hirdetés

10-ből ennyi gazda vallotta be: sosem szedi össze a kutyapiszkot

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

Megdöbbentő statisztika látott napvilágot, aminek a legtöbb felelős kutyatartó nem fog örülni.

hirdetés

Egy 2000 gazda körében végzett felmérésből igencsak elkeserítő adatok derültek ki, számol be róla az Egyesült Királyság Mirror című hírportálja. Bár az adatok nem a hazai gazdik körében készültek, úgy gondoljuk, rávilágítanak olyan globális problémákra, amelyek mindenkit – kutyást és nem kutyást – egyaránt érintenek, idehaza is. Az egyik állandó vitatéma az, hogy minden gazda felszedi-e kedvence után a kakit?

Elítélendő szokások és óriási tévhitek

A válaszok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek 14 százaléka soha nem szedi fel kedvence után a piszkot. A kutyatartók 28 százaléka bevallotta: vele is megesett, hogy szemet hunyt a végtermék fölött, és inkább tovább sétált, míg közülük többen elismerték, hogy ez nem csak egyszeri eset volt.

Arról is képet kaptak a felmérés készítői, hogy a kutya nagydolgának ottfelejtése gyakoribb, ha mezőn vagy hasonló füves területen sétál a gazda és az eb: a válaszadók 36 százaléka nagyobb valószínűséggel nem szedi össze ilyen helyeken.

Ugyanakkor a rendes gazdik sem végzik maradéktalanul a dolgukat: a kedvenc piszkát zacskóba gyűjtő válaszadók közel kétharmada (64 százalékuk) bele sem gondol, hagytak-e valamit a földön a kaki összeszedése után. Hogy ez alatt mit kell érteni? A felmérést egy galandféreg elleni tablettákat gyártó cég rendelte el, és arra volt kíváncsi, mennyire vannak tisztában a kutyatartók a férgességgel kapcsolatos legfontosabb kérdésekkel.

Hiszen hiába takarít fel valaki az eb után, tökéletesen nyomtalanul nem tűnik el a végtermék, és ha a kutya férges, így könnyen megfertőz más állatokat, sőt az embereket is. Mint a cég állatorvos szakértője nyilatkozott, a galandféreg több millió font kiadást jelent a mezőgazdaság számára.

Mint a felmérés adatai igazolják, a gazdák többségében ebbe a következménybe bele sem gondolnak. A válaszadók 56 százaléka csak annyiban látja problémásnak a földön hagyott kakit, hogy abba más ember beleléphet. Holott ez csak a kisebbik (bár roppant kellemetlen!) probléma.

Kutyapiszokba lépni nemcsak kellemetlen, de fertőzésveszélyes is!

Ehhez vegyük hozzá, hogy a kutyatartók 65 százaléka bevallottan el szokta engedni kedvencét séta közben. Így megtörténhet, hogy észre sem veszi, ha valahova piszkít, ahogy azt sem, ha más állat végtermékével érintkezik.

Természetesen a gyógyszercég érdeke, hogy vegyék az általuk forgalmazott terméket, ám bármely márkától függetlenül nagyon fontos, hogy a gazdik eleget tegyenek a higiéniás előírásoknak, valamint rendszeresen féregtelenítsék kedvencüket!

Büntetendő és veszélyes

Amellett, hogy a kutyapiszok otthagyása szabálysértésnek minősül, így büntetendő, valóban nagy kockázatot rejt mind a férgesség, mind egyéb betegségek szempontjából. Nézzük először a jogi oldalt:

Aki közterületen, hivatalos intézményben vagy tömegközlekedési eszközön nem szedi össze a felügyelete alatt álló kutya ürülékét, vagy nem takarítja el az általa okozott bármiféle szennyezést, szabálysértési bírsággal sújtható.

A bírság összege mérlegelés kérdése, és 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet. Ez attól is függ, hogy a szabálysértési nyilvántartási rendszerben az elmúlt két évben szerepel-e az állattartó korábbi szabálysértéssel (folyamatosan emelkedő összegű bírságot szab ki a hatóság.)

Itt jegyezzük meg, hogy hazánkban pórázhasználatra is szigorú előírás vonatkozik:

Aki kutyáját közterületen, természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen – kivéve a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutyákat –, póráz nélkül sétáltatja, vagy kóborolni hagyja, kimeríti a kutyával való veszélyeztetés fogalmát, ami szintén szabálysértésnek minősül.

Most pedig nézzük az egészségügyi szempontokat!

Köztudott, hogy a kutyák döntő többsége szereti megszaglászni más állat piszkát információgyűjtés céljából. Ennyi épp elegendő lehet, hogy elkapjon tőle valamilyen betegséget, köztük akármelyik bélférget. Emellett egyes jószágok meg is eszik az otthagyott végterméket, ami még kockázatosabb ebből a szempontból.

Ugyanakkor az is elegendő, ha belelép, a szőrére kerül az utcán hagyott ürülék. Vagy akár te lépsz bele, és viszed be a cipőd talpán az otthonotokba. Ezzel már te is veszélybe kerülsz.

Rendszeresen adj féreghajtót kedvencednek és vidd el az állatorvosi vizitekre!

Mindezek miatt egyrészt nagyon fontos, hogy rendszeresen kapjon kedvenced féreghajtót. (Az adagolás mikéntjéről olvasd el EZT a cikkünket, amelyben állatorvos magyarázza el minden fontos tudnivalót a témával kapcsolatban.)

Megdöbbentő módon a felmérésben résztvevő gazdák közül minden hatodik csak évente vagy ritkábban ad féreghajtót kutyájának. Minden ötödik gazda pedig csak akkor viszi orvoshoz az ebet, ha valami gond van. Holott a féreghajtást bizonyos esetekben ajánlott akár havonta ismételni. Az állatorvosi vizitet pedig minimum évente egyszer megejteni, panaszmentes kutya esetében is!

bélféreg féreghajtó férgesség jog kakievés kutyakaki pénzbírság póráz séta sétáltatás szabálysértés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!