hirdetés

Egyedül kompozik és metrózik a kalandor kutya: elképesztő, hogyan szabotálták

László Enikő

2023. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Olykor még nekünk, embereknek is megtévesztő lehet egy-egy város forgataga. Hol is kell leszállni? Melyik megálló visz el erre a helyre? Egy kalandor kutya azonban nem gondolkozik ilyeneken, ugyanis úgy ismeri Isztambult, mint a saját mancsát.

hirdetés

Boji, az Isztambulban élő kutya akkor vált híressé, amikor egyre több ember figyelt fel rá a tömegközlekedésen. A török városban nem ritka a gazdátlan ebek látványa, és olykor bizony néhány kutya metrón és a buszokon is megfordul. Az emberek többsége pedig ezt egyáltalán nem bánja, és a becslések szerint Isztambul utcái 400-600 ezer gazdátlan ebnek és macskának adnak otthont. (Magyarországon a becslések szerint 200 ezer kutyának nincs gazdája.) Sok helyen van kitéve élelem és víz az állatoknak, és jó részüket oltják és ivartalanítják, így mondhatni jobb életük van, mint más országok árva négylábúinak. Boji sokáig csak egy volt a kóbor ebek közül, de idővel felfigyeltek rá az emberek.

Boji, az isztambuli híresség

A kutyus már jó ideje az utcákat járta, mikor felfigyeltek rá a helyiek, hogy igen gyakran utazik velük a tömegközlekedési eszközökön, méghozzá úgy, hogy úgy tűnt, pontosan tudja, hová tart az útja. Egyesek szerint, bizonyos napokon a kutya akár 30 km-t is megtett buszok, villamosok, metrók és kompok segítségével. Egy átlagos napon Boji 29 metróállomáson járt és legalább kétszer utazott kompon. Miután egyre híresebbé vált, a hatóságok is felfigyeltek rá, és néhány napra menhelyre került. Itt kapott mikrochipet, oltásokat, valamint ivartalanították is. Ezután a fülébe helyeztek egy bilétát, ami azt jelzi, hogy az állat oltott és ivartalan, majd visszaengedték az utcára. Ezután folytatta is kalandozásait a kutya a metrón. A kangal keverék egyébként a forgóvázakról (törökül boji) kapta a nevét (amik feladata a metró kerekeinek mozgatása), mert gyakran a metrók ​​forgóvázában (a kocsi közepén) aludt.

Boji kutya a metrón nem valami udvarias

Mindenki gondoskodott róla

A helyiek többsége nagyon megszerette Bojit. Simogatással és finom falatokkal halmozták el, szinte mindenki akart vele egy közös fotót. A tömegközlekedési társaságok is jól ismerték, és az önkormányzat is gondoskodott róla. Időnként kozmetikába vitték és állatorvossal is ellenőriztették állapotát. Sőt, nyomkövető nyakörvet is kapott, hogy lássák, merre jár. A kedvenc metróállomásán külön kennelt is kapott, ahol nyugovóra térhetett, és mindig megetették, ha arra járt. Viselkedési tesztet is végeztek vele, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem jelent veszélyt az emberekre. Viszont nem túl udvarias, amikor a metróra való felszállásról van szó. Mikor meghallja, hogy jön a szerelvény, rögtön a peron szélén toporog, és vár. Aztán azonnal fel akar szállni, mit sem törődve azzal, hogy más nem tud tőle leszállni.

„Tudja, hová kell mennie. Tudja, hol szálljon le” – mondta Avlin Erol, a Metro Istanbul ügyfélkapcsolati vezetője a CNN-nek.

A kompot pedig egyenesen imádja, és úgy tűnik, azzal is tisztában van, melyik hová tart. Egy alkalommal megfigyelték, hogy felszállt az egyikre, gyorsan körbenézett, majd átszaladt a másikra, mintha csak azt gondolná: nem, ez rossz felé megy! A beszámolók alapján Boji mindig a napsütéses oldalt választja, valamint imádja a hullámokat, folyton ugatja azokat.

Tőrbe csalták Bojit rosszakarói

Az emberek csodájára jártak a kutyának, és szívesen látták, fényképezkedtek vele, simogatták. Saját Twitter– és Instagram-fiókja is lett. Egyszer két férfi kiabálva elzavarta egy étteremből, a szomszédos vendéglátóegység tulajdonosa pedig rájuk szólt, hogy ő Boji, ne kergessék el. De nem csupán a két férfi nem örült ennyire Bojinak… 2021-ben ugyanis megvádolták azzal, hogy a kutya a metrón odapiszkított egy szerelvényre. Az ügyből igen nagy botrány kerekedett, majd kiderült, hogy nem Boji volt a tettes. Valaki szándékosan kutyaürüléket tett egy villamos ülésére, amit kamera is rögzített, így tisztára mosva a kalandor kutya nevét.

Végleges otthonra lelt

Az eset után sokan félteni kezdték Bojit, attól tartva, hogy valaki rosszat akar neki. Így elkezdtek gazdát keresni neki, és egy gazdag üzletemberhez került, ahol boldogan éli életét, habár a kalandor éveknek ezzel vége szakadt, és már nem járhatja Isztambul utcáit.

busz buszon a kutya buszon kutya híres kutya Isztambul kóbor kutya kutya tömegközlekedés kutya utazik tömegközlekedés Törökország

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink