hirdetés

Megszűnik a kutyabarát vásárlás ebben a bevásárlóközpontban: a kakival voltak problémák

Szénási Szimonetta

2023. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Egy népszerű bevásárlóközpont kénytelen búcsút mondani négylábú látogatóinak, mert a gazdák nem tartottak be egy alapvető szabályt.

hirdetés

A dél-glasgow-i Silverburn bevásárlóközpont kevesebb mint négy hónappal ezelőtt indította el a programot, miszerint kutyával is látogathatóvá váltak az üzletek. Ám az állattartóknak nem sikerült betartaniuk egy olyan alapvető előírást, miszerint az állatoknak tilos az épületben elvégezniük a dolgukat.

Az emberi érdekek

A mintegy 80 üzletet és 30 éttermet, kávézót, illetve élelmiszerboltot magában foglaló üzletház szóvivője megerősítette, hogy a próbaidőszak alatt „kutyapiszok előfordulását regisztrálták”, azaz magyarán szólva nem kívánatos végtermékekbe botlottak az épületben (reméljük, csak képletesen!)

Mint elmondta, az ügyben az emberek és a kereskedők érdekeit kellett előtérbe helyezniük. Ami abszolút érthető, hiszen a kutyaürülék nemcsak zavaró, de fertőzésveszélyes is. Egy olyan helyen pedig főként, ahol élelmiszerrel is foglalkoznak, sőt étkeznek is!

Dicséretes kezdeményezés

Pedig a tavaly októberben indult programnak igen dicséretes – és szintén emberbarát – apropója volt: az üzemeltetők szerették volna, ha vendégeik úgy vásárolhatnak, hogy közben nem kell szoronganiuk magára hagyott kedvencük miatt.

Ám miután a közösségi médiában többen panaszkodtak az ürülékre, a vezetők vizsgálatot indítottak, amely során több kereskedő, illetve látogató megerősítette, hogy valóban gond van a kutyapiszokkal.

Felelősség

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az állataikért minden esetben a gazdák felelősek. Így ebbe a helyzetben is az ő dolguk lett volna összetakarítani a kutyák után. Mindemellett kiemelte, hogy a központ takarítócsapata minden esetben az érintettek rendelkezésére állt.

Az ügy kapcsán az üzletház közösségi oldalán közzétettek egy igényfelmérést. Ebből az derült ki, hogy mind az eladók, mind a látogatók többsége különféle okokból, de nem szeretnék, ha kutyák is járhatnának a központba.

Csalódás

Bár az üzletház a közleményben hangsúlyozta, hogy büszkék befogadókészségükre, a visszajelzések alapján ezügyben mégis arra az elhatározásra jutottak, hogy a jövőben nem fogadják a négylábúakat. Ez alól csak a segítőkutyák mentesülnek, akik továbbra is elkísérhetik gazdájukat az üzletekbe.

Itthon is egyre több a kutyabarát hely

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Magyarországon is egyre több helyre viheted magaddal kedvencedet: éttermekbe, könyvtárba, sportboltba, bankba. Ráadásul a munkahelyeken is egyre megszokottabb látvány az asztalok között sétáló vagy a gazdi mellett pihenő eb. Ám nagyon fontos, hogy ha ezen helyeknek az üzemeltető részéről megvan felétek a bizalom, akkor ne élj vissza vele! Tartsd be az adott intézmény előírásait, azt pedig mondanunk sem kell, hogy kutyád után mindig takaríts össze!

Ám a legjobb, ha úgy szervezed a programot, hogy ne bent jöjjön rá jószágodra a szükség, hiszen van, ahol a takarítás csak eső után köpönyeg: a tömegközlekedési eszközökön akkor is megbírságolhatnak, ha amúgy felszeded az állat piszkát. Ennek oka, hogy az üzemeltetőnek ilyenkor fertőtlenítenie kell a járművet, ami ráadásul ezidő alatt kiesik a forgalomból is – tudtuk meg a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatásából.

bevásárlás kutyával büntetés felelős állattartás gazda és kutya kutya és ember kutya tömegközlekedés kutyabarát kutyabarát étterem kutyabarát hely kutyakaki kutyapiszok zacskó kutyaürülék felszedése kutyával bevásárló központban kutyával bevásárlóközpontban pénzbüntetés segítőkutya tömegközlekedés ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink