hirdetés

Kutyakaki miatt került kórházba egy sportoló: ilyen veszélyeket rejt az ürülék

Szénási Szimonetta

2023. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ürülékét nemcsak azért kell összeszedni, mert nem esztétikus látvány, ennél sokkal nagyobb probléma, hogy számos komoly fertőzés forrása is! Az alábbi történetben egy sportoló kórházba került, és csaknem a lábát veszítette el egy otthagyott kupac miatt!

hirdetés

A kutyakaki az egyik legkomolyabb vitaforrás kedvenceink kapcsán. Bár törvény írja elő, hogy a gazdáknak kötelességük összeszedni jószáguk végtermékét, ez gyakorta nem történik meg. Ez pedig heves szópárbajokba, rosszabb esetben akár fizikai konfliktushoz is vezethet, ráadásul a kutyások megítélését is nagyban rontják az ilyen felelőtlen állattartók. Amellett, hogy senki sem szereti vakargatni cipőjéről a büdös masszát, az utcán hagyott ürülék számos komoly betegség és fertőzés forrása is. Ezek pedig a többi kutyára, és esetenként az emberre is veszélyesek!

Egy aprócska karcolás

A 44 éves Neil Baxternek, az essexi Mistley RUFC rögbicsapat játékosának a lábszárát egy másik rögbis cipőjének a szegecse sértette meg. Az aprócska karcolás azonban nem volt olyan ártalmatlan, mint amilyennek elsőre gondolták. A férfi lába idővel elkezdett megduzzadni, és egyre forróbbá is vált. Azonnal orvoshoz ment, a doktorok pedig mintát vettek az elfertőződött sebből. Így derült ki, hogy a fertőzést kutyaürülék okozta.

20 centiméteres seb és izompusztulás

A kétgyermekes apa álmában sem gondolta, hogy ekkora bajt okozhat a kutyatartók gondatlansága. A fertőzés ugyanis megtámadta a vádli izomzatát, amelynek 25 százalékát el is pusztította, sőt elérte a csontot is. Emiatt a sportoló egyáltalán nem érezte az alsó lábszárát, amin ráadásul egy 20 centiméteres heg éktelenkedik.

Gyerekek is veszélyben vannak

Mivel a helyi sportpályán több száz gyerek fordul meg, így Neil Baxtert komolyan aggasztja, hogy a sajátjához hasonló baleset velük is bármikor megtörténhet. Emiatt eltökélte, hogy minél több fórumon szót emel a felelős állattartás mellett, amibe beletartozik a kutyapiszok feltakarítása is.

Klubként most már sokkal tudatosabbak vagyunk, és a horzsolásokra azonnal alkoholos gélt használunk. Ezen felül a pálya köré kutyaürülékeknek fenntartott szemeteseket is kihelyeztünk. Azonban a kutyatulajdonosoknak is ki kell venniük a részüket a feladatból, és el kell takarítaniuk a háziállataik után

– beszélt a bevezetett óvintézkedésekről a játékos.

Egyre több a kutya

Charlotte Howell, a Mistley községi tanács elnöke szerint a kutyakaki egyre nagyobb problémát jelent, mivel a koronavírus-járvány óta egyre többen tartanak kutyát a környéken.
– Azok az önző emberek, akik nem takarítanak fel a kutyájuk után, szerencsére jelentős kisebbségben vannak, de mégis egyre gyakrabban találunk kutyapiszkot a pályákon. Az, hogy Neil kórházban kötött ki, csak azt mutatja, hogy ez a probléma mennyire súlyos lehet – mutatott rá a szomorú tapasztalatokra.

A pálya parkos, erdős környékén több figyelmeztető táblát is kihelyeztek, hogy ezzel is emlékeztessék a gazdákat kötelességükre.

A többi kutyára is veszélyes

Amellett, hogy a kutyaürülék veszélyes az emberekre, ugyanígy az állatok egymásnak is átadhatnak különféle kórokozókat. A te kedvenced is egészen biztosan megszaglássza a többi eb nyomát, köztük a kakijukat is. Sőt, van amikor meg is kóstolja. Így pedig különféle betegségeket szedhet össze. Emiatt sose engedd oda a zavaró kupacokhoz!

Fordítva is súlyos bajt okozhat!

Az eset fordítottja is súlyos egészségügyi kockázatot rejt, mégpedig az emberi széklet az állatokra nézve. Számos hír olvasható arról, hogy drogfüggők ürüléke miatt kerültek kutyák kórházba, túladagolás tüneteivel. De ugyanúgy betegségeket, fertőzéseket, parazitákat is összeszedhet így.

Sajnos előfordul, hogy az utcán, az aluljárókban vagy a félreesőbb parkokban nem állati eredetű végtermékbe botlunk (jobb esetben csak képletesen)… Ezúttal is az a megelőzés módja, ha négylábúdat mindig úgy sétáltatod, és csak annyira engeded előre, hogy szemmel tudd tartani, és nem engeded oda semmiféle gyanús dologhoz.

felelős állattartás felelős kutyatartás felelősség fertőzés jogszabály kakievés kutya és ember kutya és gazda kutya kakil kutya sétáltatása kutyakaki kutyasétáltatás kutyaürülék felszedése szabály szabályok ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink