hirdetés

Videón mutatjuk, hogyan utazhat kutyád szabályosan az autóban: Ausztráliában több millióra büntetik a szabálytalan gazdákat

Szénási Szimonetta

2023. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Mostantól résen kell lenniük az ausztrál gazdáknak, ha kedvencükkel autóznak, mert könnyen több ezer dolláros büntetést szedhetnek össze.

hirdetés

A közelmúltban Queensland is bevezette azt a törvénymódosítás, miszerint a kutyáknak tilos rögzítés nélkül utazniuk nyitott tetejű autóban, illetve utánfutón. Mivel ez volt az utolsó állam, ahol még szükség volt a korábbi állatgondozási és állatvédelmi törvény módosítására, így most már egész Ausztráliában érvényes a gyakorlat – számol be a Mail Online.

8625 dollárig terjedő bírság

Azok a sofőrök, akik szabálytalanul utaztatják kedvencüket, akár 8 625 dollárig terjedő bírságot is kaphatnak. Ez az összeg közel 2 millió 150 ezer forintnak felel meg a jelenlegi árfolyam szerint.

A kutyákat mostantól méretüknek megfelelő, zárt ketrecben, vagy a járműhöz rögzítve lehet szállítani. Az RSPCA nevű állatvédelmi szervezet azt tanácsolja a gazdáknak, hogy az állat rögzítésére használt póráz vagy biztonsági öv elég hosszú legyen ahhoz, hogy a kutya kényelmesen fel tudjon állni vagy le tudjon feküdni, de meggátolja abban, hogy kiugorjon vagy kiforduljon a jármű oldalán.

Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a nyitott tetejű járműben a négylábúak ki vannak téve az időjárás viszontagságainak – az esőnek, a szélnek, a hidegnek, nyáron pedig a fém könnyen felforrósodik a talpuk alatt –, emiatt ajánlott inkább az autó hátsó ülésén, szintén rögzítve utaztani az ebeket. Ez ráadásul biztonságosabb megoldás is az esetleges balesetek szempontjából.

Mentesség

A gazdák különleges mentességet kaptak a törvény alól, és továbbra is szabadon hagyhatják a kutyákat a teherautó vagy pótkocsi hátuljában, ha az eb az állatok szállításában segédkezik.

Magyarországi szabályok

Hazánkban a KRESZ nem szabályozza külön a kutyás utazást, így rájuk is a rakomány szállítására vonatkozó előírások érvényesek. Eszerint az állatot rögzíteni kell az autóban. Az egyik megoldás a hámhoz rögzített speciális csat, amit aztán a biztonsági övhöz lehet kapcsolni. Fontos, hogy ezt az eszközt csak kutyahámmal szabad használni, nyakörvvel nem! Azonban még így sem javasolt az első ülésen utaztatni az állatot, mert zavarhat a vezetésben.

A másik lehetséges szállítási mód a kutyabox, illetve a ketrec. Kisebb kutyáknál még ezt is lehet rögzíteni a hátsó ülésen, a biztonsági övvel, nagyobb testű jószágokat pedig inkább a csomagtartóban helyezzünk el az utazás idejére.

Emellett kiemelten fontos, hogy sose hagyd egyedül, pláne bezárt autóban kedvencedet, főként nyáron. Ugyanígy ne feledkezz meg kedvenced itatásáról, és hosszú utak esetén számára is biztosíts pihenőidőt, amikor átmozgathatja magát.

Nekik is szokniuk kell az autózást

Ahogy egyes emberek, úgy néhány kutya is rosszul viseli az autózást, sőt akár hányásig felkavarhatja őket az utazás. Szerencsére hozzá lehet őket szoktatni az autós utakhoz, amihez ebben a korábbi cikkünkben kapsz segítséget.

autó és kutya autóba zárt kutya autóbaleset autóban utazás autóhoz szoktatás autózás biztonság hám ketrec kutya biztonsági öv nyár rendőrség szabályok szállítóbox utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink