hirdetés

Nincs menekülés: minden gazdit lebuktatnak, aki nem tartja be a legalapvetőbb szabályt

Vermes Nikolett

2023. szeptember 6 - Fotó: GettyImges

ürülék

A kutyásokra vonatkozó szabályt pontosan azért hozták, hogy egyszerre szolgálja az állatok és emberek egészségügyi igényeit. De sokan nem foglalkoznak vele, ezért a hatóságok a tudomány segítségével buktatják le a mulasztókat.

hirdetés

Egy DNS-adatbázis segítségével nyomon követhetővé váltak azok a gazdik, akik nem szedik fel a földről és dobják szemetesbe a kutyaürüléket. A ritka, ám hatékony módszert a világ több pontján már korábban is alkalmazták. Ezennel Franciaország vezetné be a szigorítást a gondatlan kutyatartókkal szemben, akiknek kutyája után ürülék marad az utcán.

Az ürülék eltávolítása minden gazdi feladata

A DNS-adatbázis nem téved

A módszert eddig a spanyol Valencia városában, az izraeli Tel-Avivban és London egyes részein jó ideje tesztelik, méghozzá nagy sikerrel. Ezen felbuzdulva a dél-franciaországi Béziers polgármestere, Robert Ménard a napokban bejelentette, hogy kezdetét veszi az utcai kutyaürülékek kivizsgálása. A városvezetés ezzel szeretné elősegíteni, hogy minden kutyatartó felelősségteljes módon szedje fel a földről, amit sétáltatás során kedvence ott hagyott. A programot két éves próba időszakkal indítják el ősz elején.

Hogyan működne a DNS-vizsgálati rendszer?

Ahhoz, hogy a hatóságok képesek legyenek beazonosítani az utcai ürülékből vett mintát, előzetes DNS mintákat kell venniük.

Ennek érdekében a város lakói számára kötelezővé tették, hogy mindenki, aki kutyát tart, záros határidőn belül vigye el állatorvoshoz, hogy ott nyálmintát vehessenek az ebtől.

Ez kivétel nélkül minden kutyatartóra vonatkozik. Ezekből a mintákból tevődik össze a DNS-adatbázis. Amint ez elkészült, a hatóságok az utcán hagyott ürülékből mintavétel alapján képesek lesznek megállapítani, hogy mely kutya gazdája mulasztott.

Pénzbírsággal büntetik a felelőtlen gazdákat, ha az ürülék az utcán marad

Pénzbírsággal büntetnek, ha az ürülék az utcán marad

A nyálminták leadására három hónapos türelmi időt szabtak ki. Mindenki, aki leadja a mintát, egy úgynevezett DNS útlevelet kap, amely a továbbiakban hivatalos okmányként fog szolgálni.

A gazdik tehát mulasztást követnek el akkor is, amikor nem takarítják fel az utcán a kutyaürüléket, és akkor is, ha nem tartják maguknál sétáltatás alatt a DNS útlevelet.

A kiszabható pénzbírság összege 112 euró (közel 41 ezer forint). Hogy miért volt szükség erre a szigorításra? A város polgármestere szerint szükséges megtanítani az embereket arra, hogy ha kutyát vállalnak, akkor minden téren legyenek felelősségteljes és kötelességtudó gazdik.

kutya sétáltatása kutya ürülék kutya ürülék felszedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!