hirdetés

5 dolog, amiért megbüntethetnek, ha metrón utazol a kutyáddal: ezeket muszáj betartanod

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 10 - Képek: Getty Images Hungary/Jóvári Krisztina

Úgy alakult a program, hogy kedvenceddel kell metróra szállnod? Az alábbi dolgokra figyelj, nehogy több tízezres büntetés legyen az utazás vége!

hirdetés

Nem kell aggódnod, ha metrón utazol a kutyáddal: az alábbi előírások és biztonsági javaslatok betartásával neked is nyugodt utad lesz, és kedvencedet sem kell féltened!

Fotó: Jóvári Krisztina

1.) Box vagy póráz és szájkosár

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, így a metrón is két módon tudsz kutyával utazni. Ha kedvenced kistestű, akkor kézipoggyász méretű, zárt szállítóboxban tarthat veled, amiből az út idején nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni sem a többi utas ruháját, sem a járművet.

Máskülönben testmérettől, fajtától és életkortól függetlenül csak pórázon, szájkosárral vagy pofaszorítóval szállhat fel kutya a járműre. Ez abban az esetben is kötelező, ha az utazás idején kedvencedet kézben fogod.

A szájkosár

Az utazási társaság minden olyan fém, műanyag, textil, stb. rögzítőeszközt elfogad szájkosárként, amely képes megakadályozni a kutyát abban, hogy másokat megharapjon, illetve bármiben kárt tegyen. A tájékoztatóban hangsúlyozzák azonban, hogy az úgynevezett „halti” (húzás elleni szájszíj/hám) nem megfelelő!

2.) Ne hagyd otthon az oltási könyvet!

Fontos, hogy ha kutyáddal utazol, vidd magaddal az állat oltási könyvét is. A BKK munkatársai ugyanis elkérhetik tőled, te pedig köteles vagy megmutatni nekik.

3.) Jegy vagy bérlet

Kutyaboxban utazó állatnak nem kell jegyet venni! Más esetben a kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet kell érvényesíteni. Metrón legfeljebb 3 megállónyi utazásra metrószakaszjegy is használható, emellett 24 órás, illetve 72 órás jegyet, hetijegyet, 5/30-as napijegyet vagy havi kutyabérletet is vehetsz kedvencednek.

A kutyabérlettel egy kutya szállítható, bérletigazolvány nem szükséges hozzá. Emellett természetesen a kutyát szállító személynek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal.

Kik utazhatnak még ingyen?

A szállítódobozban utazó kutyákon kívül ingyenesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a segítőkutyák, mint a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, illetve személyi segítő kutyák.

A segítőkutyát megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, amelyen a kiképző szervezet logójának is szerepelnie kell.

4.) Ahány ajtó, annyi kutya

Egy személy csak egy kutyával utazhat, és az sem mindegy, összesen hány állat van a metrókocsin: a szabály az, hogy csak annyi kutya szállhat fel, ahány ajtó az adott járművön van. Fontos, hogy ezen szabály alól a segítő kutyák mentesülnek!

Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, valamint semmilyen anyagi kárt ne okozzanak.

Ha a kutya viselkedése zavaró vagy veszélyes, úgy a BKK munkatársa vagy a jegyellenőr kizárhatja az állatot és a gazdáját az utazásból, magyarán leszállíthatja őket.

5.) Készülj zacskóval!

A metrón, illetve valamennyi közlekedési eszközön ugyanaz érvényes, mint a közterületeken: ha a kutyád valahova odapiszkít, kötelességed azt összeszedni. Az ilyen eshetőségek miatt mindig legyen nálad zacskó, esetleg papírtörlő és nedves törlőkendő is.

Azonban ez sem mentesít a büntetés alól: megkeresésünkre a BKK arról tájékoztatott, hogy hiába takarítasz fel kedvenced után, a járművet fertőtleníteni is kell, ami miatt ki kell állítani a forgalomból.

Veszélyforrások

Sokan nem is gondolnák, mennyire veszélyesek a mozgólépcsők: a szerkezet könnyen becsípheti a kutya farkát vagy lábait, kitépheti a szőrét, vagy akár a körmét is leszakíthatja! Ezt elkerülendő, ha kedvenced mérete megengedi, vedd kézbe a mozgólépcsőn.

Ha ehhez túl nagy, válaszd a hagyományos lépcsőt, vagy használd a liftet. Ha egyik sincs az állomáson, fordulj a BKK személyzetéhez. Nekik jelezheted, hogy a tartalékban lévő – azaz álló – mozgólépcsőt szeretnéd igénybe venni, ha van rá lehetőség.

Ugyanígy a járművek ajtaja is becsípheti az állat lábait és a farkát is, ezért fel- és leszállásnál mindig legyél nagyon körültekintő!

Mikor büntetnek?

Amikor valaki megszegi a BKK utazási feltételeit, az ellenőrök pótdíjat szabhatnak ki rá. Bizonyos esetekben pedig az utas és a kutyája le is szállítható a járműről: amennyiben az állat veszélyt jelent az utasokra, illetve ha beszennyezheti a ruházatukat vagy a járművet. Ezek többnyire akkor fordulhatnak elő, ha a jószág póráz és szájkosár nélkül utazik.

Ha a gazda a kutya számára nem vett jegyet vagy bérletet, de egyébként a kisállatszállítás szabályainak megfelelően utazik az eb, úgy az utazás tovább folytatható, de a pótdíjat így is meg kell fizetni.

Kutyával nincs utólagos bérletbemutatás!

Azzal legyél tisztában, hogy bár a BKK lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra, ez a kutyabérletekre – mint arckép nélküli igazolványra – nem vonatkozik. Így ha az ellenőrzéskor nincs nálad a jószág dokumentuma, akkor sajnos ki kell fizetned  a büntetést.

Hogyan fizethetsz?

A büntetést rendezheted a helyszínen készpénzzel vagy bankkártyával, amennyiben az ellenőrnél van kártyaterminál. A befizetésről a jegyellenőr minden esetben köteles pótdíjelismervényt adni.

Ha nem a helyszínen fizetsz

Ha nem a helyszínen fizeted ki a pótdíjat, a jegyellenőr úgynevezett halasztott fizetési lehetőségét biztosít, és pótdíjazási eljárást kezdeményez. Ehhez elkéri a személyazonosításhoz szükséges adatokat (név, anyja neve, születési helye és ideje), valamint a lakcímet. Ezek alapján adatfelvételi lapot, „pótdíjazást elismerő nyilatkozatot” állít ki.

Ha valaki nem akarja megadni az adatait, úgy az ellenőr hatósági személy segítségét kérheti.

A kistestű kutyáknak az állomások egész területén zárt szállítóboxban kell tartózkodniuk. / Fotó: Jóvári Krisztina

Az adatok felvétele után átadja a pótdíj összegéről szóló csekket és a tájékoztatót a pótdíjrendezés lehetőségeiről. Ezek átvételét, illetve személyi adataid közlésének elismerését az aláírásoddal kell igazolnod. Érdemes tisztában lenned vele, hogy ha megtagadod az aláírást, az sem mentesít a pótdíjazás következményei alól!

Ezt követően valamely ügyfélközpontban fizetheted be a büntetést, akár készpénzzel, akár bankkártyával, illetve utalással is rendezheted a tartozást.

Utalási adatok

Utalni a Budapesti Közlekedési Központ részére a CIB Banknál vezetett 10700024-67032082-52200005 számlaszámra lehet. Ahhoz, hogy be tudják azonosítani az utalásodat, a közlemény rovatban tüntesd fel a nevedet és az alábbi azonosítószámok egyikét: csekkszám, hivatkozási szám, azonosítószám, a levelezés iktatószáma, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólító levél azonosítója, vagy a pótdíjazás dátuma.

Mennyi lehet a büntetés?

A BKK legfrissebb tájékoztatása szerint 2022. szeptember 1-től emelkedni fognak a büntetések összegei.

A szabálytalanul közlekedőkre a legalacsonyabb kiróható büntetés a helyszíni pótdíj, amelynek összege jelenleg 8.000 forint. Ez szeptembertől 12.000 forintra emelkedik. Jó tudni, hogy két napon belül rendezett büntetés esetén még nem emelkedik az összeg!

A 30 napon belül befizetett pótdíj 16.000 forint, az emelkedés után ez 25.000 forint lesz.

Aki pedig 30 napon túl rendezi csak a büntetést, az egyelőre 32.000 forintot köteles fizetni, míg szeptember 1-jét követően már 50.000 forintot lesz kénytelen befizetni. Ezenfelül emelkednek a kezelési költségek is.

Új kedvezményrendszer

Mint írják, a díjak emelése mellett egy kedvezményrendszert is bevezetnek: aki a pótdíjazása napján attól a naptól érvényes havi bérletet vásárol, és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatja, annak a társaság elengedi a helyszíni pótdíjtartozása felét.

Abban az esetben, ha valaki 30 napon túl sem rendezi a tartozását, úgy a BKK fizetési meghagyás kibocsátását kezdeményezi. Ha ekkor sem fizetik ki a büntetést, úgy a folyamat peres eljárássá alakul. A jogerős fizetési meghagyás, illetőleg a peres eljárás eredményeként hozott, az ügyfelet elmarasztaló bírósági jogerős döntés alapján végrehajtási eljárást is kezdeményezhet a közlekedési szerv.

A pénzbírságon túl

A BKK jegyellenőrei csak pótdíjat szabhatnak ki, de amennyiben kutyaharapás, támadás történik, és jegyellenőr is van a járművön, akkor az köteles értesíteni a rendőrséget. Ha nincs jelen ellenőr, úgy a járművezetőnek lehet jelezni a problémát, aki szintén hívhat rendőrt. Ezen felül a károsult személy is kihívhatja a rendőrséget, illetve utólag is tehet feljelentést.

a kutya negatív érzelmei bkk büntetés kutya bkk kutya oltás kutya tömegközlekedés kutya utazás póráz szájkosár szállítóbox tömegközlekedés ürülék utazás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink