Nem csak a kutyára, a gazdikra is veszélyesek ezek a paraziták

Gerhát Petra

2024. május 2 - Képek forrása: Az Én Kutyám

Házi kedvenceink paraziták elleni védelme több szempontból is fontos. Nem csak a kellemetlen, azonnali tüneteket és az akár életveszélyes szövődményeket előzhetjük meg vele, de saját egészségünket is biztosíthatjuk. 

Kullancsok, bolhák, szúnyogok és férgek veszélyeztetik négylábú kedvenceink egészségét. A megszokott, már-már unalomig ismételt fertőző betegségek mellett azonban egyre több új, eddig ismeretlen betegség is felütötte a fejét az elmúlt évtized során. De honnan érkeznek ezek a különleges paraziták, miként védekezhetünk ellenük, és hogyan biztosíthatjuk kutyáink – és macskáink – hosszú, egészséges életét? A DOGZ Podcast legújabb adásában erre kerestük szakértő vendégeinkkel a választ.

Nézz bele itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast- és a Google podcastfelületein is.

A DOGZ Podcast 6. évadának következő adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója vendégeinkkel,

a hazai vérszívók által terjesztett leggyakoribb és legújabb betegségekről, illetve megelőzésükről beszélgetett.

A paraziták ránk is veszélyesek lehetnek

A leggyakoribb élősködőkkel kapcsolatban a felelős kutyagazdik minden bizonnyal naprakészek. Ma már nem kérdés, hogy kullancs- és bolhairtó szerekkel, spot-on készítményekkel, tablettákkal védjük kedvenceinket, és azokat rendszeresen, az előírások és kutyánk súlya szerint évszaktól függetlenül adagoljuk számára. Mert nem csak a tavaszi és nyári hónapokban támadnak a paraziták, egyre gyakoribb télen is a kullancs, egyre több a szúnyog. Ez utóbbi rovarok ráadásul egyre újabb és újabb fajtáikkal képviselik magukat hazánkban is, olyan, eddig szinte ismeretlen betegségeket magukkal hordozva, mint például a szívféreg, a bőrféreg vagy a tüdőféreg. Hogy ezek pontosan mik, és milyen súlyos, akár életveszélyes tünetekkel járó fertőzéseket közvetíthetnek kutyáinknak, a podcastot meghallgatva megtudhatod.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Advertisement

De nem csak az új betegségek, a kutyatartás modern trendjei is magukban hordozzák a veszélyeket, amik immár nem csak kedvenceinket, hanem a gazdikat is veszélyeztetik. A kutyákkal való együtt alvás, az egyre szorosabb testkontaktus során bizony mi, emberek is megfertőződhetünk, a mi egészségünk is veszélyben van!

Állatorvos szakértőnk beavat abba, miként érdemes védekezni a vérszívó vendégek ellen, milyen készítményekkel, milyen adagolásokkal és anyagi szempontból milyen összeggel számolhatunk, ha biztosítani szeretnénk a megfelelő védelmet kedvenceink számára.

A menhelyi kutyákat végigkísérhetik életükön a paraziták

Egyfajta trendnek számít ma már menhelyi kutyust örökbe fogadni, ennek ellenére a hazai állatotthonok erejükön felüli mennyiségű kutyát mentenek meg a biztos és sokszor szörnyű haláltól napról napra. Hogyan is zajlik egy mentést követő orvosi vizsgálat, miként védik a már menhelylakó védenceiket a felülfertőzésről, és mi a protokoll, ha hosszabb kezelést igényel a kutyus, akit aztán magukhoz veszünk, szerető otthont biztosítva nekik? Hallgasd vagy nézd meg a DOGZ Podcast legújabb adását, és tudd meg te is!

 

babéziózis bőrféreg dogz podcast Dr. Király Péter kullancs Noé Állatotthon parazita Podcast rex kutyaotthon Schneider Kinga szívféreg szúnyog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink