hirdetés

Valójában ezért szeretnek kidugott fejjel autózni a kutyák – és emiatt tilos nekik!

Szénási Szimonetta

2024. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbiakból kiderül, mitől lesz igazán élvezetes kedvenced számára az autókázás, ahogy az is, mit nem szabad neki soha megengedned.

hirdetés

Biztosan láttál már olyan képet, amin a kocsi ablakán kidugott fejű kutyus a világ legelégedettebb jószágának tűnik. Sokan azt gondolják, az arcába csapó szelet élvezi, pedig valójában más oka lehet az örömének. Ám a mozgó autó és a lehúzott ablak nagyon veszélyes kombináció a kutya számára! Elmagyarázzuk, miért.

Vannak kutyák, akik imádnak autózni

Kutya-autó-ablak: az érzékek kényeztetése

Amellett, hogy a fenti megállapítás is érvényes lehet, miszerint egyes négylábúak élvezik, ha a menetszél megborzolja a bundájukat, a többi érzékszervük is kényeztetve van egy-egy utazás során.

A nyitott ablakon beáramló illatkavalkád több mint izgalmas a kifinomult orrú eb számára; annyi információt gyűjthet össze néhány utcányi kocsikázás alatt, amit te elképzelni sem tudsz! Nekik ugyanis körülbelül 300 millió szaglóreceptoruk van, az emberek 6 milliójával szemben, és az az agyterület is 40-szer fejlettebb, amely a befogott szagok dekódolásáért felel.

További érdekesség, hogy a szaglás módja is eltérő a kutyák esetében. Míg mi ugyanazon az útvonalon keresztül lélegzünk ki és be, a kutyák esetében az elhasznált levegő az orruk oldalán távozik. Ez lehetővé teszi a szinte megszakítás nélküli szaglászást; ennek következtében ez az elsődleges információszerzési mód az esetükben.

A rengeteg illat is izgalmas a számukra

Ugyanígy a látottak is lenyűgözhetik, ráadásul ők nem úgy érzékelik az elhaladó világot, mint mi. A kutyák ugyanis – bár nem látnak olyan távolra, mint mi –, az ember átlagosan 180 fokos látómezeje helyett 250 fokban képesek felfogni a környezetüket. Ezen felül másodpercre bontva több képkockát is érzékelnek, emiatt ami számunkra elmosódott táj, az nekik éles kép lesz.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezért ne engedd neki

Mindezek után térjünk rá arra, miért kell ettől a több szempontból is roppant élvezetes mókától megfosztanod kedvencedet. A válasz nagyon egyszerű: mert balesetveszélyes.

Gondolj csak bele! Elég egy rosszul kivitelezett manőver, egy túl közel elhaladó jármű, vagy hogy ne vegyél észre időben egy oszlopot, és kedvenced máris súlyos sérülést szenvedett.

Mindig rögzítsd megfelelően kedvencedet, nehogy baleset érje!

A lehúzott ablakon ráadásul ki is ugorhat a kutya, még akkor is, ha szabályosan rögzítetted; bármikor megeshet, hogy a rögzítő csat eltörik, vagy a hám elszakad. Ezzel pedig kiteszed annak a veszélynek, hogy elgázolják, vagy örökre elveszik. Jobb nem kísérteni a sorsot! További ellenérv, hogy a kutya huzatot is kaphat, emiatt pedig megbetegedhet.

A KRESZ szerint

A KRESZ, vagyis a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása a kutyát rakományként kezeli, így az arra vonatkozó szabályok szerint lehet szállítani a kedvenceket.

A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

Ezt megteheted speciális, hámhoz rögzíthető biztonsági övvel, vagy szállító boxban is utazhat veled kedvenced. Ami fontos, hogy így is csak a hátsó üléseken vagy a csomagtérben tarthat veled, az anyósülésen nincs helye, mégpedig biztonsági okokból: zavarhat a vezetésben, ami balesetveszélyes.

Ebből a cikkünkből felkészülhetsz a kutyás nyaralásra: összegyűjtöttük minden repülésre vonatkozó szabályt.

autó autó és kutya autóbaleset autózás baleset KRESZ látás szaglás utazás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink