hirdetés

A BKK támogatja a segítőkutyákkal közlekedőket: érzékenyítő tréninget tartanának az ellenőröknek

László Enikő

2021. január 31 - Forrás: MTI

Szorosabbra fűzi együttműködését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesülettel (MATESZE) annak érdekében, hogy a segítőkutyákkal közlekedők a jövőben még problémamentesebben vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést.

hirdetés

A MATESZE 2021. január elején a BKK rendelkezésére bocsátott olyan tanúsítványmintákat, amelyek segítségével a BKK munkatársai a jövőben könnyebben be tudják majd azonosítani a segítőkutyával közlekedőket.

Fotó: Jóvári Krisztina

A gazda és segítője adatait tartalmazó fényképes okmány arra jogosít, hogy a kutya díjmentesen és szájkosár nélkül utazzon. Továbbá mentesíti gazdáját az egy kocsiban szállítható házi kedvencek számára előírt korlátozás alól.

A vakvezető kutyák mellett a terápiás, a hallássérülteket segítő, a mozgássérült-segítő, a rohamjelző és a személyi segítő kutyák is nagymértékben támogatják gazdájukat abban, hogy önállóbb, biztonságosabb életvitelt folytassanak. Ezeket a kutyákat ugyanolyan jogosultságok illetik meg a közösségi közlekedésben, mint a látássérülteket segítő állatokat.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanulója Morze, a labrador. /Fotó: Jóvári Krisztina

Hogyan segíthetsz nekik?

A segítőkutyáknál kiképzésük nyomán kizárt az agresszió. Az utasok azzal segíthetik leginkább közlekedésüket, ha szabadon hagyják, illetve átadják az elsőbbségi helyeket, és nem simogatják vagy szólongatják ezeket a kutyákat – írta a BKK. Arról is beszámoltak, hogy a MATESZE és a BKK megállapodott abban, a BKK utasellenőrzést végző munkatársai a jövőben vakvezető kutyás érzékenyítő tréningen vesznek részt. A segítőkutyák kiképzése több évig is eltarthat, és akár több millió forintba is kerülhet annak függvényében, milyen készségeket szükséges elsajátítaniuk.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

bkk hallássérült-segítő kutya kutya tömegközlekedés mozgássérült-segítő kutya segítőkutya személyi segítőkutya tömegközlekedés vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!