hirdetés

Egy óriási tévhit a toklásszal kapcsolatban, ami veszélyes

Szénási Szimonetta

2023. július 26 - Képek: Getty Images Hungary; Rácz Brigitta

A toklász szó hallatán a legtöbb kutyatartót leveri a víz. A szerencsésebbek csak hírből ismerik, ám akinek akadt már dolga vele, az egy életre megjegyzi. Bár roppant balesetveszélyes, ezzel nem minden gazda van tisztában.

hirdetés

A toklásszal kapcsolatban már sokszor írtunk, de nem árt átismételni az információkat. A toklász nem más, mint egy gyakori gyomnövény, az egérárpa magját védő elszáradt növényi rész, pontosabban annak egy darabja. Ez a zölden teljesen ártalmatlan növény ugyanis a nyár derekán – jellemzően július végén és augusztusban – megsárgul, és ahogy szárad, a magokat védő burok elkezd szétesni. Ezek a viszonylag kis részecskék azonban nagyon komoly sérüléseket tudnak okozni.

A toklász megkeserítheti a sétáltatást.

Megvakíthatja az állatot

Ahogy arra már számos alkalommal felhívtuk a figyelmeteket, a toklász hegyes, nyílszerű alakja révén nemcsak beleakad a kutya bőrébe, de mozgás hatására egyre mélyebbre fúrja magát, folyamatosan sértve az adott területet. Ráadásul nemcsak a bőr alá, de a fülekbe, a szemhéjak alá, a fogínybe, a fogak mellé, az ivarszervekbe, a mancspárnákba, sőt az orrjáratba is könnyű szerrel beágyazódik. Ezekről a helyekről pedig gyakran még az állatorvosnak is nehéz eltávolítani.

Ráadásul az érzékeny területeken még nagyobb a kockázata egy komolyabb sebesülésnek: a kutya látása, hallása is bánhatja az agresszív betolakodót.

Tévedés, hogy csak vidéken probléma

Mivel növényről van szó, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a toklász csak vidéken, erdős séták alkalmával jelent problémát. Holott ez egyáltalán nem igaz! Az egérárpa olyan igénytelen növény, hogy szó szerint bárhol megél. A társasház előkertjében, a kutyafuttató kerítésénél, a bolt melletti füves területen, de a járdaszigetek füves részén vagy az út mentén is felüti a fejét. Tehát minden gazdának ügyelnie kell kedvencére, még a városban is!

Szó szerint mindenhol megél, városi környezetben is.

Így óvd kedvencedet

Megelőzésképp annyit tehetsz, hogy direkt nem engeded száraz toklásszal játszani az ebet – zölden azonban ez nem probléma, sőt egyes jószágok előszeretettel rágcsálják is a friss kalászt –, ezen túl sajnos nincs sok óvintézkedés, hiszen valóban bárhol beleléphet vagy a szőrén felszedheti az állat.

Ezért kiemelten fontos, hogy nyáron minden egyes séta után vizsgáld át a kutyát, különös figyelemmel az említett területekre. Hosszú szőrű ebeknél az átfésülés is segít eltávolítani a bundába akadt növényi részeket.

Apró, de nagyon súlyos sérüléseket okoz; nem ritkán csak műtéttel lehet eltávolítani.

Amennyiben felfedezed, hogy toklász ment a kutyába, vagy az alábbi tüneteket tapasztalod, mielőbb vidd orvoshoz kedvencedet!

A toklászsérülés tünetei (attól függően, hova fúródott be a növény):

  • sérült, piros bőr
  • duzzanat, váladékozás, gennyezés
  • fejrázás
  • az adott terület állandó nyalogatása
  • vakarózás
  • orrfolyás, tüsszögés (ez gyakran rövid ideig tart, majd megszűnik, de ettől még intő jel!)
  • sántítás
  • romló egyensúly

Azt sem mi, sem az állatorvosok nem javasolják, hogy magad próbáld kihúzni a toklászt, az ugyanis nagyon könnyen törik. A bent maradt részecske pedig további gondokat okoz, továbbá annak eltávolítása már igazán nagy kihívás. Ettől függetlenül is megesik, hogy csak bódításban vagy altatásban jár sikerrel a doktor, annyira mélyen, vagy olyan rossz helyen ékelődött be a növény.

állatorvos altatás műtét séta sétáltatás toklász városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink