hirdetés

A kutyaiskola előnyei: miért jó, ha kedvencedet is beíratod?

László Enikő

2020. szeptember 15

A kutyaiskola nem csak arra jó, hogy kedvenced vezényszavakat tanuljon. Természetesen ezek is rendkívül fontosak, sok esetben az eb biztonsága múlhat rajta, hogy hallgasson rád. Emellett a szocializációs képességeit is javítja, ha más négylábúakkal is találkozik a foglalkozásokon.

hirdetés

Számos tanfolyam indul ősszel a tanulni vágyó kutyáknak és gazdiknak. Általában kilenc hónapos kortól fogadnak ebeket, felső korhatár pedig nincsen. Ha korábban szeretnéd elkezdeni a tréninget, érdemes kedvencedet kutyaoviba íratni, ahol elsősorban az alapvető szociális készségeket tanulhatja meg. De miért is jó ez nektek?

Szocializáció

Talán elsőre nem is gondolnád, de a kutyaiskola azért is nagyon jó az ebeknek, mert találkoznak más négylábúakkal. A tanfolyamokon sokféle kedvenc megfordul, legyen az kicsi vagy nagy, fiatal vagy idős. Ha kutyád már fiatal korában találkozott különféle ebekkel, idősebb korára kisebb eséllyel lesz félős, magába fordult állat. Megtanulja, hogyan viselkedjen, kommunikáljon helyesen fajtársaival.

Vezényszavak

Bizony vannak alapvető vezényszavak, amiket minden kutyának ismernie kell. Ezek elsősorban az Ül!, Fekszik!, Marad!, Gyere ide! parancsok. Otthon is el lehet sajátítani, de egy szakértő segítségével jóval könnyebb. Ő nem csak az ebet tanítja, hanem a gazdáját is. Ugyanis nem mindegy, miként próbálod oktatni kedvencedet.

A pozitív megerősítés a kulcs minden állat szívéhez. A gyakori dicséret, jutalomfalatok mellett a határozottság is lényeges szempont. Sohasem szabad szidni vagy durvának lenni, ez nem vezet semmire. Azt is érdemes kitapasztalni, hogy mivel tudod a legjobban motiválni kedvencedet. Egyes kutyák jutalomfalattal, mások kedvenc játékukkal ösztönözhetők a legjobban.

Biztonság

Bizonyos parancsok ismerete kiemelkedően fontos, ha az állat biztonságáról van szó. Az egyik ilyen a behívás. Ez sok esetben akár életmentő is lehet. Éppen ezért alaposan meg kell rá tanítanod kedvencedet.

Az alábbi videóban Arany Cynthia, tréner mutatja be, hogyan is taníthatod ezt meg kutyádnak:

Kutyaiskolában a legbiztonságosabb ezt elsajátítani. Lehet, hogy saját kertedben valóban odajön hozzád kedvenced, de idegen helyen, nyílt terepen rengeteg dolog terelheti el a figyelmét. Azt pedig senkinek sem ajánlják, hogy az oktatást közterületen kezdje el. Az eb kiszaladhat az autók elé vagy könnyedén eltűnhet, ha szem elől téveszted. A legtöbb kutyaiskolában hatalmas terület áll rendelkezésre, de az biztonságosan el van kerítve. Ott is sok tényező szerepel, ami arra ösztönözheti, hogy inkább azokkal foglalkozzon, mint veled. Odamehet a többi kutyához, emberhez, de mégis biztonságban van, nem tűnhet el. Ezért ez ideális hely a betanuláshoz.

Kiemelten fontos szerepe van annak, hogy kedvenced ne fogadjon el ételt idegenektől. Ezt is megtanulhatja a kutyaiskolában. Leginkább azért ideális ezt ott elsajátítani, mert olyan személyek veszik körül, akiket nem ismer. Családban erre nem igazán van lehetőség, hiszen mindenkivel szoros kapcsolatban áll.

Ezzel egyetemben azt is megtanítják neki, hogy a földről ne egyen fel finomnak látszó falatokat. Sajnos egyre gyakrabban előfordulnak mérgezéses esetek, amikor séta közben a kutya feleszik valamit, amit egy rossz szándékú ember készített ki neki. Ezért kiemelten fontos ennek a megelőzése. A másik eset, amikor kerítésen keresztül akarják megetetni valamivel. Előfordulhat, hogy jó szándékból, de ebben az esetben is jobb a békesség.

A kutyaiskola tehát sok szempontból is hasznos. A hiedelmekkel ellentétben nem csak a neveletlen vagy speciális tréningekre szánt ebeknek való. Minden kedvenc és gazda számára tartogat előnyt és emellett szorosabbra is fűzi a köztük lévő kapcsolatot, hiszen minőségi időt tölthetnek együtt. A képzés által nyújtott megfelelő mentális lefárasztás pedig hozzájárul ahhoz, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kutyával élj együtt.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kutyaiskola nevelés parancsszó szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink