hirdetés

Terápiás vagy segítőkutyát láttok séta közben? Így illik vele viselkedni

Buzgó Csilla

2021. április 27

Tudjuk, hogy egy nemes feladatot ellátó, imádnivaló, hősies eb látványa azonnal megolvasztja minden kutyabarát szívét, de ezeknek az állatoknak a társaságában bizony szigorú szabályok lépnek érvénybe.

hirdetés

Akár egyedül, akár a kutyáddal sétálva találkozol terápiás vagy segítőebbel, érdemes néhány illemszabályt memorizálni annak érdekében, hogy senkinek ne szerezz kellemetlen pillanatokat.

Ne tévesszen meg a látszat!

Egy segítőkutya keményen dolgozik még akkor is, ha ez külső szemlélő számára nem így tűnik. Bár ezeket az ebeket komoly és hosszadalmas kiképzésnek vetik alá, mielőtt munkába állítják őket, ők is állatok, és időnként épp úgy elkalandozhat a figyelmük, mint egy hétköznapi kutyusnak.

Tehát ne hidd, hogy egy csukott szemmel relaxáló, vagy egy kávézó gazdája mellett fekvő segítőeb nincs “szolgálatban”! Ugyanúgy koncentrálnia kell gazdija minden mozzanatára, illetve folyamatosan változó környezetére, mint egy mozgalmasabb szituációban.

Először mindig a gazdát közelítsd meg!

Udvariasan próbáld felhívni a kutya vezetőjének figyelmét magadra, ez különösen érvényes a látássérültekre. Halláskárosultak és egyéb testi fogyatékossággal élők részére is biztosítanak segítőkutyát, tehát ne feltételezd, hogy aki speciális ebet vezet, az csak vak vagy gyengénlátó lehet.

Az a kutya, akinek legfőbb munkaeszköze a hallása, veszélyes helyzetbe sodorhatja gazdáját, ha a figyelmét elterelő gügyögésre kell fordítania. Ugyanez igaz a vakvezető ebekre, akiknek állandóan kémlelniük kell a teret maguk körül, hogy biztosan a megfelelő irányba tereljék védencüket.

Szóval ha barátkozni kívánsz egy szolgálatban lévő kutyával, először mindig kérdezz rá a gazdinál, hogy szabad-e! Semmiképp se sértődj meg, ha az illető esetleg nemet mond, hiszen az ő élete abban a helyzetben szinte teljes mértékben a kutyától függ, nem kockáztathat.

Simogatás, jutalomfalat tabu!

Bizonyára szívesen dicsérnéd és szeretgetnéd meg az okos, odaadó ebet, de ez is veszélyes lehet, mert könnyen kizökkentheti őt a feladatára való fókuszálásból. Emellett számos terápiás ebnek speciális étrendet kell követnie, ezért sem korrekt megborítani ezt a gondosan megtervezett rendszert.

Ne engedd oda gyermekedet vagy kutyádat!

Mondanunk sem kell, ez aranyszabály, hiszen egy kisgyerek még nem feltétlenül tudja, hogyan reagáljon kényes helyzetekben. Két kutya barátkozása pedig még akkor is balul sülhet el, ha a segítőkutya képzett, nyugodt állat.

Értesítsd a felvezetőt, ha a kutya megközelít téged!

Mindig jó, ha a gazdi tudja, mit csinál, hol jár épp a kutyája. Ez főleg azokra a párosokra igaz, akik még nem működnek olyan régóta együtt, nincsenek tökéletesen összeszokva, tehát alkalmasint a gazdinak korrigálnia kell az eb viselkedését. Ebben segíthetsz, ha beszámolsz a neki arról, hogy Buksi épp a szatyrod tartalmára kíváncsi, vagy csak barátkozni szeretne veled.

Ne hagyd figyelmen kívül a magányos segítőkutyát!

Ha egy megkülönböztető hámmal ellátott eb megy oda hozzád, és elkezd böködni az orrával, vagy más módon szeretné magára felhívni a figyelmedet, az valószínűleg azt jelenti, hogy gazdája bajban van. Óvatosan fogd meg a pórázt vagy a hám fogantyúját, és hagyd, hogy vezessen!

(Képek: Getty Images Hungary)

gazdiviselkedés hallássérült-segítő kutya kutya viselkedési tanácsadó mentálhigiénés segítőkutya mozgássérült-segítő kutya személyi segítőkutya terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink