre repülni és nem mászkálhat az autóban. Ez a szállítási mód a legtöbb kutyánál működőképes, még azoknál is, akik pánikra hajlamosak utazáskor. Néhány eb megijedhet a hám és a biztonsági öv okozta „szabadság korlátozástól”, de hamar túllépnek ezen a félelmükön.

Ülésen szállítás

Sok kutya boldog, ha az ülésen utazhat, azonban rögzítés nélkül potenciális veszélynek vannak kitéve ezáltal. Ha a kutya az ülésen utazik (ami egyáltalán nem ajánlott), a biztonsága szempontjából még mindig előnyösebb a hátsó ülés, mint az anyósülés.

Padlószőnyegen/gumiszőnyegen utazás

Meglehetősen gyakori mód, amikor a kutya az anyósülés előtt a gumiszőnyegen vagy a hátsó ülés és az első ülés közötti – szintén a lábak számára fenntartott – helyen utazik. Biztonság szempontjából a hátsó szőnyegen történő utazás jobb, mert így nem zavarja a kutya a vezetőt. Amelyik eb komfortosan érzi magát így, a későbbiekben valószínű preferálni fogja a szállítóboxos utazást is.

Elválasztó rács mögötti utazás

Az autó hátsó részét leválasztó rács megbízható és biztonságos utazást tesz lehetővé, ugyanis így a vezetőt sem zavarja az eb és egy baleset vagy nagy fékezés miatt sem fog előre repülni a kutya. Sok kutya kényelmesnek találja így az utat, mert részben szabadon van.

Zárt hátsóterű gépjárműben szállítás

Első szállítás alkalmával ez nagy valószínűséggel megijeszti a kutyát, hiszen nem érti, miért lesz bezárva az út során a jármű hátsó részébe. Negatív élményt jelenthet neki és később sokkal nehezebb lesz hozzászoktatni az autós utazáshoz.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

autóba beszállás autóban utazás autóhoz szoktatás kutyaszállítás szállítóbox utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink