hirdetés

Ezért nézd át a kutyádat minden séta után: több okból is életmentő

Szénási Szimonetta

2024. május 22 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Az alábbiakban azokat a potenciális veszélyeket vesszük sorra, amelyek minden egyes séta alkalmával fenyegetik kedvencedet. Városban és zöldövezetben egyaránt!

hirdetés

A közelmúltban számos cikkünk foglalkozott a parazitavédelemmel, jó okkal: amellett, hogy a meleg idővel megszaporodik az élősködők száma – ám egész évben jelen vannak, így a védekezésnek is folyamatosnak kell lennie! –, hazánkban is egyre több új rovar jelenik meg. Ezek pedig olyan betegségeket hordoznak, amik akár az állat halálát okozhatják. Cikkünk másrészt a fenyegető toklászra is kitér, hiszen már most szezonja van a növénynek. Sok gazda pedig nem is tudja, hogy nem csupán kellemetlenséget, de akár műtendő állapotot is előidézhet. Nézzük sorban, mik a teendőid, és miként kell átnézned a kutyát séta után!

A városban tett séta után is át kell nézned kedvencedet / Fotó: Az Én Kutyám

A kritikus testtájak

Az élősködők közül a kullancs az, amit séta után még időben észrevehetsz. Sok esetben a tüzetes átvizsgálás, illetve hosszabb szőrű kutyák esetében a kifésülés során el lehet távolítani a még be nem fúródott, csak a szőrbe kapaszkodó rovarokat. Így abszolút védve lesz a kedvenced az érintkezés ellenére is, hiszen nem kezdődött meg a vérszívás, így a potenciális fertőzések átadása sem. Kullancsnál ez lehet babéziózis, Lyme-kór, de a kellemetlen parazita terjeszti a kullancsencephalitist is, ami agyvelő-, illetve agyhártyagyulladással jár. Ráadásul gyógyíthatatlan, így csak tüneti kezelés lehetséges, a halálozási arány pedig magas. A Lyme-kór és a babézia is megölhetik az állatot, még az időben megkezdett kezelés ellenére is.

A kullancsok szeretnek megbújni az állat fején, különösképp a füle mögötti területen, a hajlataiban, de még a mancspárnákba is befúrják magukat, így a séta utáni átvizsgálás valóban legyen alapos.

Szerencsés esetben még azelőtt észreveszed a kullancsot, hogy az befúrná magát

A kullancsok mellett pedig a bolhák, és a szúnyogcsípés útján terjedő szív-, illetve bőrférgek is fenyegetik négylábú társadat, így elengedhetetlen a megelőzés.

Itt meghallgathatod podcastadásunkat a parazitavédelemről, amelyben segítséget kapsz, miként válassz megfelelő készítményt kedvencednek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Támad a toklász

A köznyelvben többnyire csak toklászként emlegetett egérárpa száradást követően válik veszélyessé. A magokat védő kalász lándzsaként fúródik az állat bőre alá, majd alakjából adódóan folyamatosan halad előre a testben. Így elérheti a belső szerveket is.

Amit kevesebb állattartó tud, hogy a toklász belefúródhat a kutya orrába, a szemhéja alá, ahogy a szájába, a fogínybe is beágyazódhat. A végbél és a genitáliák is megsérülhetnek, és a fülekből is gyakran távolítanak el az állatorvosok növényi részt. Ha nagyon mélyre került a toklász, műtét is indokolttá válhat.

A toklász szimatolás közben befúródhat az állat orrába, fülébe, szájába, a fogínyébe, sőt, a szemhéja alá is

Fontos, hogy te magad csak akkor próbálkozz a kiszedésével, ha egészen kicsit akadt bele a bőrbe. Máskülönben a hegye beletörhet, amit még nehezebb eltávolítani.

Mindkét esetben lényeges, hogy nem csak erdőn-mezőn gyűjthet be kutyád kullancsot vagy toklászt, azok a városban, még a panelrengeteg járdaszegélyéből előbukkanó gyomok közül is előkerülhetnek. Minden túlzás nélkül! A toklász ugyanis szinte kiirthatatlan, a kullancsok pedig egyre nagyobb számban vannak jelen hazánkban. Így valóban minden egyes séta után indokolt átnézni a kutyát.

Ide kattintva orvosi eseteket sorolunk, sőt, mutatunk is különféle toklászbaleseteket. Ebben a cikkben pedig a kullancs kiszedésének helyes módjait mutatjuk be, videókkal.

babéziózis bolha kulancs kullancsencephalitis Lyme-kór séta sétáltatás szívférgesség szúnyog toklász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!