hirdetés

Repülés kutyával: ezek a legelterjedtebb tévhitek az utazással kapcsolatban

Szénási Szimonetta

2023. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Együtt szállnál repülőre kedvenceddel, vagy repülőn kellene szállíttatnod a kutyust? Utánajártunk, mik ennek a feltételei.

hirdetés

A napsütéses órák és a hőmérséklet egyértelműen jelzik, hogy lassan megérkezik a nyár, ami egyet jelent a vakációval. Sok kutyatartó a kedvencét sem hagyná ki a jóból, ám vannak félelmeik az utaztatással kapcsolatban. A legtöbb tévhit talán a kutya és a repülés kapcsán, a szállításra vonatkozóan kering. Egy szállítmányozással foglalkozó céget, valamint egy hivatásos kisállat kísérőt kérdeztünk meg, miként szállhat a kutya repülőgépre.

A legfontosabb kérdés a repülés kapcsán, hogy hol utazhat veled kedvenced?

Az első a tájékozódás

Előre le kell szögeznünk, hogy nincs egy általános szabályozás a kisállatok légi úton történő szállítását illetően. A vonatkozó előírásokat az adott légitársaság szabja meg. Éppen ezért minden utazás előtt tájékozódni kell az adott légitársaság honlapján, illetve ügyfélszolgálatán, hogy biztosan megkapj minden szükséges információt, és fel tudj készülni a kedvenceddel való utazásra. Ezen felül a cél-, valamint a tranzitország(ok) vonatkozó előírásaival is tisztában kell lenned, hogy kedvenced gond nélkül átléphesse a határ(oka)t.

Alapvető – utazástól függetlenül –, hogy a kutyának meg kell kapnia a veszettség elleni védőoltást. Egyes légitársaságoknál, illetve országokba való belépéshez szükség lehet állatorvosi igazolásra is, hogy a jószág egészséges. Ezeken felül van, hogy kisállat útlevelet kell csináltatni az állatnak, aminek feltétele a mikrochip megléte, továbbá az európai uniós szabályozás szerint a galandféreg elleni védettség is előírás.

Elengedhetetlen, hogy a kutyának minden papírja rendben legyen.

Van, hogy csak segítőkutya utazhat

Egyes légitársaságok egyáltalán nem vállalják állatok szállítását sem az utas-, sem a csomagtérben. Ez alól kivételt képeznek a képesített vakvezető, valamint a segítőkutyák. Azonban arról például az adott társaság dönt, hogy egyszerre hány ilyen kutyát enged fel a fedélzetre. A segítő négylábúval való utazás feltételeit az általunk megtekintett légitársaságok részletezik a honlapjukon, így ezúttal is azt tudjuk tanácsolni, hogy még jegyvásárlás előtt érdemes utána olvasni ezeknek az előírásoknak.

Méretfüggő

Általánosságban úgy fogalmazhatunk, hogy a kistestű kutyák puhafalú táskában felmehetnek az utastérbe, ahol a gazda vagy a velük utazó személy lábánál vannak elhelyezve, míg a nagyobb jószágok szállítódobozban a csomagtérbe kerülnek mintegy poggyászként. A súlyhatár többnyire 8 kilogramm, de ebbe beleszámolják a szállítóeszköz súlyát is. Erre vonatkozó pontos információt a honlapokon találsz, vagy az ügyfélszolgálaton kaphatsz.

Méret- és súlyfüggő, mely kutyák mehetnek fel a gép fedélzetére.

Tévhitek a bódításról

Felmerült az a téves információ is, miszerint a kutyának szüksége lehet bódításra az utazáshoz, sőt olyan hírek is olvashatók, miszerint ez előírás a testméret függvényében.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó AIRMAX Cargo Budapest Zrt.-t, amely a hagyományos áruszállítás mellett évente több ezer, különböző fajú állatot juttat el különféle célállomásokra szerte a világon. Mint Salacz Attila az Airmax Cargo élőállat-szállítási szakértője kérdésünkre elmondta, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) élő állatok kereskedelmi légitársaságok általi szállítására vonatkozó világszintű szabványa (IATA Live Animal Regulation) szerint a szállítások során szedatív szerek használata nem javasolt. A szakértő elmondta, hogy a cégük sem vállalja olyan házikedvencek szállítását, akik valamilyen okból bármilyen gyógyszerezésre szorulnak. Hozzátette, hogy az esetek nagy részében a légitársaságok is a szállítás elutasítása mellett döntenek, ha a kutyának (vagy más állatnak) gyógyszert kellene kapnia a repülés idejére.

Ezt erősítette meg Kreszán Anikó kisállat kísérő, aki szintén hangsúlyozta, hogy az előírások szerint nem szabad a kutyát bódítani az utazás idejére. Az egészségügyi kockázat mellett, ahogy rámutatott, egy hosszabb út alatt ráadásul ki is menne bármilyen szer hatása, ami miatt az állatot csak még jobban megviselné a helyzet.

Amit ehelyett fontosnak tart, az az állat időben való hozzászoktatása a szállítódobozhoz, hogy az már ismerős legyen a kutya számára a repülés idejére. A bezártság mellett szoknia kell az autózást is. Ha ezek nem lesznek szokatlanok az eb számára, az nagyban megkönnyíti az utazást.

Mint Anikó elmondta, létezik olyan nyugtató hatású spray, amit a dobozba kell fújni, és így nyugtatja meg a kutyát.

Átszállásos repülés kutyával?

Sokszor nincs közvetlen járat az kiindulási és a célország között, így át kell szállni, ami gyakran várakozással is jár. Mint Salacz Attila élőállat-szállítási szakértő elmondta, ezekben az esetekben a reptereken működő úgynevezett „kutyahotelekben” várakoznak a szállított állatok.

Az alábbi angol nyelvű videón láthatod, a Lufthansa légitársaságnál miként tranzitálják az állatokat a frankfurti reptéren:

Anikó kísérőként két esetet vázolt. Ha a kutya kistestű, tehát vele utazik az utastérben, akkor a tranzitálás idején is értelemszerűen vele marad. Ilyenkor sétálnak, ha pedig van lehetőség, a kutya még a dolgát is el tudja végezni az arra kijelölt helyen.

Amikor pedig a csomagtérben repül a kutya, úgy több eshetőség is fennáll. Amennyiben a légitársaságnak van engedélye, hogy transzferálják a kutyát, úgy az ő feladatuk az elhelyezés megoldása a következő járat indulásáig (csakúgy, mint a poggyászok esetében.) Más esetben a kísérő személy felveszi a „csomagot” – azaz az állatot –, majd a következő járatra a megadott időpontban ugyanúgy bejelentkezik, mint az első járat indulásakor. Így kerül fel a következő járatra az eb.

Tapasztalatai alapján ha választani lehet, akkor a kutya szempontjából ideálisabb, ha a légitársaság gondoskodik az elhelyezésről a már említett kutyahotelek valamelyikében. Ez kevésbé stresszes, mint ha ismét végig kellene mennie a jószágnak a ki- és beszállás teljes procedúráján.

Ezen az szintén angol nyelvű felvételen pedig a KLM Animal Hotel működésébe nyerhetsz betekintést:

Egyes fajták nem utazhatnak

Ahogy azt Anikó kiemelte, nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy egyes társaságok nem vállalják az úgynevezett brachycephalic fejformájú, azaz rövid vagy köznyelvben nyomott orrúként emlegetett fajták csomagtérben való szállítását. Ennek oka, hogy számukra – főleg a nyári melegben – a magas hőmérséklet, valamint a stressz hatására jelentősen megnő az utazás egészségügyi kockázata. Ha a méretük megengedi, akkor az utastérbe felengedik őket, de gazdaként tisztában kell lenned vele, hogy ezeknek a fajtáknak az adottságaik miatt az is rizikósabb, ahogy bármilyen hosszabb, nagyobb stresszt jelentő utazási forma.

Lényeges, hogy nemcsak a bulldogok tartoznak ide, hanem számos kutyafajta, köztük több terrier, spániel is. A nem vállalt fajtákról ITT érhető el egy lista, de újra elmondjuk, hogy minden esetben fontos a tájékozódás az adott légitársaságnál!

Több légitársaság sem vállalja a nyomott orrú fajták csomagtérben való szállítását.

Amire még készülj

Végezetül röviden összefoglaljuk, mikre érdemes még figyelned a szükséges dokumentumok beszerzése, valamint az utazás feltételeinek megismerése mellett.

  • Mint a hivatásos kisállatkísérőként dolgozó Kreszán Anikó is elmondta, az ismerősség nyugalmat is jelent. Időben kezdd el hozzászoktatni kedvencedet a szállítódobozhoz, a hordozótáskához, valamint az autózáshoz is. Így hatalmas stressztől kíméled meg az állatot, egyúttal magadat vagy a kísérőszemélyt is.
  • Az orvosok nem ajánlják, hogy az út előtt egyen az állat. Azt szokták javasolni, hogy körülbelül az indulás előtt 4 órával kapjon utoljára enni kedvenced. Ekkor sem szabad új ételt adni, nehogy a repülés idején okozzon problémát. Ellenben elegendő ivóvízről gondoskodni kell a számára!
  • Az utastérben utazó kutya szállítódobozát egy kis pléddel kényelmesebbé teheted, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl melege (ugyanígy ne is fázzon, tehát legyen komfortos számára az út.) A dobozba helyzetet nedvszívó pelenka a higiénikusság miatt lehet hasznos.

Reméljük, összefoglalónknak köszönhetően élvezetes és problémamentes lesz a repülés a kutya és a gazdi számára is!

állatorvos kutya útlevél kutya veszettség oltás kutyaszállítás mikrochip nyaralás nyaralás kutyával repülés repülés kutyával utazás utazás kutyával útlevél veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink