hirdetés

A te kutyád is sokáig keresi a helyét, mielőtt kakil? Itt a tudományos magyarázat az érdekes jelenségre

Ferenczi Deborah

2022. április 10

Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy vajon miért keresi hosszan a helyét az eb, mielőtt ürítene. Gondoltad volna, hogy a mágneses mezőkhöz is köze van?

hirdetés

Gazdiként azt várjuk, hogy a kutya pár perc alatt lezavarja az ürítés folyamatát. Mégis sokszor arra leszünk figyelmesek, hogy már hosszú percek óta csak ide-oda mászkál az eb, keresi a helyét, majd mikor azt végre megtalálja, akkor sem végez egyhamar. Felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan körülményes a kutyusodnak megtalálni a megfelelő helyet ahhoz, hogy elvégezze a dolgát?

 

Könnyen elterelődik a figyelmük

Az első és egyben legkézenfekvőbb indok az, hogy nagyon könnyedén elterelődhet az állat figyelme. A legkisebb zaj, vagy egy arra sétáló ember is azonnal kizökkentheti. Így érdemes egy eldugottabb utcába irányítani az állatot annak érdekében, hogy ne érje annyi interakció. Sőt abban az esetben, ha szégyenlős a kutyusod, még az is előfordulhat, hogy zavarban érzi magát, így ebben az esetben is érdemes elszigeteltebb helyet választanod.

Azt is értened kell, hogy ürítés közben minden állat sebezhetőnek érzi magát. Ezért keresi a biztonságot, legyen az egy jól eldugott hely vagy a gazdi óvó tekintete. Ne ilyenkor végezz szokatlan, egy ragadozó számára figyelmeztetésként értékelhető tevékenységet (sikítozás a telefonba, ugrálás, rémült keresés, szólongatás). Persze az is előfordulhat, hogy pont az zavarja az ebet, hogy nézed, érdemes kikísérletezni, mi a legmegfelelőbb kedvenced számára.

A szagjelzések és a szociális hierarchiarendszer

Valószínűleg pontosan sosem fogjuk megérteni az állatok esetében a szagjelzések fontosságát. Ugyanis ahhoz, hogy az eb megtalálja a méltó helyet az ürítésre, fontos olyan szempontokat is figyelembe vennie, mint a területmegjelölés. Ez az ösztönös cselekvés nem csak abban merül ki, hogy könnyíteni szeretne magán, a többiek számára is információkat hagy.

Emellett az is fontos, hogy az állatok üzeneteit is értelmezze, és ez alapján válasszon helyet. Ezek számos információt tartalmaznak: mennyi kutya van a környéken, barátságosak-e, ivarosak-e, és még sorolhatnánk. Egy komplett kommunikációs csatornáról beszélünk, amit mi emberek már nem tudunk úgy értelmezni, mint a ragadozók.

 

A mágneses mező is szerepet játszik

Meglepő módon még a mágneses mező is szerepet játszik abban, hogy miként találja meg a kutyus a megfelelő helyet. Az állatoknak van egy belső iránytűjük, aminek segítségével be tudják mérni a Föld mágneses mezőjét. Kutatások azt is bebizonyították, hogy az ebek igyekeznek mindig az észak-déli tengelyen üríteni. Sőt a tudósok még azt is megállapították, hogy azért köröznek kakilás előtt, mert ezzel is bemérik a Föld mágneses mezőjét.

 

Eltérő szokások

Természetesen minden kutya esetében más és más lehet az ürítési szokás, és az azzal töltött idő is. Az, hogy az állat mennyi idő alatt végzi el a dolgát, viszonylag sok mindentől függhet. Számít az étkezés, az emésztés, az esetleges szorulás vagy bűzmirigy-probléma is, de a szorongás is hátráltató tényező lehet. Ha az állatorvos mindent rendben talál kedvencednél, elkezdheted keresni a lelki okokat. Egy biztos: a türelmetlenség nem vezet jóra, nem parancsolhatunk rá egy természetközeli lényre, hogy abban a tíz percben produkáljon, amikor mi időt tudtunk szakítani rá, hogy idegesen, az óránkat nézve elrángattuk a legközelebbi zöldterületig.

(Képek:Getty Images Hungary)

kutya kakil kutya ürülék kutyagumi kutyakaki kutyakaki iránytű ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink