hirdetés

Szigorúbb bírsággal büntetnék a póráz nélküli kutyasétáltatókat

Szénási Szimonetta

2023. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy látszik, a póráz nélkül csatangoló kutyák mindenhol gondot jelentenek. Van, ahol a szigorúbb bírságban látják a probléma megoldását.

hirdetés

Az angliai West Northamptonshire-ben a helyi Tanács a gazdák véleményét is kikérte legújabb intézkedésükre vonatkozóan, amely a póráz nélküli kutyasétáltatás visszaszorítását célozza meg. A tervezet szerint magasabb bírsággal sújtanák azokat, akik megszegve az előírásokat, hagynák szabadon kószálni kedvencüket. Mint tudjuk, ez hazánkban is nagy gondot jelent, és szinte állandó konfliktusforrás a kutyatartók, illetve a kutyások és a nem-kutyások között.

Felelős kutyatartás

Mint fogalmaztak, a Tanács célja az új bírsággal a felelős állattartásra való ösztönzés. A javaslat szerint 100 fontra, azaz mintegy 43 ezer forintra büntetnék azon gazdákat, akik nem tartják pórázon kedvencüket. Ezen felül az egyes közterületeken való dohányzást is tiltják.

Mint David Smith tanácsos, a közösségi biztonságért és elkötelezettségért, valamint a szabályozási szolgáltatásokért felelős kabinettag elmondta, a javaslatok célja a felelős kutyatartás ösztönzése, és annak megakadályozása, hogy az emberek közterületeken, például játszótereken cigarettázzanak. Hozzátette, hogy a Tanács várja a lakosok észrevételeit, illetve javaslatait azzal kapcsolatban, miként lehetne még inkább támogatni a helyi közösséget.

A kutyasétáltatás póráz nélkül nálunk is tilos.

Maximum 4 kutya

Azt a korábbi tilalmat, miszerint négynél több kutyát tilos egyszerre sétáltatni, azonban visszavonták, mivel az ellen a hivatásos kutyasétáltatók tiltakoztak. Ezt az előírást tavaly novemberben vezették be, és szintén száz fontra bírságolták az azt megszegőket. Jelenleg keresik a megoldást, ami az lehet, hogy aki munkaként végzi a sétáltatást, az külön engedélyt kap.

Mik a hazai szabályok?

Ahogy arról már számos alkalommal beszéltünk, Magyarországon közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat –, kötelező a pórázhasználat. Aki ezt elmulasztja, vagy négylábúját kóborolni hagyja, az kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt jelentenek a kutyafuttatók, ahol kedvencedet szabadon engedheted.

Ezen felül pórázon sétáltatott kutya esetében is ügyelni kell arra, hogy az se más állatot, se embert ne tudjon megharapni. Továbbá pórázon vezetni is csak olyan személynek lehet az ebet, aki képes irányítani, vezetni és féken tartani a jószágot.

Erdőben sem lehet a kutya póráz nélkül

Van, hogy szájkosárra is szükség van

A póráz mellett bizonyos esetekben szükség lehet szájkosárra is, sőt néhol muszáj viselnie az ebnek. Közterületeken csak abban az esetben kötelező, ha a kutya ismerten agresszív magatartású. A tömegközlekedési eszközökön azonban mind a póráz, mind a szájkosár előírás. Ez alól csak a segítőkutyák mentesülnek.

büntetés előírás felelős állattartás felelős gazdi gazda és kutya kötelező kutya póráz pénzbírság póráz szabály szájkosár kötelező tömegközlekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink