hirdetés

Irodakutyák a szerkesztőségben: 5 feltétel, aminek meg kell felelnie kedvencednek, ha be akarod vinni dolgozni

Jóvári Krisztina

2021. október 25

Szerkesztőségünk mindennapjai során nemcsak a cikkekben, de az irodában is jelen vannak a kutyák. Napi teendőjük közé tartozik az úttorlaszként fekvés a közlekedő térben, a kötelező simogatások és hasvakarások begyűjtése és az esetleg felbukkanó jutalomfalatok elfogyasztása.

hirdetés

Ezen kívül ha kis figyelemre vágynak – mert eltelt 20 perc anélkül, hogy ők lettek volna a középpontban – nyomatékosan adják az emberek tudtára ezen szándékukat. Ilyenkor nem tanácsos kávét kézben tartani, mert a „szolid” orral bökdöséstől az egész a kiszemelt ember ruháján, rosszabb esetben a laptopon végezheti.

Fotó: Jóvári Krisztina

Az irodai kutyaélet mindenesetre nagyon szórakoztató és jótékony hatású, ha a négylábúak megfelelően szocializáltak és engedelmesek. Összegyűjtöttük, milyen feltételeknek kell megfelelniük a „közös munka” érdekében az irodakutyáknak, amelyekre előzetesen fel kell készíteni az ebeket.

1. Szobatisztaság

Az első és legfontosabb dolog, hogy egy „irodakutya” legyen szobatiszta. Jellemzően az irodákban padlószőnyeg található, így nem szerencsés takarítás szempontjából sem, ha a kutya bent végzi el a dolgát. Emiatt ajánlott inkább a kölyök – és kamaszkoron túlesett ebeket bevinni magunkkal, akik megtanulták a rendszert. Náluk kisebb a „balesetek” előfordulásának esélye és nyugodtabban is lehet dolgozni, ha nem kell óránként levinni őket. Kan kutyák esetén nagyon fontos figyelni rá, hogy megtanulják: az irodában nem jelölhetnek meg semmit, se a berendezést, sem a szobanövényeket.

2. Behívhatóság

Ennek minden kutyatartó számára alapvetőnek kellene lenni, de sajnos nagyon ritkán valósul meg, hogy a gazdik bármilyen körülmények között be tudják hívni a kedvencüket. Bár egy iroda általában zárt(abb) helyiség, mégis előfordulhatnak olyan szituációk, hogy bizonyos helyekre nem mehet be a kutya.

Másik gyakori eset, ha idegen érkezik az irodába (másik részlegen dolgozó kolléga, csomagot kézbesítő futár, ételszállító, stb). Ilyenkor tudnunk kell behívni a kutyát, mert nem ismerjük a másik fél reakcióját. Lehet, hogy fél a kutyáktól vagy épp megbeszélésre megy és nem szeretne kutyaszőrben és kutyanyálban úszni a barátságos eb hagyatékaként. Természetesen a barátkozni szándékozó emberekhez behívás után oda lehet engedni a kutyát.

3. Megfelelő szocializáció idegen emberekkel

Szintén minden kutyatartó számára általános érvényű, hogy a kedvencét megfelelően szocializálja idegen emberekhez. Az előző pontban említett szituáció gyakran előfordulhat, vagyis egy idegen belépése az irodába. Ha a kutya tart az emberektől, számára kellemetlen lesz az irodai tartózkodás, hiszen nem tudhatja mikor toppan be valaki váratlanul. Ekkor feszült lesz, nem kikapcsolódást fog jelenteni számára a közösen töltött munkaidő.

Amennyiben a kutya agresszív az emberekkel, szintén feszültséget jelent neki a helyzet. Ráadásul mi sem fogjuk komfortosan érezni magunkat, ha állandóan arra kell figyelni, kitől akar megvédeni az eb vagy hosszú időn keresztül nyugtatni kell, mert úgy megijedt a futártól.

4. Agressziómentes viselkedés idegen kutyákkal

Egy kutyabarát irodában egy időben több eb is tartózkodhat bent, ezért nagyon fontos a köztük lévő jó viszony. Ha egy állat agresszív, könnyen konfliktust okozhat, ami a gazdák számára is kellemetlen. A „béke” érdekében csak akkor vigyük be kedvencünket magunkkal, ha kulturáltan tud viselkedni idegen ebekkel. Amennyiben nem vagyunk biztosak a kutyánkban, először keressünk fel kutyaiskolát vagy szakembert, aki segít a szocializációban.

5. Nyugodtság, kiegyensúlyozottság

Mivel a nap jelentős részét a munkahelyen töltjük kedvencünkkel, egy nyugodt és kiegyensúlyozott kutya ideális erre a tevékenységre. Ellenkező esetben – például egy hiperaktív kutyánál – sok probléma adódhat a viselkedéséből: zavarja a kollégákat a munkában, folyamatosan fegyelmezni kell, így nagyon leköti a gazdát is.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

behívás irodakutya kutya az irodában kutya munkahelyen kutya viselkedése szerkesztőség szobatisztaság viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink