hirdetés

DNS-minták alapján azonosítanák be a gazdákat, akik nem szedik fel kutyájuk ürülékét

László Enikő

2021. július 27

A legtöbb ember számára rendkívül bosszantó látvány az járda szélén vagy a fűben hagyott kutyapiszok látványa. Izraelben megoldást találtak a problémára.

hirdetés

Senki sem szereti az utcán a gazdátlan kutyagumik látványát, szagát, pláne akkor nem, ha még véletlen bele is lép. Az ürülék fel nem szedése régóta fennálló probléma, és rengeteg konfliktust szül a kutyatartók és a nem kutyatartók között. Tel-Avivban most megoldást találtak a problémára.

Megnőtt a kutyák száma, ezzel arányosan pedig az ürülékük is

A pandémia során az örökbefogadott ebek száma világszerte megnőtt. Nem kivétel ez alól Tel-Aviv sem. A város már régóta küzd a gazdátlan kutyakakikkal, de a magas büntetés sem ösztönzi arra a gazdákat, hogy szedjék fel kedvenceik maradékát. Miután tavaly jelentősen megnőtt az önkormányzathoz benyújtott panasz az ürülékek miatt, áprilisban kampányt indítottak. 6766 hívás érkezett hozzájuk 2020 során a gazdátlan kutyagumikról és az azok által okozott sérülésekről. Ezután az önkormányzat felszólította az állattartókat, hogy szedjék fel kedvenceik ürülékét. De a kampány és a megemelt bírság ellenére sem értek el számottevő változást. Ezért az izraeli város bekeményített: DNS-minták segítségével fogják azonosítani a négylábúak gazdáit.

Hogy működhet ez?

Tel-Avivban afféle kutyajogsi van, azaz az ebtartáshoz engedély szükséges. A közeljövőben minden gazdát köteleznének arra, hogy adja le kedvence DNS-mintáját. Ha ezt elmulasztják, nem hosszabbítják meg az engedélyüket, ami fél év múlva lenne esedékes. Így, ha a hatóságok gazdátlan kutyaürüléket találnak a parkokban, járdán vagy bármilyen nyilvános helyen, könnyen beazonosítják, kitől származik a végtermék. A szabályozás a segítőkutyákra és állatvédelmi szervezetek négylábúira nem fog vonatkozni. Ellenben a hétköznapi kutyatulajdonosok, akik nem szedik fel kedvenceik végtermékét, komoly büntetésre számíthatnak.

„A törvénymódosítást az önkormányzat kitartó harcának köszönhetően hagyták jóvá. A szigorítás azért szükséges, a városban a tulajdonosok nem gyűjtik össze kutyájuk ürülékét” – közölte az önkormányzat. „A kutyák DNS-adatbázisának megléte a városban lehetővé teszi az ürülék mintájának beazonosítását már az adott helyszínen. Ezáltal lehetőség nyílik a kutyatulajdonos felelősségre vonására a bűncselekmény elkövetése után is – folytatták.

A büntetés igen magas, 730 sékel, azaz körülbelül 68.000 forint. Bizonyára mindenki számára jobban megéri beszerezni egy kis zacskót, amivel megfoghatja, és kidobhatja kedvence maradékát.

Mi a helyzet hazánkban?

Magyarországon is igen súlyos és vitát szító téma az ebek utcán hagyott ürüléke. Mivel itt jelenleg még nincs kutyajogsi, így nem is számíthatunk rövid időn belül a DNS-mintás módszer bevezetésére. Azonban itt is törvény tiltja a kidobás cselekményének elmulasztását, csupán sokan nem tartják be.

„A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el. Kutyák iránt közömbös vagy kifejezetten állatbarát embereket is kutyaellenessé tehetünk, ha ezt az egyszerű együttélési szabályt nem tartjuk tiszteletben” – írja a Nébih útmutatója.

Arról, hogy mit tehetsz, ha szemed láttára valaki nem szedi fel kutyája piszkát, ebben a cikkben írtunk részletesebben, ahol Dr. Kajó Cecília jogászt is kérdeztük az ügyben.

(Képek: Getty Images Hungary)

DNS-teszt jogszabály kutyagumi kutyaürülék felszedése törvény ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink