hirdetés

Mintha a falnak beszélnél? Így motiválhatod alkalmi süket kutyádat

Buzgó Csilla

2020. augusztus 23

Nem csak kettőtök kapcsolatát teszi harmonikusabbá, ha kedvenced odafigyel rád. Esetenként az életét is megmentheti, ha tudja, hogy komolyan kell vennie, amit mondasz neki.

hirdetés

Számos gazdi panaszkodik a kutyaiskolákban nehezen motiválható kedvencére. Az eb rendszerint elkalandozik, ha valamilyen feladatot akarnak adni neki, alig figyel rájuk, ha hívják őt, sőt, néha azt érzik, hogy még élvezi is, hogy felbosszanthatja őket.

Hogyan lehet motiválni a nehéz eseteket?

Dióhéjban: meg kell találni azt a tényezőt, amelytől megjön a kutya kedve a közös munkához. Ez sok kedvenc esetében egész egyszerűen az étel, de akadnak olyan kutyák is, akik érdekes módon nem ugranak azonnal, ha meglengetik előttük a jutalomfalatot. Mi lehet ilyenkor a megoldás?

Próbálj ki többféle rágcsálnivalót!

Lehet, hogy a négylábút nem hozza lázba egy bizonyos márkájú vagy típusú jutalomkeksz, de a frissen sütött fűszeres csirkedaraboknak nem tud ellenállni. Esetleg megunta már a száraztápot otthon, és ha azt szeretnéd, hogy erőfeszítéseket tegyen, bizony használnod kell a fantáziádat a nassolnivaló kiválasztásakor!

Érdemes állatorvosi vizsgálat keretében megbizonyosodnod arról, hogy a kutyának nincs-e valamilyen emésztőrendszeri problémája, vagy nem fáj-e a foga. Ilyenkor ugyanis hiába adod neki a legízletesebb falatokat, sokszor még azokról is lemond a kellemetlenség miatt.

Kezdjetek csendes környezetben!

Néha nem a motiváció hiányával van gond, egyszerűen megzavarja a kutyus figyelmét a sok inger, amelyekkel séta közben találkozik. Egy arra suhanó biciklis, pár galamb, egy csapat gyerek vagy egy másik kutya máris érdekesebbnek bizonyulhat, mint te és az instrukcióid. Ha nyugodtan, a négy fal között megerősítitek a létfontosságú parancsok begyakorlását, azok kivitelezése gördülékenyebben megy majd nagy közönség előtt is.

Motiválj dicsérettel!

A legtöbb eb azért él, hogy gazdijának örömet szerezzen, hogy megfeleljen neki. Lehetséges, hogy a tiéd is ilyen, és nem ételre, hanem elismerésre, simogatásra és mókára van szüksége ahhoz, hogy felpörögjön az agya. A kutyák szeretik a magas hangon, lelkesen szavakba öntött ajnározást, és ha hiszed, ha nem, még az arckifejezésedet is képesek értelmezni ilyenkor.

Jöhetnek a játékok!

Vannak kutyák, akik a stimulációért élnek-halnak. Alapvetően csak olyan négylábúval lehet elérni bármilyen eredményt, aki hajlandó kilépni a komfortzónájából, és megérti, hogy az együttműködés jövedelmező számára. Ha a jutalomfalat nem használ, minden sikeres parancsteljesítés után játssz a kutyussal néhány percet! Fontos, hogy ne legyen túl rövid a játékidő, mert azt úgy az eb nem feltétlenül fogja fel jutalmazásként.

Vidd őt társaságba!

Azok a kutyák, akik sokat vannak egyedül, gyakran fásulttá és a szocializáció hiánya miatt kissé visszahúzódóvá válnak. Ha azonban új impulzusokat kap társaitól, mindjárt szívesebben működik majd együtt veled is.

Vizsgáltasd ki a hallását!

Végül, de nem utolsó sorban gondolj a legkézenfekvőbb problémára: lehet, hogy négylábú barátod tényleg nagyothall. Ugyan ez legtöbbször az idősödő kutyáknál fordul elő, egyes fajták genetikailag is szenvedhetnek a részleges vagy teljes süketségtől. Ha nem ismered a kutyád előéletét, megeshetett, hogy egy korábbi sérülés hallásgyengülést okozott nála. Erről természetesen csak állatorvosi vizsgálat keretében bizonyosodhatsz meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

engedelmesség játék kutyaiskola nem figyel rám süket kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink