hirdetés

Hónapok után is fertőz a fel nem szedett kutyapiszok

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy felelős állattartóként felszedjük a kutyánk ürülékét, nemcsak esztétikai szempontból fontos. Az elhagyott kutyapiszok ugyanis komoly veszélyforrás is lehet.

hirdetés

A házi kedvencek megbetegedéseinek egy részét a kutyaürülékben található paraziták okozzák. Ráadásul az ürülék potenciális zoonózis veszélyt is jelent, vagyis egyes kórokozók az emberekre is átterjedhetnek.

Bármilyen hulladék – legyen az eldobott szemét vagy a kutyánk ürüléke – a csapadékkal könnyedén belemosódhat a talajba, akár életveszélyes paraziták terjedését okozva. Egy 2020-as, az Egyesült Államokban végzett tanulmány például azt találta, hogy a vizsgált kutyaparkok 85%-a bélférgekkel szennyezett volt.

Bár a talajon terjedő paraziták csak ritka esetben okoznak emberi megbetegedéseket, a fertőzés veszélye fennáll.

A fel nem szedett ürülék veszélyei az emberre

A kutyaürülékben olyan paraziták lehetnek, mint a kampósférgek vagy az orsóférgek, amelyek számos fajban, köztük az emberben is jól érzik magukat.

A mikroszkopikus lárvák a szennyezett talajjal történő érintkezést követően apró karcolásokon vagy szájon keresztül bejuthatnak az emberi testbe. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy ez lehetetlen, hiszen ki matatna koszos kézzel a szájában. Nos, a kisgyerekek például. Vagy akár mi úgy a szánkhoz érünk, hogy nem mostunk kezet, majd megnyaljuk az ajkunkat. Sajnos a parazitáknak könnyebb a helyzete, mint hinnéd.

Ráadásul nem is kell, hogy lássunk a környéken ürüléket. Miután az esővíz a talajba mosta, a paraziták lárvái hónapokig, akár évekig is életképesek maradnak, várva az adódó alkalmat a fertőzésre. Tehát ha például egy játszótér mellett fél éve otthagyta egy gazdi a kutyapiszkot, annak maradványa még most is potenciális veszélyforrás.

Miután az emberi testbe kerültek, a férgek lárvái kifejlődhetnek, és a véráramon keresztül a tüdőbe vándorolhatnak. Onnan a köhögés segíti őket a belekbe jutni, ahol az emésztőrendszer falára tapadva lakmároznak és növekednek. Egészséges immunrendszerű embereknél gyakran nem okoznak klinikai tüneteket, de nagy mennyiségű parazita jelenléte vezethet vérszegénységhez, alultápláltsághoz, akár bélelzáródáshoz is.

Az orsóférgek lárvái a szembe jutva ritka esetben tartós vakságot is okozhatnak.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Kedvenceinket fenyegető veszélyek

Parazitás fertőzések esetén a kutyák (és macskák) az emberekhez hasonló tüneteket mutathatnak. Ráadásul ők sokkal könnyebben megfertőződnek, hiszen szaglásznak, kaparásznak, hemperegnek az esetlegesen fertőzött talajon.

Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy a fel nem szedett ürülék a férgek mellett olyan vírusok terjedését is elősegítheti, mint a parvovírus, amely megfelelő oltottság nélkül életveszélyes is lehet.

A kutyaürülék helyes kezelése

Bárhol is végezze a kutyád a dolgát, fontos tehát, hogy a lehető legalaposabban eltüntesd a nyomait. Használj kutyakaki zacskót, amit alaposan kösd be, miután felmarkoltad vele a kutyakakit, és dobd szemetesbe. Számos közterületen már kifejezetten kutyapiszok gyűjtésére alkalmas kukákat helyeztek el. Ha van ilyen a környéken, azt használd. Miután kidobtad, mindig használj kézfertőtlenítőt.

Emellett gondoskodj kutyád rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatairól, ahol többek között azt is tesztelik, hogy az állat nem férges-e. Ha kiderül, hogy parazita élősködik benne, a megfelelő kezelés nélkülözhetetlen. A kutyaürülék ugyanis akkor ennyire veszélyes, ha fertőzött állattól származik.

Tudtad? Egyes országokban már DNS alapján nyomoznak a kutyapiszkot fel nem szedő gazdik után. Olvasd el erről szóló cikkünket is!

bélféreg kampósféreg kutyakaki kutyapiszok parazita parvovírus ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink